Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Λίγα λόγια μνήμης στον μπάρμπα Θύμιο Σταμούλη

του Αθανάσιου Κότσια – Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α.

Στις 13 Απριλίου έφυγε από κοντά μας ο Λεβεντάνθρωπος και Ίσκιος του Κεραμαριού Δρακότρυπας Ευθύμιος Σταμούλης σε ηλικία 90 ετών.

Το τελευταίο 3μηνο μπήκε σε περιπέτεια με την υγεία του. Άρχισε να μπαινοβγαίνει στο Νοσοκομείο Λάρισας κάνοντας μεγάλη υπομονή τόσο ο ίδιος,  όσο και η οικογένειά του, μήπως ανακάμψει και νικήσει. Δεν το έβαζε κάτω γιατί ήταν άνθρωπος της ζωής, δυνατός, αισιόδοξος, γελαστός, υπομονετικός, χαρούμενος, καλαμπουρτζής.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση του επιδεινώθηκε, έγινε δύσκολη, μη αναστρέψιμη, έφθασε το μοιραίο, ήρθαν τα κακά μαντάτα και μας καθήλωσαν όλους. Ο Μπαρμπαθύμιος έφυγε, πέταξε στους ουρανούς εκεί που πιστεύουμε ότι η ζωή είναι αιώνια, χωρίς λύπη, χωρίς πόνο, βάσανα και στεναγμούς.

Γεννήθηκε στην Δρακότρυπα Καρδίτσας στις 6-8-1927. Ήταν το τελευταίο εν ζωή παιδί του Δημητρίου και της Γαλανής Σταμούλη.

Τα τρία αδέρφια του, Αλκιβιάδης-Στέφανος-Γιώργος και η αδελφή του Ευαγγελία δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

thymios stamoulisΟ Μπάρμπα Θύμιος σε ηλικία 21 ετών το 1948 κατατάχθηκε στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή και εξερχόμενος από την Σχολή, τοποθετήθηκε στην Άμφισσα Φωκίδος όπου υπηρέτησε 17 συναπτά έτη. Δύσκολα χρόνια, όταν η χώρα μας προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά την Γερμανική κατοχή και στο τέλος ενός εμφυλίου πολέμου. Το έτος 1965 μετατέθηκε στην Δ/ση χωροφυλακής Λάρισας απ’ όπου και αποστρατεύθηκε το έτος 1976.

Το 1962 παντρεύτηκε την Ζωίτσα Τσιτσώνη από το Πευκόφυτο Καρδίτσας και ευτύχησε να δημιουργήσει μια ξεχωριστή οικογένεια. Να αποκτήσει δύο άξια λεβεντόπεδα τον Χρήστο, τον Αλκιβιάδη, και έξι εγγόνια.

Το 1976 που αποστρατεύθηκε, ανοικτό και δημιουργικό μυαλό, φεύγει, για Αμερική μαζί με την οικογένειά του, για αναζήτηση της νέας του τύχης, λόγω των δυσχερειών της εποχής και λόγω του ότι δεν ήθελε να στερεί τίποτα από την οικογένειά του και να ζει με αξιοπρέπεια.

Πράγματι στην Αμερική εργάζεται σκληρά, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του και τα παιδιά του σπουδάζουν και εργάζονται συγχρόνως. Η σκληρή δουλειά του φάνηκε με τους καρπούς που εισέπραξε και είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει στα παιδιά του ως παρακαταθήκη καλό όνομα, σεβαστό σε όλους, αξιοπρέπεια, ήθος και προκοπή.

Το 1991 και αφού πλέον τα παιδιά του έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών έχουν τακτοποιηθεί και βρει τον σωστό δρόμο τους επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, διαμένει στη Λάρισα και τα καλοκαίρια στο Κεραμαριό, όπου η παρουσία του είναι πάντα αισθητή και υπολογίσιμη. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω όταν επέστρεψε από Αμερική, καθ’ ότι εγώ τότε ήμουν νέος γαμπρός στο Κεραμαριό. Μιλούσαμε πολλές φορές και ώρες μαζί, επικοινωνούσαμε απόλυτα, καταλάβαινε ο ένας τον άλλον, τον θαύμαζα για την υπομονή του, την ευθύτητα και την ειλικρίνεια του.

Όσοι γνώριζαν τον Μπάρμπα Θύμιο δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Αυτό το ξεχωριστό χιούμορ που διέθετε, την απέραντη καλοσύνη του, τη ζωντάνια του, την κοινωνικότητα, την ξεχωριστή λεβεντιά που διέθετε ως γνήσιος Θεσσαλός και Δρακοτρυπιανός. Φιλοσοφημένος απέναντι στη ζωή και στον θάνατο τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την στολή του Έλληνα αστυνομικού.

Με όλα αυτά τα χαρίσματα είχε κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση όλων, συγχωριανών, συγγενών, φίλων και γνωστών. Για τη γυναίκα του Ζωή, ο Μπάρμπα Θύμιος ήταν το παν, η ζωή της όλη, του συμπαραστάθηκε με αξιοπρέπεια, δίπλα του ακριβώς έως την τελευταία του πνοή, χωρίς να τον αφήσει από τα μάτια της ούτε μια στιγμή. Το ίδιο έκαναν τα δυο του παιδιά, Χρήστος και Αλκιβιάδης, καθώς επίσης τα αγαπημένα του ανίψια Δημήτρης και Κική Σταμούλη.

Αγαπημένε Μπάρμπα Θύμιο, εύχομαι ο νικητής του θανάτου Κύριος Ιησούς Χριστός να σε αναπαύσει μεταξύ των δικαίων.

Καλό ταξίδι Μπάρμπα Θύμιο και καλό παράδεισο, γιατί σε αυτόν και στους αγγέλους ανήκεις πλέον, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη.

Σου υποσχόμαστε πως θα διατηρήσουμε την μνήμη σου Ιερή στα βάθη της ψυχής μας. Θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης σου Δρακότρπας που σε σκεπάζει.

Αθανάσιος Π. Κότσιας
Αντιστράτηγος  Π.Σ. Ε.α.

 




Total
0
Shares
Previous Article

Επίσκεψη κλιμακίου του Κ.Κ.Ε. στο Δήμαρχο Πύλης

Next Article

Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ!!!»