Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»: Η παραπληροφόρηση καλά κρατεί…

 

Αυξάνονται, δυστυχώς, οι συκοφαντικές από ορισμένους επιθέσεις κατά του νεοϊδρυθέντος Σωματείου μας αλλά και οι κινήσεις τους με σκοπό την παραπληροφόρηση των Οξυωτών και της τοπικής κοινωνίας, γενικότερα, γύρω από τη δράση μας.

Τούτο μας αναγκάζει να επισημάνουμε για άλλη μία φορά δημόσια του σκοπούς ίδρυσης του Σωματείου μας, που, επιγραμματικά, είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού της Οξυάς, η σύμφωνα με τους ισχύοντες κάθε φορά νόμους προστασία του δάσους και των δασικών εκτάσεων, η ειδική μέριμνα και φροντίδα για την προστασία και ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας του χωριού, η με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προστασία και αποτροπή καταστροφής ή μεταβολής των συνθηκών στον υδάτινο πλούτο του (ποτάμι, ρέματα, φυσικές πηγές), η προβολή, ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου, της ομορφιάς και του κάλους του χωριού.

Κύριος, ωστόσο, σκοπός της ίδρυσης του Σωματείου μας η με κάθε νόμιμο τρόπο αποτροπή εγκατάστασης στο χωριό μας και στις γύρω απ’ αυτό περιοχές μικρών υδροηλεκτρικών και αιολικών πάρκων, καθότι, με βάση τις μελέτες των συγκεκριμένων έργων, τις σχετικές αποφάσεις αλλά και στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, εκτιμούμε πως, πέρα από την αναμενόμενη τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή,  το χωριό μας όχι μόνο δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα απ’ αυτά αλλά, αντίθετα, κινδυνεύει να χάσει το φυσικό και υδάτινο πλούτο του, που αναμένεται να δεσμευτεί υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξη και την επιβίωση του χωριού μας.  Παράλληλα, συμμετέχουμε και σε ευρύτερα κινήματα, που έχουν ιδρυθεί και δραστηριοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς είτε σε επίπεδο νομού είτε και πανελλαδικά.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δε σημαίνουν πως είμαστε και εξ ορισμού αντίθετοι σε οτιδήποτε άλλο επιχειρείται στο χωριό μας, όπως ορισμένοι είτε φανερά είτε και … «διακριτικά», καλυπτόμενοι πίσω από άλλους, προσπαθούν να εμφανίσουν. Οι  συκοφαντικές δε επιθέσεις, που οι ίδιοι εξαπολύουν τόσο ενάντια στο Σωματείο μας όσο και, προσωπικά, ενάντια σε συγκεκριμένα μέλη του, φανερώνουν πως το πραγματικό τους ενδιαφέρον ουσιαστικά δε στρέφεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του χωριού μας – έστω και με τον τρόπο και τη μορφή που αυτοί τ’ αντιλαμβάνονται – αλλά προς άλλους στόχους.

Ουδέποτε, για παράδειγμα, εκφράσαμε την αντίθεσή μας  στις πρόσφατες εγκαταστάσεις internet σε τοποθεσίες του χωριού μας, όπως ορισμένοι διαδίδουν, και η όποια ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο θέμα περιορίστηκε μέχρι που οι αρμόδιες υπηρεσίες μας διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται για εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, σχετικούς με την ύπαρξη και τη δράση μας (π.χ. εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών, ως προπομπό εγκατάστασης ανεμογεννητριών, κ.λ.π.) και πως έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες άδειες.

Ούτε και για την προσφάτως εγκατασταθείσα σε τοποθεσία του χωριού μας παιδική χαρά  εκφράσαμε κάποια αντίρρηση, «ψάχνοντας», μάλιστα, όπως   συγχωριανοί μας παραπονέθηκαν, και για το νόμιμο ή μη της εγκατάστασης και λειτουργίας της. Απλά, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τα μέλη και τους χωριανούς μας (και σ’ αυτό επιμένουμε και θα επιμένουμε) ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι «δώρο» συγκεκριμένου «επενδυτή» (μετά από «συμφωνία», όπως ο ίδιος δήλωσε, του προέδρου της Οξυάς), απ’ αυτούς υπέρ των οποίων αναμένεται να δεσμευτεί ο φυσικός και υδάτινος πλούτος του χωριού μας με την προωθούμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά), με ότι αυτό και πάλι θα συνεπάγεται για το χωριό. Τα υπόλοιπα τ’ αφήσαμε και τ’ αφήνουμε στην κρίση των  μελών και των συγχωριανών μας, οι οποίοι, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο καθένας μας «δώρα»  κάνει  είτε θέλοντας να δείξει την αγάπη του σε κάποιον (κάτι για το οποίο δε νομίζουμε να ισχύει στην παραπάνω περίπτωση) είτε επειδή αποσκοπεί κάπου.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε κίνηση παραπληροφόρησης, όπως κι αυτή ενάντια στο Σωματείο μας και συγκεκριμένων μελών του, οπωσδήποτε κάπου αποσκοπεί.  Και, στην περίπτωσή μας, τέτοιοι στόχοι θα μπορούσε να είναι και ο αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα, που απειλούν το χωριό μας. Καλούμε, λοιπόν,  τα μέλη και τους χωριανούς μας να μην ασπάζονται κάθε φήμη αλλά και την παραπληροφόρηση σε βάρος του Σωματείου μας ή και συγκεκριμένων μελών του και δηλώνουμε πως, πέρα από τις ήδη δημοσιοποιημένες θέσεις και τους στόχους μας αλλά και τη λειτουργία των θεσμικών μας οργάνων (Γενική Συνέλευση, Διοικητικό Συμβούλιο, κ.λ.π.), θα δημοσιοποιούμε άμεσα και κάθε μας σχετική ενέργεια και δραστηριότητα, όπως, άλλωστε, και μέχρι σήμερα πράτταμε, ώστε όλοι να ενημερώνονται έγκαιρα και να μας κρίνουν ανάλογα και άμεσα.

Σε περίπτωση δε  ανάγκης ή επιθυμίας για άμεση επικοινωνία, παράπονο ή διαμαρτυρία δημοσιοποιούμε και τα τηλέφωνα των μελών της διοίκησης του Σωματείου, που είναι: 9977576247 (Μάκης Γκέκας , πρόεδρος), 6977418148 (Τσιλίγκος Δημήτρης, αντιπρόεδρος) 6973238482 (Ευαγγελάκη Έφη, Γραμματέας), 6939854288 (Πάτας Γρηγόρης, Ταμίας), 6974456301 (Γιώργος Καραβίδας, μέλος).

Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»




Total
0
Shares
Previous Article

Συνεχίζονται τα μαθήματα Κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές του Δήμου Μουζακίου

Next Article

Ωτοπλαστική και παιδί

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…