Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Λάρισα: «Φέσι» 1 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης!

KANNAVI

Λάρισα: «Φέσι» 1 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης!

Ομάδα Λαρισαίων αγροτών βρίσκεται σε απόγνωση καθώς δεν έχει πληρωθεί για την παραγωγή βιολογικής φαρμακευτικής κάνναβης από μεγάλη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών και αγροτικών προϊόντων, που εδρεύει στη Λάρισα.

Στην ομάδα των παραγωγών, σύμφωνα με την εκπρόσωπό τους Φωτεινή Μπλιάτσου, ανήκουν δέκα αγρότες της περιοχής, οι οποίοι προχώρησαν σε σύμβαση, στα πρότυπα του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας, με την εταιρία BIOMECANN Α.Ε., για την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.

«Οι γεωργοί που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα κάναμε ότι καλύτερο, αυτό είναι εγγυημένο» επισημαίνει στo larissanet.gr η κα Μπλιάτσου.

«Καλλιεργήσαμε φαρμακευτική κάνναβη, βιολογική φαρμακευτική κάνναβη, ένα εξαιρετικό προϊόν» συμπληρώνει η κα Μπλιάτσου και προσθέτει πως στην παραγωγή του προϊόντος έγιναν αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα στάδια.

Καθόλη τη διάρκεια της παραγωγής τα έξοδα ήταν πολλά για όλη την ομάδα, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, εργατικά χέρια, φορολογικές επιβαρύνσεις κ.ά.

Η κα Φ. Μπλιάτσιου επισημαίνει ότι παρά τις οχλήσεις των παραγωγών προς την εταιρεία για να τηρηθεί η συμφωνία, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία κίνηση. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν από την κα Μαρία Κουμαριανού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας BIOMECANN Α.Ε., ότι δεν θα πληρωθούν!

Σύμφωνα με την κα Μπλιάτσου τα έξοδα των αγροτών ήταν δυσβάσταχτα, ενώ των ύψος των πληρωμών από την εταιρεία φτάνει περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης BIOMECANN Α.Ε., η οποία ετοίμαζε στην περιοχή επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαρία Κουμαριανού.

Η κα Μπλιάτσου υπενθυμίζει πως πριν από έναν χρόνο διεξήχθη στη Λάρισα το 1ο Φόρουμ Φαρμακευτικής και Βιομηχανικής Κάνναβης, με ομιλητές υπουργούς, ειδικούς και εκπροσώπους μεγάλων εταιριών. Οι αγρότες δέχθηκαν την πρόκληση για τη φαρμακευτική κάνναβη ως μια νέα προοπτική και επέλεξαν ένα καινοτόμο προϊόν. Παράλληλα προχώρησαν σε συμβάσεις στρεμματικής αμοιβής με την Biomecann Α.Ε., Εταιρεία Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Σήμερα όμως βρέθηκαν με χρέη και οικονομικές υποχρεώσεις. Η ομάδα των παραγωγών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θέτει μια σειρά από ερωτήματα για το μέλλον των γεωργών, όπως:

Με ποιες εγγυήσεις οι γεωργοί μπορούν να δοκιμάσουν νέες καλλιέργειες;

Ποιες είναι οι προοπτικές για όσους παραμένουν στη μάνα γη;

Τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα τα δει η πολιτεία;

Oι γεωργοί τελικά θα παραμείνουν μόνο στις παραδοσιακές καλλιέργειες χάνοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πρωτογενή τομέα;

Πώς να πιστέψουν και να εμπιστευθούν την πολιτεία, αλλά και τις μεγάλες εταιρείες που τους παροτρύνουν να δοκιμάσουν νέες καλλιέργειες, όταν το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν γνωρίζουν εάν θα πληρωθούν για τον κόπο τους και τα έξοδά τους;

Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχουν τη δυνατότητα να χάσουν το εισόδημα από καμία καλλιεργητική σεζόν.

Πηγή:  larissanet.gr




Total
0
Shares
Previous Article
lap oksias slide

Απόφαση απορριπτική της Αποκεντρωμένης στην προσφυγή για τη συμφωνία του Δ. Μουζακίου και εταιρείας για μικρό Υ/Η στο Μελίσσι Οξυάς

Next Article
phneios

Τρίκαλα: Διακοπή κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τις βροχοπτώσεις – Στα 20 εκατοστά το χιόνι στα ορεινά