Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ισχυρή πολιτική βούληση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

 

Την Παρασκευή κατατίθεται στη βουλή το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την απόφαση αυτή πήρε η κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση ελέγχει. Και στον βαθμό που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό επιτροπεία, έχει κάθε δυνατότητα να ρυθμίσει το ζήτημα όπως νομίζει.

Κάποιοι εκ των θεσμών δεν συμφωνούν με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, το τελικό κείμενο θα εμπεριέχει τα παραπάνω όρια. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Σε κάθε περίπτωση, είτε θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είτε η ελληνική πλευρά θα χαράξει το δρόμο που έχει επιλέξει.

Βεβαίως το ζήτημα συναρτάται με το περίφημο ποσόν του 1 δισ. που πρόκειται να εκταμιευτεί από τους δανειστές προς τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι δεν πρόκειται για δανεικά. Πρόκειται για χρήματα τα οποία οι δανειστές έχουν εισπράξει από την Ελλάδα και δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν μετά τη συμφωνία για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν επείγεται για τα χρήματα αυτά. Η χώρα έχει βγει στις αγορές, έχει καλύψει μεγάλο μέρος των δανειακών της αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από το μέγεθος του συγκεκριμένου ποσού. Τόσο -δηλαδή 1 δισ.- ήταν η υπέρβαση του πλεονάσματος της ελληνικής οικονομίας από τους στόχους το πρώτο δίμηνο του 2019. Η εικόνα των αγορών και των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δείχνουν ότι έχει ληφθεί το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία ολοένα και ανακάμπτει. Εξάλλου έχουν εκπληρωθεί όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα οδηγήσει στην επιστροφή 1 δις ευρώ από κέρδη ομολόγων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Συνεπώς καμία πίεση ή άγχος δεν υπάρχει για την ελληνική πλευρά, ώστε να ακυρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τεράστιας κοινωνικής σημασίας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Θα καταστροφολογήσουν βέβαια για μια ακόμα φορά η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης. Ε, και; Πρώτη φορά είναι;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

3 Καποδιστριακες περιοχές.... 4 Δημοτικές παρατάξεις στην Αργιθεα!!!

Next Article
Αθανάσιος Καρύδας: Ο κ. Γεώργιος Φιλίππου συντάσσεται με τη ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ

Αθανάσιος Καρύδας: Ο κ. Γεώργιος Φιλίππου συντάσσεται με τη ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ

Related Posts