Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κ. Τσιάρας: Από τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία η επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης

tsiaras

Κ. Τσιάρας: Από τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία η επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανέφερε ότι η μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά την 27η Απριλίου 2020 με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, ότι για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η 27η Απριλίου 2020 ως η ημέρα έναρξης λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε επιπλέον τα βήματα της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων, ενώ διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ως προς το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τον δικηγορικό κόσμο για τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής Δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr. και ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.

Τέλος, ως προς την επέκταση του δικαστικού έτους, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι πρόκειται για «κυβερνητική απόφαση» για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ




Total
0
Shares
Previous Article
Δήμος Πύλης: Στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» το γήπεδο Παλαιομοναστήρου

Γήπεδο Ολυμπιακών προδιαγραφών έταξαν οι «πολιτικοί παπατζήδες»!!!!

Next Article
epidoma

Ξεκινά σήμερα η πληρωμή 369.000 συντάξεων και για το μήνα Απρίλιο