Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κορυφώνεται στην Καρδίτσα η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου στις 8:15 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ H 8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία, για όγδοη συνεχή ημέρα, σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016, στις 8:15 το βράδυ, ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων, της 8ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που έλαβε χώρα στο CONCERT HALL«THESSALIKON GRAND HOTEL».

Από την Παρασκευή 8 Απριλίου, έως το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, οι εκδηλώσεις του Φεστιβαλικού θεσμού, θα συνεχιστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL», προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κορυφαίος Φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 34 χρόνια καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή την Ποιοτική Μουσική, την Κλασική και το Χορωδιακό Τραγούδι στο Νομό Καρδίτσας. Ένας Θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος  στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός- πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Εκατοντάδες Εκτελεστές – Χορωδοί έδωσαν το παρόν στην εντυπωσιακή σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND ενώ γονείς, καθηγητές και φιλόμουσοι κάθε βράδυ, κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης και παλαιός φίλος του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, Αλέξης Κωστάλας, που είναι ο παρουσιαστής της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, σαγηνεύει κυριολεκτικά τους χιλιάδες  ακροατές.                

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην όγδοη (8η) του διοργάνωση, η παιδική φωνή και η ποίηση, συνθέσεις για σχολικές- παιδικές χορωδίες αποτελούν το επίκεντρο της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών.

Τεσσερισήμισι χιλιάδες (4.500) εκτελεστές-χορωδοί-Μουσικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό άρχισαν δίνουν το παρόν στο Νομό μας, συμμετέχοντας  σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Μια μαγευτική μουσική βραδιά, με εντυπωσιακές Χορωδίες, με διαφορετικό ύφος,  ρεπερτόριο και ήχο, αναμένεται να απολαύσουν απόψε, Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, οι πολυπληθείς ακροατές της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών.

Ειδικά για απόψε συμμετέχουν καταπληκτικές χορωδίες πολύ υψηλού επιπέδου, με γνωστούς και καταξιωμένους διευθυντές χορωδιών, που είναι από τα φαβορί του Φεστιβάλ.                           

Οι Χορωδίες ερμηνεύουν σπάνια έργα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, έργα της κλασσικής πολυφωνίας (Μεσαίωνα – Αναγέννηση), της Χρυσής Εποχής της Χορωδιακής Μουσικής και ειδικά του τιμώμενου προσώπου του  ακαδημαϊκού Θεόδωρου Αντωνίου.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάζονται  δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχει γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία).

Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Καθηγητής και Μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Dragan Tomic παρευρίσκονται ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

                Σήμερα Πέμπτη 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 8:15, το πρόγραμμα, έχει ως εξής:      

8η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 7/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. CONCERT HALL”THESSALIKON GRAND HOTEL”

  1. Χορωδία 1ου Δημοτικού Σχολείο Κάτω Αχαΐας υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Πέττα
  2. Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Καλλικράτειας υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Παπαντωνοπούλου
  3. Χορωδία 1ου Γυμνασίου Λευκάδας υπό τη διεύθυνση της Αθανασίας Καζολή
  4. Χορωδία 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση της Μάρας Καίσαρη
  5. Χορωδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Δράκου υπό τη διεύθυνση της Ελένης Μαλαχτάρη
  6. Χορωδία Κατηχητικών Σχολείων Καρδίτσας Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Παλαπέλα.
  7. Χορωδία 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Βασιλείου Φανάρα

Κοινό Έργο: «ΣΤ ΆΛΟΓΑ» του Θεόδωρου Αντωνίου

 Διευθύνει ο Zoran Stanisavljevic.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης υλοποιούνται οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

  1. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, το Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Σοφάδων.
  2. Έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την «Αγνή και Γλυκύτατη Παιδική Φωνή» ως κραυγή αγωνίας και ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




Total
0
Shares
Previous Article

Μια λίμνη και το κέντρο της πόλης καθαρίζουν φέτος οι τρικαλινοί εθελοντές

Next Article

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Παναγιώτη Πούλιο και καλή σταδιοδρομία