Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κοινή δήλωση για το προσφυγικό

Του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκου, του Δημάρχου Καρδίτσας κ.Φωτ. Αλεξάκου και του Δημάρχου Μουζακίου και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσού

            Το προσφυγικό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλούμαστε  ως χώρα να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας, τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς μέρα με την ημέρα εγκλωβίζονται στην πατρίδα μας χιλιάδες πρόσφυγες που κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, αλλά και των αποφάσεων που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμποδίζονται να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη χώρα, όπου επιθυμούν να μετεγκατασταθούν.

             Απόρροια του κλεισίματος των συνόρων και της διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής που γίνεται από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ήταν και η ολιγοήμερη παραμονή και φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην περιοχή μας, το διάστημα από 26/2 έως 2/3.

            Ως Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ μας και ενεργοποιώντας και τους άλλους τοπικούς φορείς, διαχειριστήκαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα με μεγάλη ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης και παρά την απουσία κεντρικού – εθνικού σχεδιασμού συντονίσαμε τη δράση μας, προκειμένου να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες, διαθέτοντας ανθρώπινο δυναμικό, κοινωνικές δομές, μέσα, πόρους και οτιδήποτε άλλο απαιτήθηκε για την φιλοξενία τους.

            Τεράστια και συγκινητική ήταν για μία ακόμα φορά  η διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μέσω οργανώσεων, συλλόγων  ή και αυτόνομα διέθεσαν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κλινοσκεπάσματα και είδη προσωπικής υγιεινής ή πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προς τους συνανθρώπους μας.

             Είναι βέβαιο οτι οποτεδήποτε κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια ανάλογη επείγουσα ανάγκη προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στον τόπο μας θα το κάνουμε ως φορείς και ως πολίτες με την ίδια υπευθυνότητα, ευαισθησία, φιλοτιμία και ανθρωπιά και ίσως με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λόγω και της εμπειρίας που αποκτήθηκε.

            Όσον αφορά τη φημολογούμενη επιλογή των εγκαταστάσεων της Σχολής Αστυφυλάκων  για τη δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας προσφύγων που λόγω και των εξελίξεων θα ελάμβανε έναν μονιμότερο χαρακτήρα, δηλώνουμε οτι είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική.

            Ως φορείς διεκδικήσαμε διαχρονικά την ίδρυση, τη λειτουργία και την αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων. Για τις αρχικές της κτηριακές της εγκαταστάσεις, αλλά και την επέκτασή τους στη συνέχεια, ο Δήμος Καρδίτσας διέθεσε δημοτικές εκτάσεις,  οι υπηρεσίες της πρώην Ν.Α. και νυν Περιφερειακής Ενότητας συνέταξαν τις απαιτούμενες μελέτες και από κοινού όλοι οι Αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς σε συνεργασία με τους βουλευτές του Νομού, προβήκαμε κατ’ επανάληψη σε παρεμβάσεις προς τη κεντρική εξουσία, ώστε για χρόνια η Σχολή να αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας με ενεργό συμβολή στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

            Σήμερα διεκδικούμε με την ίδια αποφασιστικότητα την επαναλειτουργία της, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί τον αναπτυξιακό της ρόλο και δεν θα επιτρέψουμε να “θυσιαστεί” στη λογική ευκαιριακών και αναποτελεσματικών “λύσεων”.




Total
0
Shares
Previous Article

«Τσακίζουν» και  τους αιμοδότες της ελληνικής οικογένειας

Next Article

12 συλλήψεις της αστυνομίας στη Θεσσαλία μετά από στοχευμένους ελέγχους της