Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κατολισθήσεις και ρωγμές σε κτίρια από το σεισμό στην Αργιθέα (φωτο)

 

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αργιθέα

Σεισμός έγινε το πρωί της Παρασκευής στα ορεινά του νομού Καρδίτσας ώρα 10:12 (2018-08-31 07:12:25 (GMT)) 27,5 χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της Καρδίτσας (39.2652° N, 21.6290° E) πάνω από το Μέγα Ρέμα στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βουτσικάκι, 4 χλμ ανατολικά από Πετρίλια Αργιθέας προς τη λίμνη Πλαστήρα. Το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Το κύμα του σεισμού, σύμφωνα με την μέχρι τώρα αποτίμηση των ζημιών χτύπησε την περιοχή της Αργιθέας όπου παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων και ρωγμές σε αρκετά κτήρια (όχι σημαντικές) και από κάποιες παλιές οικοδομές έπεσαν μόνο ετοιμόρροπες πέτρες. Οι δυο κεντρικές οδικές αρτηρίες έκλεισαν για λίγο από τις πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα.

Ήδη από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και του Δήμου Αργιθέας, έγινε μια πρώτη αποτίμηση ζημιών και έγινε ευθύς αμέσως γνωστό ότι δεν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ούτε εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε επικίνδυνά μέρη. Τα μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου άρχισαν αμέσως το καθαρισμό των κεντρικών δρόμων και έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του δήμου.

Παρατηρήθηκε γενικευμένο πρόβλημα θολότητας των νερών των πηγών από την ανατάραξη των πετρωμάτων λόγω σεισμού και παρακαλούνται οι κάτοικοι να αποφεύγουν να πίνουν νερό (από τις πηγές που θόλωσαν) έως ότου εξαλειφθεί το φαινόμενο.

Όσοι κάτοικοι έχουν παρατηρήσει έντονες ρωγμές στα σπίτια τους, καλό είναι να διανυκτερεύσουν σε διπλανά σπίτια συγγενών, γειτόνων και φίλων.

Άμεσα θα ξεκινήσει πλήρης καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια του δήμου Αργιθέας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Όσοι δημότες επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το δήμο Αργιθέας για να δηλώσουν ζημιές των οικιών τους να τηλεφωνούν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου: 2445 3 50410, 2445 3 50413 ή να ενημερώνουν στους Προέδρους των Κοινοτήτων και τους Αντιδημάρχους.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας αναβλήθηκε και θα υπάρξει καινούργια πρόσκληση για την συνεδρίασή του.

Από την πρώτη στιγμή η εκτελεστική επιτροπή του δήμου, αλλά αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους προέδρους των Κοινοτήτων, αλλά και απλούς κατοίκους, την περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και την Αστυνομία για το, όσο το δυνατόν καλύτερο, συντονισμό της δράσης τους και την αμεσότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ακολούθησαν τον σεισμό.




Total
0
Shares
Previous Article

Με αυξημένο προϋπολογισμό η ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων

Next Article

Καταγραφή των ζημιών από το σεισμό των 5.2R στο Δήμο Πύλης