Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κόβουν τις ρίζες μας, τις αναμνήσεις μας, εξαφανίζουν την ιστορία!!!

Τα  υπεραιωνόβια πλατάνια της Λαζαρίνας, μνημεία της τοπικής ιστορίας ,φυτεμένα τον προηγούμενο αιώνα από τον τσιφλικά Χρηστάκη Ζωγράφο  μπήκαν  στο στόχαστρο από  το Δασαρχείο Τρικάλων. Ήδη κόπηκαν τρία ,ζημιά που δεν επανορθώνεται .Έγκλημα κατά της φύσης από μια υπηρεσία το Δασαρχείο που είναι ταγμένη να την προστατεύει .

Μετά από αίτημα της περιφέρειας Θεσσαλίας  για καθαρισμό των δρόμων , το Δασαρχείο Τρικάλων μίσθωσε με δημοπρασία το αποκλειστικό δικαίωμα καρπώσεως δένδρων λεύκης-φτελιά  κ.λ.π. πλατύφυλλων σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις κατά μήκος  οδών της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και της σιδηροδρομικής γραμμής. Στο όλο έργο συμπεριέλαβαν τμήμα της  επαρχιακής οδού Μεγάλων Καλυβίων –Λαζαρίνας από τον κόμβο ΕΛΒΙΚ έως όρια  Τρικάλων ,δηλαδή τα όρια  Λαζαρίνας που διοικητικά ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας . Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου  υπάρχουν μόνο τα πλατάνια της Λαζαρίνας ,μια συστοιχία που αρχίζει από το μεγάλο και κατάφυτο από αιωνόβια δένδρα οικόπεδο που βρίσκεται το κονάκι του μεγαλοκτηματία Ζωγράφου και εκτείνεται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην σιδηροδρομική γραμμή Μεγάλων Καλυβίων .Τα πλατάνια  ανήκουν στο αγρόκτημα Λαζαρίνας και φυτεύθηκαν όταν αγοράσθηκε το τσιφλίκι  το έτος 1880 από τον τσιφλικά Χρηστάκη Ζωγράφο  προκειμένου να σκιάζεται ο δρόμος που οδηγούσε στα Τρίκαλα ,όπως και ο δρόμος που οδηγεί από Λαζαρίνα στη Μουριά .

platania 1

 Ο Χρηστάκης Ζωγράφος (1820-1896), καταγόταν από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου. Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία σχολή Ιωαννίνων. Εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι ως τραπεζίτης. Γρήγορα κατάφερε να επιτύχει επαγγελματικά και να αγοράσει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (τσιφλίκια) στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Όταν έφυγε από την Κων/πολη αγόρασε το τσιφλίκι της Λαζαρίνας μαζί με τα γύρω χωριά.  Ήταν προοδευτικός και διέθεσε σημαντικά κεφάλαια για τη βελτίωση των καλλιεργειών. Τα Ζωγράφεια κτήματα Λαζαρίνας ήταν σημείο αναφοράς στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας της Ελλάδας για εβδομήντα χρόνια, έως το 1953 που έγινε και η τελευταία απαλλοτρίωση.

Ο γιος του Γεώργιος Ζωγράφος σπούδασε νομικά στη Γαλλία και στη Γερμανία και εκλέχθηκε κατ’ επανάληψη βουλευτής Τρικάλων και Αθηνών ,διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Ράλλη και διοικητής της αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου το έτος 1914.

Μετά τον τσιφλικά Ζωγράφο το πλατάνια και το όλο φυσικό περιβάλλον αποτέλεσαν κριτήριο για την εγκατάσταση του ιπποφορβείου της Ιπποτουρ στη Λαζαρίνα .  Ήταν το 1932, όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας “Προνομιούχος Ελληνική Εταιρεία Ιπποδρομιών ΑΕ”, Ουίλιαμ Ριζ, προχώρησε στην ίδρυσή της , αφού εξασφαλίστηκε ο ενδεδειγμένος χώρος στα περίφημα Ζωγράφεια κτήματα της Θεσσαλίας. Αυτά τα πλατάνια που θαυμάζει ο κάθε επισκέπτης κρύβουν μεγάλη ιστορία που την αγνοεί φαίνεται  το Δασαρχείο Τρικάλων και ο υπάλληλος που τα σφράγισε για να κοπούν. Με την πρακτική του Δασαρχείο Τρικάλων  να κατακερματίσει την δενδροστοιχία και να κόψει τα πλατάνια που ανήκουν διοικητικά στο Νομό Τρικάλων ,γιατί δήθεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων , διαφωνούν σύσσωμοι οι κάτοικοι της Λαζαρίνας και των Μεγάλων Καλυβίων . Να θυμίσουμε στους ιθύνοντες ότι  τη δεκαετία του 1980 ,όταν έγινε αναδασμός στα κτήματα , για να προστατευθεί η δενδροστοιχία με τα πλατάνια ,όλοι οι κάτοικοι της Λαζαρίνας συμφώνησαν και άφησαν εκτάσεις από τα χωράφια τους   χωρίς καμία αποζημίωση ,προκειμένου να κατασκευαστεί άλλη λωρίδα δρόμου , παράλληλη με νησίδα στη μέση  ,για να μην εμποδίζουν τα πλατάνια την κυκλοφορία των οχημάτων. Σήμερα το κράτος αποφάσισε ότι εμποδίζουν και μη δίνοντας καμία σημασία στην  φυσική ,κοινωνική και πολιτική ιστορία του τόπου σφράγισε την κοπή τους.

platania 3

Το Δασαρχείο Τρικάλων επέβλεπε  και  στο σημείο έσπευσαν υπάλληλοι του Δασαρχείο  Μουζακίου ,η  Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων, αστυνομικοί της Α.Δ. Τρικάλων και Καρδίτσας. Δυστυχώς ήταν πολύ αργά .Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης ο οποίος  καταδίκασε την κίνηση αυτή του Δασαρχείου, δήλωσε πως η περιφέρεια ζήτησε μόνο τον καθαρισμό των ερεισμάτων των δρόμων  και όχι την κοπή πλατάνων και αναγνωρίζοντας ότι είναι περιουσία της Λαζαρίνας εξέφρασε την επιθυμία του η ξυλεία να μοιραστεί σε κατοίκους του χωριού.

platania 2

Ελπίζουμε  το έργο κοπής των δένδρων να σταματήσει εδώ και να μην δούμε ξανά άλλα τέτοια περιστατικά. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου με πρωτοβουλία μας  θα ζητηθεί , οι δενδροστοιχίες με τα πλατάνια που περιστοιχίζουν τους  δρόμους από Λαζαρίνα προς Καλύβια και προς Μουριά , να κηρυχθούν ΜΝΗΜΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ   και  στην απόφαση αυτή ζητούμε συμπαραστάτες τον Δήμο Τρικάλων ,την περιφέρεια Θεσσαλίας ,τα Δασαρχεία Τρικάλων και Μουζακίου και όλους τους βουλευτές Τρικάλων και Καρδίτσας προκειμένου με  προεδρικό διάταγμα, με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων , με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφικής, κοινωνικής και αισθητικής φυσιογνωμίας του τόπου να χαρακτηριστούν τα τμήματα αυτά ως παραδοσιακά σύνολα και ως χώροι, τόποι, τοπία και ζώνες ιδιαίτερου κάλλους και φυσικοί σχηματισμοί που συνοδεύουν ή περιβάλλουν το κονάκι του Ζωγράφου, στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς   για τα οποία να θεσπισθούν ειδικοί όροι προστασίας  και ανάδειξης .

platania 4

Παρασκευή Χρ. Ντούρβα

Επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μουζακίου

Συμβολαιογράφος-Υποθηκοφύλακας Μουζακίου Καρδίτσας

καταγόμενη από Λαζαρίνα Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Πρώτες βοήθειες για όλους σε ένα σεισμό και οι ψυχολογικές συνέπειές του στα Παιδιά

Next Article

Εκδήλωση για τον καρκίνο του Μαστού