Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα: Την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουνίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας, την έκθεση με θέμα «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων»

Η ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική αυτή έκθεση διοργανώνεται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Μιλώντας στη σχετική τελετή ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του στην Καρδίτσα, τόνισε ότι «η Βουλή των Ελλήνων με την διοργάνωση τέτοιων πρωτοβουλιών έμπρακτα εκφράζει μια πολιτική εξωστρέφειας και θέλει να ανοιχτεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.»

Υπενθύμισε μάλιστα τα προηγούμενα παραδείγματα με τις μόνιμες εκθέσεις στο Μεσολόγγι, στην οικία Τρικούπη και την Αμαλιάδα, στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη. Τέτοιο παράδειγμα, σημείωσε, αποτελεί και η μεταφορά της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Δρόμοι επιβίωσης» που ταξίδεψε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Αλλά και πολλές εκθέσεις που περιηγούνται την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Σήμερα, πρόσθεσε, θα εγκαινιάσουμε την έκθεση «Ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων» στην Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας στο πλαίσιο της Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, θεσμός που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια.

Η Βουλή, μέσω της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης, «Συμβάλει καθοριστικά στην έκθεση. Το αφήγημα  αναφέρεται στην στροφή της Δύσης προς τα κλασικά αρχαϊκά πρότυπα και την αρχαιολατρία, το φαινόμενο του περιηγητισμού, την γέννηση και έκφραση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που θα διαμορφώσουν και θα καλλιεργήσουν το φιλελληνικό κίνημα και θα μπολιάσουν τους υπόδουλους Έλληνες με τις ιδέες της ισότητας και της ελευθερίας.

Εικονογραφικά παρουσιάζονται ζωγραφικοί πίνακες εμπνευσμένοι από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία αλλά και από την ζωή των Ελλήνων. Παριστάνονται πτυχές του Αγώνα και η θετική του πρόσληψη από την Ευρώπη, καλλιεργώντας το πνεύμα θετικής υποδοχής της δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής σηματοδοτεί την πορεία προς την εθνική αυτογνωσία και την επαναστατική δράση.

Ο Ελληνικός Αγώνας του ’21 παρουσιάζεται μέσα από την ιστορική καταγραφή του σε εκδόσεις δυτικοευρωπαίων, καθώς και σε καταστατικά κείμενα του διαμορφούμενου νεοελληνικού κράτους (πρακτικά και ψηφίσματα των Εθνοσυνελεύσεων, συνταγματικά κείμενα) αλλά και στον Τύπο της εποχής. Η προσωπικότητα και δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη αποτυπώνεται παραστατικά στη σχετική γραμματεία και εικονογραφία.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χέρι- χέρι όλοι να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε, ώστε να αναδειχθούν οι υγιείς  και δημιουργικές δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στην παρέμβαση του ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής, την συμβολή της Θεσσαλίας καθώς και του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη στην επανάσταση του 1821 και τη συνδρομή του Φιλελληνισμού στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα και ευχαρίστησε, όπως είπε για την τιμητική για την περιοχή διοργάνωση της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Συλλόγων Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ Κωνσταντίνος Τσιάρας και οι βουλευτές του νομού Σπυρίδων Λάππας, Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου. Την ξενάγηση έκανε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Έλλη Δρούλια.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου έτσι ώστε σχολικές ομάδες να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν.

Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Δημοτική Πινακοθήκη, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων» που οργανώνονται στο πλαίσιο των Καραϊσκακείων, γιορτές που φέτος συμπληρώνουν τα 50 χρόνια τους. Μισός αιώνας εκδηλώσεων, μισός αιώνας μνήμης, ώστε όλες οι γενιές να θυμούνται πάντα, ότι οι αγώνες είναι απαραίτητοι σε όλες τις εποχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε στο πλευρό μας την Βουλή όλων των Ελλήνων.

Η Έκθεση που αναπτύσσεται από τον περιηγητισμό στο Διαφωτισμό και από εκεί στους αγώνες των Ελλήνων και τον Φιλελληνισμό και στον στρατηγό Καραϊσκάκη, είναι προσφορά της Βιβλιοθήκης της Βουλής στην πόλη μας. Από την θέση αυτή ευχαριστούμε όλους τους βουλευτές του νομού μας που μας στηρίζουν ενωμένοι στα πολιτιστικά μας όνειρα και σε αυτήν την περίσταση, τον βουλευτή κ. Κώστα Τσιάρα που είχε την ιδέα και εισηγήθηκε την πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε.

Η έμπρακτη συμμετοχή της Βουλής στους τοπικούς εορτασμούς, ελπίζουμε να μην σταματήσει εδώ. Ανοίγει μια πόρτα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Μπορεί να προσφέρει στους πολίτες πολιτιστικές ιστορικές παραστάσεις και το πιο σημαντικό στα παιδιά μας βαθύτερη επικοινωνία με το παρελθόν και κατ’ επέκταση αυτογνωσία και συνειδητοποίηση.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι συνεργάστηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια κα ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ιεζεκιήλ 34 (4ος όροφος), Τ.Κ. 43100
Τηλ. 24410-72347 / Fax. 24410-27190
SITE :www.enpolis.gr / email: enpolisk@gmail.com

[supsystic-gallery id=50 position=center] [supsystic-gallery id=51 position=center]



Total
0
Shares
Previous Article

Με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε άλλη μια σχολική χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου

Next Article

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η Βασιλική Ευρ. Τριχιά