Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιδρυτική διακήρυξη συνδυασμού «ΟΞΥΑ: Χωριό με μέλλον»

Ιδρυτική διακήρυξη συνδυασμού «ΟΞΥΑ: Χωριό με μέλλον»

 

ΟΞΥΩΤΗ- ΟΞΥΩΤΙΣΑ 

Ναι, η Οξυά πρέπει και μπορεί ν’ αλλάξει σελίδα!

Να διοικείται δημοκρατικά, φανερά και όχι από το παρασκήνιο.

Μόνο από τους ανθρώπους που εσείς θα επιλέξετε και που θα έχουν όραμα  και πραγματικό μεράκι για τον τόπο τους, θα νοιάζονται πραγματικά για το μέλλον του και θα εργάζονται γι’ αυτό.

Που θα εφαρμόζουν όσα οι νόμοι ορίζουν για συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν και δε θα προαποφασίζουν για το χωριό πίσω από πόρτες κλειστές, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια τα θεσμικά όργανα μόνο και μόνο για τη νομιμοποίηση των όποιων τέτοιων αποφάσεών τους.

Που δε θεωρούν προδιαγεγραμμένα τη μοίρα και το «τέλος του χωριού», αλλά θα το θέλουν  υπαρκτό και «μετά από δέκα χρόνια» και ζωντανό σε κάθε εποχή του χρόνου και όχι μόνο για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι.

Στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα μας, εμείς πιστεύουμε πως το χωριό της Οξυάς μπορεί να θρέψει όσους τυχόν αποφασίσουν ν’ αφιερωθούν και να εργαστούν πραγματικά σ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένων και όσων απόδημων συγχωριανών μας επιλέξουν είτε να επιστρέψουν και να διαβιώσουν στο χωριό είτε να περάσουν απλά αλλά με αξιοπρέπεια κάποιες μέρες σ’ αυτό κάθε χρόνο, συμβάλλοντας στη ζωντάνια του χωριού.

Και αναγκαία, βέβαια, γι’ αυτό είναι ανάμεσα στ’ άλλα και η διαφύλαξη του φυσικού και υδάτινου πλούτου του χωριού μας, χάρη στον οποίο αυτό επιβίωσε ανά τους αιώνες,  και η αξιοποίησή του προς όφελος του χωριού και όλων των Οξυωτών και όχι επ’ ωφελεία διαφόρων συμφερόντων, που με ταξίματα και επικαλούμενοι «κάλπικη ανάπτυξη», τον καταστρέφουν και τον επιβουλεύονται, με την ανοχή και τη στήριξη όσων διοικούν τα τελευταία χρόνια το χωριό.

Και το τελευταίο ευρώ, που δικαιούται το χωριό μας, θα πρέπει να αξιοποιείται με πλήρη διαφάνεια για το κοινό όφελος και όχι να δαπανάται άσκοπα ή προς εξυπηρέτηση ατομικών επιδιώξεων και «εξυπηρετήσεων».

Πώς αξιοποιήθηκε, αλήθεια, έστω κι αυτή η πενιχρή ΣΑΤΑ του χωριού μας όλα τα τελευταία χρόνια; Γιατί αυτή να δαπανάται πολλές φορές σε παρεμβάσεις και έργα που καμία σχέση δεν έχουν με το όφελος όλων μας;

Πόσοι γνωρίζουν πώς και που αξιοποιήθηκαν τα έσοδα από την τελευταία διαχειριστική του δάσους της Οξυάς;

Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για «πλατεία στην Οξυά»,  την οποία παραλαμβάνουν  ως έργο αρμόδιες επιτροπές του Δήμου (!!!),  αλλά οι Οξυώτες δε βλέπουν και ούτε απολαμβάνουν;

Πόσο δύσκολο ήταν στα τόσα χρόνια που πέρασαν, να έχουν ασφαλτοστρωθεί όλοι οι κύριοι δρόμοι του χωριού και να βελτιωθεί γενικά το εσωτερικό οδικό δίκτυο;

Δεσμευόμαστε να πορευτούμε και να εργαστούμε σε συνεργασία μαζί σας αλλά και με την επόμενη Δημοτική Αρχή, για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη πορεία για το χωριό μας, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Αυτά, δηλαδή, που μέχρι σήμερα άλλοι θεωρούν άλυτα «προβλήματα» του χωριού όπως: η εξασφάλιση καλής οδικής πρόσβασης και επικοινωνίας,

ο δρόμος για το χωράφι ή το μαντρί που ο ιδιοκτήτης του θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει,

η ανάδειξη και η ήπια τουριστική αξιοποίηση της ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς αλλά και των μνημείων του χωριού μας, που ήδη αποτελούν αναξιοποίητο πόλο έλξης  και πολλά άλλα.

Με όχημα έναν Α Ν Ε Ξ Α Ρ Τ Η Τ Ο συνδυασμό για το Τοπικό Συμβούλιο Οξυάς στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθυνόμαστε σ’ όλους σας, ζητώντας να μας Ε μ π ι σ τ ε υ θ ε ί τ ε, ώστε ν’ αλλάξουμε και να πάμε μ α ζ ί  μπροστά το χωριό μας. Κι ας έχουμε όλοι μας υπόψη ότι τις αλλαγές προς τα εμπρός δεν τις φέρνουν ούτε τα «δοκιμασμένα» αλλά ούτε αποκλειστικά και τα όποια «γνωστά» ονόματα. Εκείνο που περισσότερο μετρά είναι η δική μας επιλογή και εμπιστοσύνη απέναντι σε φρέσκες ιδέες και αντίστοιχους ανθρώπους, που έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να εργαστούν για την υλοποίησή τους.

Και πιστεύουμε ότι, εκτός από τις ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στα ζητήματα του χωριού μας, έχουμε και όλα τα παραπάνω …

Η επιλογή είναι δική σας!!

Αναλυτικότερο πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων ακολουθεί :

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι για την Κοινότητα Οξυάς με το συνδυασμό «ΟΞΥΑ : ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ» (κατ’ αλφαβητική σειρά) : Γκαραβέλας Αθανάσιος (Σάκης) του Στέφανου, Γραμμενίδου Χρυσοβαλάντου του Γραμμένου, Καραβίδας Απόστολος του Ηλία, Κούτσικος Νικόλαος του Βασιλείου, Σερίφη Ελένη του Ηλία, Χαλίλης Κων/νος του Βάιου.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΟΞΥΑΣ

Άμεσοι – Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Μετά και από σχετική συζήτηση με συγχωριανούς μας, απόδημους και μη, ενδεικτικά αναφέρονται οι δυνατότητες για :

1) Ήπια τουριστική εκμετάλλευση. Ήδη, απ’ ότι πληροφορούμαστε και διαπιστώνουμε, υπάρχει ενδιαφέρον για επισκέψεις τόσο από άτομα όσο και φορείς, που δείχνουν ενδιαφέρον για τη φυσική ομορφιά του χωριού μας, τις δυνατότητες για περιήγηση σ’ αυτό, τα όποια μνημεία διαθέτουμε, κ.λ.π..

2) Αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων αγροτικών εκτάσεων του χωριού από τους ιδιοκτήτες τους με παραδοσιακές ή νέες καλλιέργειες καθώς και το ενδεχόμενο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του καστανεώνα από τυχόν ενδιαφερόμενους συγχωριανούς μας.

3) Η αξιοποίηση της δυνατότητας για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας καθώς και για την παραγωγή και προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.  Ας μην ξεχνάμε ότι η κτηνοτροφία και τα παράγωγά της ήταν οι βασικότεροι μοχλοί στήριξης της οικονομίας του χωριού μας από τα παλιότερα χρόνια και πως σ’ έναν τόπο, όπως και το χωριό μας, μπορεί να προσφέρει ακόμα πολλά  και γι’ αυτό πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να ενισχυθεί.

4) Η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου του χωριού, η δημιουργία χώρων αναψυχής ικανών να προσελκύσουν επισκέπτες και ν’ αποφέρουν εισόδημα, κ.λ.π..

Για εμάς ο πλούτος του χωριού μας είναι ανεκτίμητος και έχουμε αντιληφθεί ότι κανένα «ανταποδοτικό» ή «αντισταθμιστικό» όφελος από άλλου είδους σχεδιαζόμενα  «έργα», όπως ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για μια ή δύο θέσεις εργασίας ή για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δε μπορούν να συγκριθούν με τις θέσεις εργασίας και το οικονομικό όφελος που θα έχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, αν ο πλούτος αυτός αξιοποιηθεί από εμάς τους ίδιους και δεν παραχωρηθεί ή ξεπουληθεί σε ξένα συμφέροντα.

Ως στόχοι προτεραιότητας ακόμα καθορίζονται :

Η προστασία του φυσικού και υδάτινου πλούτου του χωριού μας και η αξιοποίησή του μέσα από επιλογές που θ’ αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, προς όφελος του χωριού αλλά και όλων μας, μακριά από ξενόφερτα κερδοσκοπικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους, που καμία σημασία δε δίνουν για την επιχειρούμενη σε βάρος του τόπου μας καταστροφή και την για δικό τους όφελος δέσμευσή του.

– Δημιουργία κατάλληλων χώρων και υιοθέτηση δράσεων προς όφελος της νεολαίας του χωριού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που αυτή αυξάνεται αισθητά, μετά και από σχετική συζήτηση μαζί τους. Η υπόσχεση για wi – fi μπορεί να φαντάζει ελκυστική, δε μπορεί, ωστόσο, και δεν πρέπει η συγκεκριμένη παροχή ν’ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τους νέους ενός χωριού με τις δυνατότητες και τη φυσική ομορφιά που και το δικό μας διαθέτει.

– Κατασκευή πλατείας στο κέντρο του χωριού. Οι λεπτομέρειες (τοποθεσία, μορφή, κ.λ.π.) να συζητηθούν σε ανοιχτή συγκέντρωση όλων των Οξυωτών.

– Διερεύνηση ΑΜΕΣΑ της δυνατότητας  και του τρόπου νόμιμης λειτουργίας επιχείρησης αναψυκτήριου σε κατάλληλο χώρο του κεντρικού οικισμού του χωριού, η λειτουργία του οποίου να ανατεθεί με ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ κατά προτεραιότητα σε ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΤΟΙΚΟ  του χωριού, που θ’ αναλάβει την υποχρέωση να το λειτουργεί όλες τις μέρες του χρόνου.

– Παρεμβάσεις – βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο Μουζακίου – Αγίας Τριάδας, ώστε να είναι προσπελάσιμος και από μεγάλα οχήματα (π.χ. λεωφορεία) καθώς και ασφαλτόστρωση του δρόμου μοναστήρι Αγίας Τριάδας προς κέντρο χωριού, που, παρά τις προεκλογικές κατά καιρούς υποσχέσεις, έχει εγκαταλειφθεί ενώ θα έπρεπε να αποτελέσει προτεραιότητα όσων διοίκησαν το χωριό και το Δήμο μας.

– Συντήρηση όλων των επαρχιακών δρόμων που ενώνουν τους οικισμούς του χωριού (Βαγένια – Παλαιοχώρι – Οξυά, Αγία Τριάδα –  Κουτσικουρή (μέσω οικισμών «Σούλα» και «Μεγάλης Βρύσης», Πλατάνια – Παλαιοχώρι – Μελίσσι, Μολόχα – Δάφνη, του δρόμου προς Γκούρα καθώς και πολλών άλλων συνοικιακών δρόμων που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν υποστεί ζημιές που δεν έχουν αποκατασταθεί, παρότι εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση κατοίκων του χωριού.

– Συντήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση μνημείων του χωριού, παλαιών γεφυριών, μονοπατιών, καλντεριμιών, κ.λ.π..

– Η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού, ιδιαίτερα των μονίμων (αποκομιδή σκουπιδιών, άμεση αποκατάσταση σε περίπτωση αποκλεισμών ή βλαβών, κ.λ.π..). Ούτε ένας οικισμός ή κατοικία χωρίς άνετη οδική πρόσβαση,  νερό, κ.λ.π. .

Πιστεύουμε πως πολλά από τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν ήδη υλοποιηθεί αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον αλλά και σωστή διαχείριση των όποιων εσόδων του χωριού μας (ΣΑΤΑ, έσοδα ξυλείας από διαχειριστική δάσους,  κ.λ.π.). Αν προτεραιότητα αποτελούσαν οι πραγματικές και άμεσα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα των Οξυωτών ανάγκες του χωριού και όχι οι διάφορες «εξυπηρετήσεις» που κατά καιρούς διαπιστώνουμε.

Μεσοπρόθεσμοι – Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Οδική ένωση του χωριού με ένα κεντρικό οδικό άξονα, η οποία να λαμβάνει  υπόψη τις γεωλογικές ιδιορρυθμίες της περιοχής μας, την αξιοποίηση της φυσικής της ομορφιάς αλλά και την ανάγκη για οδική πρόσβαση όλων των οικισμών του χωριού – ακόμα και της πιο απόμακρης κατοικίας – στον κεντρικό αυτό οδικό άξονα. Με δεδομένο το υπάρχον οδικό δίκτυο περιφερειακά του χωριού (προς ανατολική και δυτική Αργιθέα), το οποίο εξυπηρετεί ήδη ένα μέρος των αντίστοιχων αναγκών,  προτείνεται η κατασκευή ενός κεντρικού οδικού άξονα από «Γέφυρα στα Βαένια προς Παλαιοχώρι –  Κέντρο χωριού – Αγία Τριάδα – Δάφνη – Γέφυρα Βαένια – Μουζάκι. Κάθε οικισμός, ακόμα και μεμονωμένες κατοικίες, θα έχουν πρόσβαση είτε σ’ αυτό τον κεντρικό οδικό άξονα είτε στους ήδη υπάρχοντες αντίστοιχους προς ανατολική και δυτική Αργιθέα. Οι λεπτομέρειες να συζητηθούν και να αποφασιστούν σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού και να κληθούν να εκφράσουν γνώμη όλοι οι φορείς και όλοι οι Οξυώτες.

Προτείνουμε ΛΥΣΕΙΣ – λέμε ΟΧΙ στις υποσχέσεις

Αγαπητοί συγχωριανοί μας, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ  απλά για το χωριό μας ΛΥΣΕΙΣ, που μπορούν επιτευχθούν με τη συμμετοχή και συνεργασία ΟΛΩΝ ΜΑΣ και αναμένουμε και την κατάθεση των δικών σας συμπληρωματικών ιδεών και προτάσεων. Η αξιοποίηση διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή ενδεχόμενων επενδυτικών προθέσεων για πραγματική ανάπτυξη του χωριού, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο προς όφελος ΟΛΩΝ των Οξυωτών αλλά και ολόκληρου του Δήμου μας, σίγουρα, όμως, δε θα περιμένουμε μόνο αυτά. Σε κάθε περίπτωση, μακριά από εμάς οι  ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, τόσο αυτών που τα τελευταία χρόνια δίνονται αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται όσο κι αυτών που η υλοποίησή τους εξαρτάται από τις δυνατότητες και τις προθέσεις διάφορων ξένων «επενδυτών», που, προκειμένου να ιδιοποιηθούν τον πλούτο του χωριού μας, εύκολα μπορούν να τάζουν τα πάντα. 

Δηλώνουμε πως σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με θέσεις και απόψεις τύπου «σε δέκα χρόνια δε θα υπάρχει κανένας στην Οξυά….». Αντίθετα, βασικό μας μέλημα θ’ αποτελέσει όχι μόνο η αποτροπή εγκατάλειψης του χωριού μας και η πραγματικά αειφόρα ανάπτυξή του αλλά και η επιστροφή συγχωριανών μας στις πατρογονικές τους εστίες.

Πιστεύουμε ότι οι όποιες εδαφολογικές ιδιορρυθμίες του χωριού μας, που σήμερα αποτελούν δικαιολογία για αδράνεια και μοιρολατρία για όσους διαχειρίζονται τις τύχες του, μπορούν, σε συνδυασμό και με τον ανεξάντλητη φυσική του ομορφιά, να μετατραπούν σε αξιοποιήσιμα πλεονεκτήματα προς όφελος ολόκληρου του Δήμου μας.

Τέλος, δεσμευόμαστε  πως οι λύσεις και οι αποφάσεις για τα όποια σημαντικά προβλήματα ή ζητήματα του χωριού θα είναι  αποτέλεσμα λαϊκών συνελεύσεων και δε θα λαμβάνονται στο όνομα της όποιας «πλειοψηφίας», που μπορεί μεν να εκπροσωπεί αλλά, σίγουρα, ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ σε κάθε στιγμή και για κάθε ζήτημα τους χωριανούς μας.

Και πριν αποφασίσετε για την ψήφο σας, σκεφθείτε πως όλα όσα μέχρι σήμερα σας πρόσφεραν ή την τελευταία στιγμή και για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους θα σας προσφέρουν γι’ ακόμα μία φορά ως «εξυπηρέτηση» αυτοί που διοικούν τα τελευταία χρόνια το χωριό, ήταν και είναι απλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ απέναντι όλων μας. Υποχρέωση που εμείς δεσμευόμαστε να την εκπληρώνουμε καθημερινά και όχι μόνο προεκλογικά.

Η επιλογή είναι δική σας.

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι για την Κοινότητα Οξυάς με το συνδυασμό «ΟΞΥΑ: ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ»

(κατ’ αλφαβητική σειρά) :

Γκαραβέλας Αθανάσιος (Σάκης) του Στέφανου, Γραμμενίδου Χρυσοβαλάντου του Γραμμένου, Καραβίδας Απόστολος του Ηλία, Κούτσικος Νικόλαος του Βασιλείου, Σερίφη Ελένη του Ηλία, Χαλίλης Κων/νος του Βάιου.




Total
0
Shares
Previous Article
ekloges

Τα εκλογικά τμήματα της Αργιθέας στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές

Next Article
neaporeia sindiasmos logo slide

Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο ο Συνδυασμός «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Φάνη Στάθη