Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κερδισμένη η Καρδίτσα από την πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

.

 Η πρόταση του υπ. Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο που δόθηκε για διαβούλευση έγινε με βάση τα παρακάτω κριτήρια τα οποία κάποιοι στο νομό μας δεν τα γνωρίζουν ή τα αγνοούν ηθελημένα.

Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που καταπιάνονται με διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.

Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα με γνωστικά αντικείμενα που ήδη υπάρχουν  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να ιδρυθούν καινοτόμα προγράμματα διετούς εκπαίδευσης από το νέο ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία.

Πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια για τα τμήματα της Καρδίτσας; Αναβαθμίζονται ή υποβαθμίζονται; Θα είναι βιώσιμα; Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας και όχι σε απαξιωτικά σχόλια για το Τμήμα Δημόσιας Υγείας ή σε διαστρέβλωση ότι τάχα υποβαθμίζεται το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.

Να συμφωνήσουμε καταρχήν ότι η Καρδίτσα από ένα(1) Πανεπιστημιακό Τμήμα και τέσσερα(4) Τμήματα ΤΕΙ, αποκτά τέσσερα (4) Πανεπιστημιακά Τμήματα. Η Κτηνιατρική ενισχύεται με τις υποδομές του ΤΕΙ Θεσσαλίας που περνάει στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αγρόκτημα, φοιτητική εστία, φοιτητική λέσχη) και σε συνδυασμό με το νεοϊδρυθέν  Τμήμα Δημόσιας Υγείας που η ίδια το ζήτησε, εδραιώνει τη θέση της στην πόλη μας εξαλείφοντας δια παντός τους φόβους για μεταφορά της στη Λάρισα. Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων καθιστώντας την Κτηνιατρική Καρδίτσας σημείο αναφοράς στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται σε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης(ΚΕΕ) αλλά αναβαθμίζεται σε ισχυρό Πανεπιστημιακό Τμήμα μαζί με τη Δασοπονία, συνδεόμενο άρρηκτα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ορεινών οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, με τον κεντρικό άξονα του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και με την εφαρμοσμένη τεχνολογία αξιοποίησης του ξύλου ( wood science).

Για το νέο Τμήμα Δημόσιας Υγείας οι προοπτικές του είναι άριστες. Το επιστημονικό του πεδίο συνδυάζει την οργάνωση διαχείρισης του συστήματος υγείας με την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της δημόσιας υγείας τοπικά και παγκόσμια. Θα παράξει εξειδικευμένους επιστήμονες υγιεινολόγους με ευρύ φάσμα ιατρικών γνώσεων εμπλουτισμένο με γνωστικά αντικείμενα όπως οικονομικά, μάνατζμεντ, στατιστική κλπ. Η εκτίμηση είναι ότι η σχολή αυτή θα είναι από τις υψηλόβαθμες, κάτω από τις Ιατρικές με επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

Όσον αφορά το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, βλέπουμε ότι το παλιό ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας διασπάται, η Διατροφή παραμένει στην Καρδίτσα και η Διαιτολογία μεταφέρεται στα Τρίκαλα. Δεν μας ικανοποιεί αυτή η πρόταση, πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, φορείς και βουλευτές, ώστε να πετύχουμε μέσα από τη διαβούλευση να παραμείνει και η Διαιτολογία στην πόλη μας.

Τέλος, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει έδρα Σχολής στην Καρδίτσα και τη σπέκουλα που γίνεται επισημαίνουμε ότι δεν υπήρχε, σε αντίθεση με τις άλλες θεσσαλικές πόλεις, ποτέ έδρα Σχολής στην Καρδίτσα. Τι σημαίνει έδρα Σχολής; Είναι μια έννοια καθαρά διοικητική, ένας χώρος όπου συνεδριάζει το συλλογικό ακαδημαϊκό όργανο και το οποίο αποτελείται από τους Προέδρους των Τμημάτων. Το κέντρο της εκπαίδευσης δεν είναι η Σχολή αλλά το Τμήμα. Παρόλα αυτά να εξετάσουμε τη δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθεί και στην πόλη μας Σχολή μιας και το νέο Τμήμα Δημόσιας Υγείας μαζί με την αναβαθμισμένη Κτηνιατρική βοηθά στη δημιουργία της. 

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας

Αντωνίου Ηλίας – συντονιστής

antoniou

syriza logo 11




Total
0
Shares
Previous Article

Έφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Διαμάντης σε ηλικία 62 ετών

Next Article

ΤΖΗΜΕΡΟΣ: Χρηματοδοτούμε τους εισβολείς μας!