Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα: Ανοιχτή ξενάγηση για την έκθεση “Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων”

Ανοιχτή ξενάγηση για την έκθεση: Ο Φιλελληνισμός και οι αγώνες των Ελλήνων, που παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.

Ένα ταξίδι με οδηγό τους χάρτες και τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις των ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και του 19ου αιώνα. Ένα πέρασμα από τον ελλαδικό χώρο λίγο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και των πρώτων χρόνων αμέσως μετά. Εργαλείο πλοήγησης μεταξύ άλλων και η Χάρτα του Ρήγα, ένα εμβληματικό έργο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που σηματοδοτεί την επανεμφάνιση της ελληνικής χαρτογραφίας – ένα εντυπωσιακό εκδοτικό εγχείρημα που προσφέρει πολύτιμες και πολυεπίπεδες γεωγραφικές και ιστοριοδιφικές πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα συμπυκνώνει το πολιτικό όραμα και υ-ποστηρίζει την διάδοση των επαναστατικών ιδεών του συντάκτη του.

Σταθμοί ανατροφοδότησης σε αυτήν την διαδρομή αποτελούν και οι εκδοτικές απόπειρες λογίων του Νεοελληνικού Δια-φωτισμού. Η πρώτη εκδόση (1825) του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού. Εικαστικές αποτυπώσεις γεγονότων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, όπως τα κατέγραψαν δυτικοευρωπαίοι καλλιτέχνες. Ο Φιλελληνισμός που εκδηλώνεται και τροφοδοτείται με κείμενα και εικαστικά τέχνεργα. Προσωπογραφίες των αγωνιστών της Επανάστασης που γίνονται εκ του φυ-σικού. Η μνημειακή εικονογράφηση επεισοδίων του Αγώνα για το ανάκτορο του Όθωνα. Η προσωπικότητα και η δράση του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ιστορικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια για τον Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση. Αρχειακό υλικό και βιβλία από τις πολύτιμες συλλογές της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα (σε ψηφιακές αναπαραγωγές), όλα μαζί δημιουργούν μία αφήγηση πυκνή και παραστατική όψεων του περιηγητισμού, της αρχαιολατρίας, του Νεοελληνικού Δια-φωτισμού, του φιλελληνικού κινήματος και της εθνεγερτικής διεργασίας.

Σε αυτά και σε άλλα πολλά μπορούμε να περιηγηθούμε μαζί, όσες και όσοι ενδιαφερόμαστε, μέσα από την ανοιχτή ξενάγηση που θα γίνει το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017, στις 11π.μ. για την περιοδική έκθεση ο Φιλελληνισμός και οι Αγώνες των Ελλήνων που σχεδίασε το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

☞ διάρκεια έκθεσης: 30 Δεκεμβρίου 2017

τηλέφωνο: 2441.0.79119 & 2441.0.79937

email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr

ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας:

Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 5μ.μ. – 8μ.μ.
Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

pinakothiki karditsas 1

pinakothiki karditsas 2

pinakothiki karditsas3 1




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόγραμμα εξετάσεων θεωρίας Τεχνικών Επαγγελμάτων

Next Article

Θεατρική παράσταση για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας