Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Τσιάρας: Χιλιάδες παιδιά αδυνατούν να σπουδάσουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου

Το τεράστιο ζήτημα των Μετεγγραφών των Φοιτητών αναδεικνύουν με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου 44 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας. 

Στην ερώτησή τους οι γαλάζιοι Βουλευτές επισημαίνουν ότι χιλιάδες νέα παιδιά της μεσαίας τάξης, δε θα μπορούν να σπουδάσουν στα ΑΕΙ της χώρας, λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα ερωτάται ο υπουργός με ποιον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις 13.921 αιτήσεις μετεγγραφής που υπεβλήθησαν από δικαιούχους φοιτητές τη φετινή χρονιά, μετεγγράφηκαν 5.463 φοιτητές. Διαπιστώνεται, δε, ότι στους σχεδόν 8.500 δικαιούχους φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση αλλά τελικά δεν μετεγγράφηκαν (ποσοστό 61% επί των συνολικών αιτήσεων), περιλαμβάνονται πολυάριθμες περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι, αν και συγκέντρωσαν πολύ υψηλή μοριοδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται (6-7 μόρια), δεν κατάφεραν να μετεγγραφούν.

Η απόρριψη των αιτήσεων αυτών καθιστά αδύνατη τη φοίτηση των αιτούντων, οι οποίοι επί το πλείστον είναι φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα» σημειώνουν οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη έχει επιφέρει τεράστια οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί πλέον να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές των παιδιών, ιδίως όταν αυτά σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις». «Είναι κοινωνική αδικία φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας», επισημαίνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ερωτώντες ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία με ποιον τρόπο προτίθεται να δώσει λύση στις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που αδυνατούν στη σημερινή συγκυρία να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους. Ζητούν, επίσης να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση για μετεγγραφή.




Total
0
Shares
Previous Article

Κοινωνικό μέρισμα Το αυτονόητο της επιστροφής

Next Article

Παναγιώτης Πιλάτος: Η εποχή που ανατέλλει είναι αμείλικτη