Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα

Κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα

 

Συνάντηση της βουλευτή Χρ. Κατσαβριά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Η κ. Κατσαβριά έθεσε το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης των αγροτών, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, στη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, στην ορθή διαχείριση και χρήση των υδάτινων πόρων, στη μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και στην ουσιαστική στήριξη των ομάδων παραγωγών. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μωχάμεντ Νταράουσε.

Ως προς το κόστος παραγωγής, συζητήθηκαν μια σειρά από μέτρα τεχνικά, οργανωτικά, και πολιτικά, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισημάνθηκε ότι η θέσπιση της γεωργίας ακριβείας, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας και τη μείωση των εισροών, αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό μέσο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι, ως οργανωτικό μέτρο, είναι αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη των ομάδων παραγωγών, προκειμένου οι παραγωγοί να προβαίνουν σε μαζικές προμήθειες με χαμηλότερο κόστος, να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών εξοπλισμών με κοινή χρήση μηχανημάτων και να εισπράττουν καλύτερη τιμή, καθώς οι παραγωγοί θα αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα για τα προϊόντα τους. Σημειώθηκε, μάλιστα, ότι η δημιουργία ομάδων παραγωγών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Σε πολιτικό επίπεδο, επισημάνθηκε η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να βοηθήσει τους αγρότες με διάφορες τρόπους, όπως το αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων γενικότερα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης, τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στο χωράφι έχουν ήδη ξεκινήσει, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία. Επίσης, ανέφερε ότι είναι πλέον σε ισχύ το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει  ετήσιο ακατάσχετο 15.000 ευρώ και, επιπλέον, 7.500 ευρώ από επιδοτήσεις. Με τη ρύθμιση αυτή προστατεύεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος.

Το βαμβάκι κυριάρχησε στη συζήτηση, κατά την οποία  ο κ. Νταράουσε ενημέρωσε για το έργο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος και παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του βαμβακιού ώστε να παραχθεί νέα αξία προς όφελος των παραγωγών. Και αυτό πρέπει να γίνει με την ουσιαστική συμβολή του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος». Ο Υπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση του έργου του Κέντρου Βάμβακος, με σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη των ομάδων παραγωγών και  στην παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού. Υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει ουσιαστικά τις ομάδες παραγωγών και τη βαμβακοκαλλιέργεια και τόνισε πως έχει ήδη αναθέσει σε ειδική ομάδα εργασίας το θέμα του βαμβακιού, η οποία θα κάνει σχετική εισήγηση. Η επιτροπή αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδικούς επιστήμονες, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένοι βαμβακοπαραγωγοί,  και μεταποιητές. «Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μια έντιμη και καθαρή συνεργασία μεταξύ βαμβακοπαραγωγών, των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και των μεταποιητών, για παραγωγή ποιοτικού προϊόντος και, βεβαίως, για να ρυθμιστεί το  κορυφαίο θέμα της τιμής του», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 το οποίο, όπως τόνισε, έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 88% της δημόσιας δαπάνης του. Με τις νέες προσκλήσεις (34 νέες προσκλήσεις ύψους 3,4 δις €) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,6 δις €) να ανέρχονται σε 5 δις €, σε μόλις 36 μήνες από την έγκρισή του, δηλαδή στα τρία πρώτα έτη εφαρμογής του και με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση υλοποίησης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου είναι το έτος 2023. Έμφαση έχει δοθεί στα μέτρα που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σημαντική χρηματοδοτική βαρύτητα και ικανοποιούν τις προϋποθέσεις ωρίμανσης, προκειμένου να προκηρυχθούν. Τέτοια είναι τα μέτρα των σχεδίων βελτίωσης, των νέων γεωργών, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, καθώς και τα μέτρα που έχουν πολυετείς δεσμεύσεις, όπως τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο, μέσα και από το ΠΑΑ, έχει δημιουργήσει τα εργαλεία και τις προϋποθέσεις για την επίλυση βασικών προβλημάτων. Δύο από αυτά είναι το μέτρο 9 και το μέτρο 16.1 -2 που αφορούν στη χρηματοδότηση των ομάδων παραγωγών. Επιπλέον, άλλα μέτρα αφορούν στην οργάνωση της παραγωγής, το περιβάλλον κλπ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σχέδια βελτίωσης που αφορούν στην αντικατάσταση και επέκταση συστημάτων άρδευσης, με στόχο την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τη βουλευτή ότι όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί θα ωφεληθούν από τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα αρδευτικά τους συστήματα με σύγχρονα συστήματα (στάγδην άρδευσης). Πρόκειται για μέτρο το οποίο θα προκηρυχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι το μέτρο που αφορά στο θεσμό των Γεωργικών Συμβούλων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προς υπογραφή  από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δυο νέες ΚΥΑ που αφορούν το γάλα και το μέλι. Ως προς το γάλα, θα θεσπίζεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης του προϊόντος, με στόχο την προστασία των παραγωγών, της ποιότητας και της τιμής των προϊόντων. Ως προς το μέλι, με την ΚΥΑ, θα δίνεται η δυνατότητα στους μελισσοκόμους να τυποποιούν και να εμπορεύονται  μόνοι τους, μέχρι 1.200 κιλά μέλι.

«Έχουν μπει οι βάσεις προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα πολιτική στη χώρα, με στόχο την ενίσχυση των αγροτών», τόνισε με έμφαση ο κ. Αραχωβίτης.

Η κ. Κατσαβριά, κλείνοντας από την πλευρά της, είπε χαρακτηριστικά: «Ο αγροτικός τομέας της οικονομίας είναι και πρέπει να αποτελεί πεδίο πρώτης προτεραιότητας της πολιτικής μας, καθώς έχει συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στον τερματισμό των μνημονίων. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την πορεία  της χώρας προς τη δίκαιη ανάπτυξη».

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
kryologima gripi

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την Εποχική Γρίπη 2018-2019

Next Article
BhnmAABNODHcAAAAABJRU5ErkJggg==

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

Related Posts

theologis stefanos karditsa
Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση του αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγη σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας περί θεματικών πάρκων

Με έκπληξη διαβάσαμε την πρόσφατη απάντηση του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας