Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κοινή Θεσσαλική πορεία στην Καράβα των Αγράφων

Οι κοινές Θεσσαλικές ορειβατικές δραστηριότητες θεσμοθετήθηκαν πριν από 6 χρόνια με σκοπό την τακτική συνάντηση των Θεσσαλών ορειβατών σε κάποια ανάβαση ή πεζοπορία και την ανταλλαγή απόψεων, την ενημέρωση και τον σχεδιασμό δράσεων για θέματα ορειβασίας και ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Κάθε χρόνο στο τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται μια κεντρική συνάντηση που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής οι σύλλογοι ενός διαφορετικού νομού. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 5 τέτοιες συναντήσεις ενώ εφέτος είναι η σειρά του Βόλου να οργανώσει την 5η Θεσσαλική Συνάντηση. Παράλληλα, κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου, Ιουνίου και Νοεμβρίου γίνονται 3 κοινές Θεσσαλικές πορείες ή αναβάσεις με εκ περιτροπής διοργάνωση από κάθε νομό. Σε αυτές επιλέγεται κάθε φορά διαφορετικός προορισμός έτσι ώστε οι διαδρομές να γίνουν ευρύτερα γνωστές και να μπαίνουν στα προγράμματα όλων των συλλόγων.

Την περασμένη Κυριακή ήταν η σειρά της Καρδίτσας να οργανώσει την 1η Κοινή Θεσσαλική Πορεία της χρονιάς. Προορισμός μας η Καράβα, η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων και μια από τις εγγύτερες στην πόλη μας.

Ιδανική μέρα για το βουνό, λαμπερή και πεντακάθαρη. Οι κορυφές κάτασπρες, γυαλίζουν στο φως του πρωινού. Το διάσελο του Αγίου Νικολάου, στο ψηλότερο σημείο του δρόμου που οδηγεί στην καρδιά των Αγράφων γεμίζει με τις πολύχρωμες παρουσίες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Όλοι αδημονούν να ξεκινήσουν, το κάλεσμα του βουνού ηχεί δυνατά στα αυτιά μας.

Γνωστό το μονοπάτι, σημαδεμένο από τον ΕΟΣ Καρδίτσας, περνά από το δάσος οξιάς που ομορφαίνει την περιοχή για να φτάσει στα γυμνά υποαλπικά λιβάδια των Βορείων Αγράφων. Από εδώ η θέα προς τις κορυφές είναι συγκλονιστική. Η απόλυτη ομορφιά.

Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται μια ανθρώπινη αλυσίδα που ζώνει τις πλαγιές. Εντυπωσιακό το θέαμα του πλήθους των διακοσίων περίπου ανθρώπων που κινείται ένας πίσω από τον άλλον ανηφορίζοντας αργά τη λευκή ράχη.

Μετά από 2.30’ περίπου ώρες προσπάθειας οι περισσότεροι έχουν φτάσει στη βάση της απόκρημνης κορυφής, εκεί που για μεγάλο μέρος του χρόνου σχηματίζεται μια μικρή λίμνη. Τώρα δεν υπάρχει ούτε ίχνος της κάτω από το χιόνι. Σύντομη ανάπαυλα και ανασυγκρότηση μαζί με τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Από εδώ και πάνω τα πράγματα δυσκολεύουν. Τόσο ο δυνατός αέρας όσο και το παγωμένο πεδίο αναγκάζουν όσους δεν έχουν κραμπόν να κινηθούν νοτιότερα ώστε να ανεβούν με ασφάλεια στην κορυφή. Βέβαια η παραμονή εκεί ψηλά στα 2184 μέτρα της ανεμόδαρτης Καράβας δεν μπορεί παρά να είναι σύντομη αφού δεν υπάρχει κανένα σημείο προφυλαγμένο.

Η κατάβαση ήταν σίγουρα ευκολότερη και μας έδωσε ξανά την ευκαιρία να παίξουμε με το χιόνι, μια από τις πολλές ευκαιρίες του φετινού χειμώνα.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 25-26/3 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στον Σμόλικα με εκκίνηση από τη Σαμαρίνα. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.


Karava18

Karava19

Karava34

Karava38




Total
0
Shares
Previous Article

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην έκθεση ProWein 2017 στο Ντίσελντορφ

Next Article

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη, στο Μαυρομμάτι

Related Posts

Δ. Τρικκαίων - Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς
Διαβάστε περισσότερα

Δ. Τρικκαίων – Gilead Sciences Ελλάς: Συνάντηση και ευχαριστίες για τη μεγάλη προσφορά της εταιρείας σε πλημμυροπαθείς

Ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε και περιέγραψε αναλυτικά, ολόκληρο το φάσμα των ενεργειών, δράσεων, πρωτοβουλιών, συνεργασιών και έργων