Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Διευκρινήσεις σχετικά με το θεσμό του οικογενειακού ιατρού

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οδηγείται σε αδιέξοδο. Από τη μια η έλλειψη συμμετοχής ικανού αριθμού οικογενειακών ιατρών στο σύστημα και από την άλλη οι συνεχείς προτροπές του Υπουργείου Υγείας για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους και μάλιστα με διάφορα διλήμματα προς γιατρούς και ασθενείς για δήθεν απώλεια των δικαιωμάτων τους, έχει οδηγήσει τους πολίτες σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης και πανικού.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ

  1. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας, ως θεσμικό όργανο, οφείλει να υπογραμμίσει την αδυναμία κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή μας με οικογενειακούς ιατρούς, μετά και από την απροθυμία των συναδέλφων ιατρών να προσχωρήσουν στην λογική του Υπουργείου αναφορικά με τη λειτουργία του θεσμού.

Σεβόμενοι απόλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ιατρό της επιλογής τους για προληπτικές, διαγνωστικές, θεραπευτικές εξετάσεις και υπηρεσίες υγείας, τονίζουμε ότι όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές -διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

  1. Παραπεμπτικά εξετάσεων, αναλώσιμα υγειονομικά υλικά όπως π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου, θεραπείες όπως π.χ. φυσιοθεραπείες, συνταγογράφηση  φαρμάκων και χορήγηση όλων των ιατρικών πιστοποιητικών έχουν δικαίωμα να δώσουν όλοι οι ιατροί, είτε συμμετέχουν στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού, είτε όχι.
  2. H συμμετοχή του ασθενή στα φάρμακα και στις εξετάσεις είναι ίδια, όποιος να είναι ο ιατρός που τα έχει συνταγογραφήσει και φυσικά όλοι οι ιατροί έχουν πρόσβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  3. Δεν υφίσταται έως σήμερα ικανός αριθμός Οικογενειακών Ιατρών στην περιοχή ευθύνης μας προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός, με αποτέλεσμα να είναι ανεφάρμοστος ο θεσμός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός.
  4. Συμπερασματικά, ο κάθε πολίτης για την υγειονομική του κάλυψη και για οποιαδήποτε υγειονομική του ανάγκη θα συνεχίσει να πράττει ότι ακριβώς έκανε μέχρι σήμερα χωρίς κάποιον περιορισμό.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Γι' αυτό πρέπει να ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ!

Next Article

Πρόγραμμα Φιλόδημος: Η θέση της Θεσσαλίας και της ΠΕ Καρδίτσας