Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κώστας Τσιάρας: Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης

konstantinos tsiaras 2

 

«Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά τις εργασίες της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες διεξήχθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

«Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους», προσέθεσε.

Ο κ. Τσιάρας, κατ΄αρχάς, ανάφερε ότι προσέρχεται στην γενική συνέλευση της ΕΔΕ, «έχοντας πλήρη συναίσθηση της κομβικής αποστολής, που καλούμαστε από κοινού να επιτελέσουμε, για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για την αποτελεσματική προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών».

Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης , τόνισε ότι  «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα».

konstantinos tsiaras 1Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε: «Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, οι οποίοι ως αυθεντικοί και αμερόληπτοι εφαρμοστές του δικαίου, μέσα από την πολυετή υπηρεσιακή εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής της. Και να διευκολύνουν τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, κρατώντας πάντοτε ψηλά τον πήχη της ποιότητας της Δικαιοσύνης, στην οποία αντικατοπτρίζεται, τελικά, η ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας».  Και επανέλαβε ότι

«Για τον λόγο αυτό, η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που υπονομεύουν το κύρος του Έλληνα Δικαστή και πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της», προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας δεσμεύτηκε «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απατώντας σε θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε: «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ. ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι η αναφορά σύμπραξης του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στο  συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα. «Πρέπει η θεσμική νηφαλιότητα να υπάρχει πάντα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ως προς το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκά επίπεδο, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι οι υπουργοί της Δικαιοσύνης της Ε.Ε συζητούν πως θα εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα έχει μεγάλη απόσταση να διανύσει, προκειμένου να εντάξει νέες τεχνολογίες στον χώρο της Δικαιοσύνης» είπε και υποστήριξε πως «Η δίκη μας θέση είναι ότι το βασικό ρόλο στη Δικαιοσύνη τον έχει άνθρωπος».

Στην γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέτων παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανιδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Χαλκιάς.




Total
0
Shares
Previous Article
epsk

ΠΑΣ Αργιθέας.......ΑΕ Μουζακίου....Εντός Εκτός και επί..ΝΙΚΕΙΑ

Next Article
Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με τη διοίκηση του ΕΒΕ

Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με τη διοίκηση του ΕΒΕ

Related Posts