Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Καρδίτσα, ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο

Περπατώντας αυτές τις μέρες στους δρόμους της Καρδίτσας, νοιώθει κανείς κάτι να έχει αλλάξει, κάτι να έχει προσδώσει μία λάμψη ξεχωριστή στην μικρή – μεγάλη μας πόλη. Η Καρδίτσα παράγει πολιτισμό. Παράγει πολιτισμό εδώ και χρόνια. Κι αυτό είναι που της δίνει μία διαφορετική όψη. Η πόλη μας αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και της χώρας.

Με κορυφαίο θεσμό, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που φιλοξενείται στην Καρδίτσα όπως και κάθε άνοιξη εδώ και τριάντα τρία χρόνια. Ένα φεστιβάλ που ενθαρρύνει την ερασιτεχνική δημιουργία δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου. Να μυηθούν στη θεατρική πράξη που έχει την μοναδική δύναμη της ζωντανής, της άμεσης επικοινωνίας του συγγραφέα, μέσω του ηθοποιού, με το κοινό. Του χειροπιαστού και όχι εικονικού διαλόγου.

Ιδιαίτερα σήμερα που το ερασιτεχνικό θέατρο αποτελεί αντίδοτο στο πνιγηρό αίσθημα της μοναξιάς, στην κονιορτοποίηση του ανθρώπινου προσώπου, στον ασφυκτικό κλοιό της ανίας ,στην οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.

Την Άνοιξη και η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών. Μια σημαντική εκπαιδευτική και παιδαγωγική πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Ένας Θεσμός που αφορά τις σχολικές Χορωδίες και συμβάλλει στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Αυτή η όμορφη γιορτή πολιτισμού, ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά και κλείνει μέσα της τους μαθητές μας, τη νεολαία μας, τους μελλοντικούς επιστήμονες και εργαζόμενους. Ο πολιτισμός είναι βασική ανάγκη και δικαίωμα κάθε νέου. Απόδραση από την τυποποιημένη διασκέδαση και την επιβολή λανθασμένων προτύπων, διέξοδος από την ασφυκτική καθημερινότητα, τρόπος ζωής και εποικοδομητική συμμετοχή. Ο πολιτισμός είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κοινωνικό κεφάλαιο σε μια εποχή αντιφάσεων και προκλήσεων. Η νεολαία, είναι η πιο ζωντανή και ελπιδοφόρα κοινωνική ομάδα που μπορεί να αντισταθεί δυναμικά στην ισοπέδωση ιδεών και αξιών.

Άνοιξη του πολιτισμού και όχι μόνο…

Πολλές κατά τη διάρκεια του χρόνου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολλές οι πολιτιστικές οργανώσεις, πολλές οι ομάδες παντός είδους καλλιτεχνών που σκορπούν τον πολιτισμό τους σε κάθε γωνιά της πόλης μας.

Για την Καρδίτσα τελικά ο πολιτισμός είναι καταφύγιο. Είναι το ζωτικό περιθώριο της τοπικής μας κοινωνίας, η ανάσα της: εκεί όπου μπορεί πραγματικά να αναπνεύσουν η φαντασία και η ελευθερία, χωρίς τις οποίες όλη η κοινωνία ασφυκτιά και μαραζώνει. Και η κοινωνία της Καρδίτσας το γνωρίζει αυτό, το βιώνει…

Ο πολιτισμός αποτελεί μοχλό κοινωνικής ανάτασης. Έχει την ικανότητα να διαμορφώνει την κοινωνία, έχει την ικανότητα να προβάλει έναν αυθεντικό τρόπο ζωής και ένα πρότυπο ανθρώπου που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

Με την πεποίθηση ότι η τέχνη διαμορφώνει ήθος, προβάλλει ιδανικά και αρετές που αποτελούν οδηγό στη ριζοσπαστική αναδιαμόρφωση θεσμικών, οικονομικών και πολιτικών αντιλήψεων.

Με την πεποίθηση ότι η πολιτιστική συλλογικότητα και η διαμόρφωση πολιτών – δημιουργών είναι η ασπίδα στην όποια κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε,
θα ήθελα ειλικρινά να συγχαρώ όλους όσους αγωνίζονται (φορείς, συλλόγους, ομάδες πολιτών), όλους όσους προσφέρουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Να τους συγχαρώ γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι που η Καρδίτσα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού. Ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο…

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ – ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5 Μαρτίου οι Δημαιρεσίες και στο Δήμο Αργιθέας

Next Article

Ένα παραμύθι και μια γραβάτα

Related Posts