Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Τσιάρας: Εκρηκτικό το μίγμα για τους αγρότες από φόρους και κακοκαιρία

Δύο σημαντικά ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, τα οποία συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα για τον πρωτογενή τομέα αναδεικνύει με 2 ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας, από κοινού με Βουλευτές της ελληνικής Περιφέρειας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με την πρώτη ερώτηση οι γαλάζιοι Βουλευτές επισημαίνουν ότι «οι έντονες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, προξένησαν εκτεταμένα προβλήματα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελαιόδεντρων, σιτηρών και κηπευτικών, ενώ σοβαρά θέματα αντιμετωπίζουν επίσης οι κτηνοτρόφοι (μείωση παραγωγής γάλακτος), οι αλιείς  και οι μελισσοκόμοι». Και συνεχίζουν: «Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται προς τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Αυτοί με τη σειρά τους, διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από το Δεκέμβριο του 2015 και άτυπα έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία».

Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που: «Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν αυξημένη φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές  και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις  στους προς τον ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή η αποζημίωσή τους από αυτόν καθυστερεί αδικαιολόγητα εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ορθή λειτουργία του ΕΛΓΑ». Για αυτό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν την κυβέρνηση: «να προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα των καταβολών, ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εκτιμήσεις των ζημιών».

Στην δεύτερη ερώτηση τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών επισημαίνεται η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην επιβολή του φοροεισπρακτικού μέτρου της αύξησης του ΕΦΚ στο κρασί.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της ερώτησης: «πέρα από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, το συγκεκριμένο μέτρο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, προσφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, ενώ εγκλωβίζει τις οινικές επιχειρήσεις σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας.

«Αντίθετα, και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για συνεχείς ελέγχους, τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), έχει παρατηρηθεί αύξηση της λαθραίας διακίνησης ποσοτήτων οίνου, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων και κατά συνέπεια εργασιακή ανασφάλεια σε χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο του κρασιού» σημειώνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Ως Νέα Δημοκρατία επισημάναμε από την πρώτη στιγμή της συζήτησης εντός του Κοινοβουλίου την αναποτελεσματικότητα του μέτρου και τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει και εναντιωθήκαμε στην θέσπιση του, ενώ στην ίδια λογική και επισημαίνοντας σας τις δυσλειτουργίες, καταθέσαμε μία σειρά από Ερωτήσεις και Αναφορές όπου ζητούσαμε την άμεση κατάργηση του». Ερώτημα που οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιτακτικά επαναλαμβάνουν και στην νέα ερώτηση τους.




Total
0
Shares
Previous Article

Παναγιώτα Βράντζα: Ελληνοποιήσεις προϊόντων ζωικής προέλευσης

Next Article

Δήλωση Κατερίνας Παπακώστα με αφορμή τον θάνατο της μητέρας της