Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κορωνοϊός: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων - 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

 

Στα 418 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς υπάρχουν 31 νέα. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανέρχονται στους πέντε. Με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις πάνω από 10 ατόμων με ποινικές κυρώσεις έως 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ευθύνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, τα 64 είναι απροσδιόριστα, 79 άνθρωποι νοσηλεύονται και 13 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.  Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 εργαστηριακά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα – ένα τα κρούσματα αλλά μόνο τα σοβαρά», σημείωσε.

Ακόμη ανακοίνωσε την επέκταση των 7 ημέρων καραντίνας για τους υγειονομικούς και τις δημόσιες υπηρεσίες που απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους.

«Οι επαγγελματίες Υγείας που είναι σε κρίσιμους τομείς συνεχίζουν ακόμη και με έκθεση στον ιό την εργασία», σημείωσε δίνοντας το παράδειγμα ενός γιατρού που είναι αναγκαίο να κάνει στενογράφημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπάρχει επάρκεια στα τεστ για τον κορωνοϊό σύμφωνα με τα κριτήρια του ΕΟΔΥ που στηρίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και των διεθνών οργανισμών.

Ερωτηθείς για τα τεστ που γίνονται από ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα ανέφερε πως επιτρέπεται μεν να γίνονται από ιδιώτες εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στον κίνδυνο η συνάθροιση πολλών ατόμων στα κέντρα αυτά να ενισχύσει την διασπορά είτε επειδή οι νοσούντες θα μεταδώσουν τον ιό είτε επειδή οι υγιείς θα εκτεθούν στον ιό.

Τέλος, επικαλούμενος μελέτη της αναπληρώτριας καθηγήτριας επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασίας (Βάνα) Σύψα, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα εκτιμώνται πως είναι συνολικά 2.000 – 3.000.

Επίσης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ανοίγουν και Μονάδες που είναι κλειστές, όπου χρειαστεί.

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως η προσπάθεια συνεχίζεται και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Με βάση τα νέα δεδομένα, ανακοίνωσε πως από αύριο, Πέμπτη, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με 10 και πάνω άτομα, με κύρωση 1.000 ευρώ. 

«Αποθαρρύνονται οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους. Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο», τόνισε.

Όπως είπε αποδεκτές είναι εξαιρέσεις είναι μόνο για την εργασία, επίσκεψη σε γιατρό, αγορά τροφίμων, όπου δεν είναι δυνατόν η αποστολή, επίσκεψη στο ταχυδρομείο για τα απαραίτητα, επίσκεψη στην τράπεζα, στο βενζινάδικο και κίνηση για παροχή βοήθειας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».

«Η μάχη εναντίον του κορωνοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Επιπλέον, έκανε αυστηρή σύσταση στις εταιρείες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) οι εργαζόμενοι να τηρούν απόσταση δύο μέτρων.

Όσον αφορά του εργαζομένους σε ΚΑΠΗ και βρεφονηπιακούς σταθμούς που είναι κλειστά αυτό το διάστημα, θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα της κατ’ οίκον εξυπηρέτησης και να βοηθήσουν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά νέων οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων αποζημίωση800 ευρώ σε εργαζόμενους, απαγόρευση απολύσεων αλλά και αναστολή πληρωμής φόρων.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα μέτρα είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.
Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας!

Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί.

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

πηγή: cnn.gr




Total
0
Shares
Previous Article
mpala1

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες με τη μεγαλύτερη αξία σε εκατομμύρια!

Next Article
olimpiaki floga teleti

Κεκλεισμένων των θυρών αύριο η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας

Related Posts