Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ινομυώματα Μήτρας

Ioanna Laka Alexandris slide

 Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον γνωστό Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτορα του Παν/μίου Ιωαννίνων, Ηλία Αλεξανδρή στο ιατρείο του στη Λαρισα και συζήτησαν σχετικά με τα Ινομυώματα Μήτρας. 

Τι είναι τα ινομυώματα μήτρας;

 Τα ινομυώματα είναι σφαιρικοί, συνήθως, όγκοι που εμφανίζονται στο τοίχωμα της μήτρας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για καλοήθεις όγκους που σχηματίζονται από την ανωμαλη ανάπτυξη κυττάρων των λέιων μυικών ινών του τοιχώματος. Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί όγκοι της γυναικείας πυέλου. Τα ινομυώματα μήτρας που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό της μήτρας χαρακτηρίζονται ως υποβλεννογόνια και είναι αυτά που αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα γενικώς, τις περισσότερες φορές με υστεροσκόπηση. Όταν τα ινομυώματα είναι προς το εξωτερικό της μήτρας, τότε ονομάζονται υπορρογόνια ινομυώματα μήτρας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν δημιουργείται  πρόβλημα. Επίσης, υπάρχουν τα τοιχωματικά ινομυώματα και ως προς τη θέση της παρουσίας τους μπορεί να είναι τραχηλικά, μισχωτά, ενδοσυνδεσμικά κλπ.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης τους;

 Η αιτία σχηματισμού των ινομυωμάτων είναι άγνωστη. Ωστόσο, Τα ινομυώματα έχουν άμεση εξάρτηση απο τις γυναικείες ορμόνες (οιστρόγονα και προγεστερόνη) και παρουσιάζονται σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία ενώ μετά την εμμηνόπαυση το μέγεθος του ελαττώνεται κατά ένα μικρό ποσοστό. Κάποιοι από τους επιβαρυντικούς παράγοντες είναι:

Κληρονομικότητα

·  Αυξημένα οιστρογόνα π.χ. λόγω εγκυμοσύνης

· Ορμονοθεραπεία

· Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

· Αγγειοπάθεια (διαβήτης, υπέρταση)

· Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, οι έγχρωμες γυναίκες εμφανίζουν ινομυώματα σε μεγαλύτερα ποσοστά από τις λευκές.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα οδηγήσουν την ασθενή στον ειδικό; Πώς γίνεται η διάγνωση;

 Τις περισσότερες περιπτώσεις, τα Ινομυώματα Μήτρας είναι ασυμπτωματικά. Σε μικρό ποσοστό, τα ινομυώματα μήτρας παρουσιάζουν συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

· Αιμορραγίες εντός (συνήθως) και εκτός της περιόδου με αποτέλεσμα την αναιμία

· Συχνουρία, δυσκολία ούρησης, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

· Δυσκοιλιότητα

· Οίδημα κάτω άκρων, θρόμβοι

· Αίσθηση μάζας  / βάρους και «φούσκωμα» της κοιλιάς

· Πόνος στη κοιλιά, τη μέση ή τα πόδια, κατά τη περίοδο ή ενδιάμεσα, στην σεξουαλική επαφή και στην εγκυμοσύνη

· Υπογονιμότητα

Η διάγνωση διενεργείται συνδυαστικά με τη λήψη ιστορικού της ασθενούς και την κλινική της εξέταση, αλλά κυρίως με το υπερηχογράφημα.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;

 Η θεραπεία των Ινομυωμάτων Μήτρας δεν είναι πάντα απαραίτητη αλλά διενεργείται μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η αντιμετώπιση συνήθως είναι χειρουργική, παρόλο που έχουν προταθεί και ορισμένοι συντηρητικοί τρόποι θεραπείας. Η επιλογή χειρουργικής μεθόδου γίνεται με βάση την επιθυμία της ασθενούς, την εξειδίκευση του χειρουργού αλλά και τη θέση, μέγεθος και αριθμό των ινομυωμάτων. Η επιλογή θεραπείας είναι εξατομικευμένη  λαμβάνοντας υπόψιν και την γονιμότητα. Η συνήθης θεραπεία, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία, είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση των ινομυωμάτων.




Total
0
Shares
Previous Article
giannakopoulos ilias

Η ηθική της μετανάστευσης και η Επιστήμη

Next Article
pproodeftiki simaxia politwn Karditsas

Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας

Related Posts