Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια

Ιατρός Σταυρούλα Μπουκουβάλα

.

Τι είναι η  Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ;

Αποτελεί τα προβλήματα των ματιών που εκδηλώνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατά κύριο λόγω στον  υπερθυρεοειδισμό – νόσο Graves, οζώδη βρογχοκήλη, αλλά και σε περιπτώσεις ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σε ένα μικρό ποσοστό (περίπου 5%) σχετίζεται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα – υποθυρεοειδισμός ενώ σε λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να είναι ευθυρεοειδικός (δηλ. με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς).

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες (αναλογία εως και 6:1) και το κάπνισμα αποτελεί ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης αυτής ;

Ο ασθενής συνήθως παραπονιέται για :

  • Πρήξιμο βλεφάρων, ειδικά όταν ξυπνάει το πρωί
  • Επίμονο κοκκίνισμα ματιών, συνεχές δάκρυσμα και αίσθημα ξένου σώματος
  • Πόνο των ματιών που χειροτερεύει με τις κινήσεις
  • Περιορισμό των κινήσεων των ματιών και διπλή όραση (διπλωπία)
  • Πρόπτωση των ματιών (εξόφθαλμος)
  • Σύσπαση των άνω βλεφάρων (όψη προσώπου ‘‘σαν τρομαγμένο’’)
  • Τα βλέφαρα δεν κλείνουν τελείως (λαγόφθαλμος)
  • Μείωση της όρασης λόγω συμπίεσης του οπτικού νεύρου.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι από ελαφρά, ήπια έως και πολύ σοβαρά καθώς και να εμφανίζονται είτε στο ένα είτε και στα δυο μάτια.

Που οφείλεται η  Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ;

Κατά τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια οι ιστοί πίσω καθώς και γύρω  από το μάτι κατακρατούν υγρό, με αποτέλεσμα να προκαλούν πρήξιμο και να μετακινούν τον οφθαλμικό βολβό προς τα εμπρός και έξω από τον κόγχο (εξόφθαλμος), με αποτέλεσμα αποξήρανση της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού, πρήξιμο βλεφάρων και άλλα συμπτώματα, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ποια είναι η πορεία της νόσου ;

Η πορεία της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας συνήθως χαρακτηρίζεται από 2 φάσεις.

  • Την φάση της ενεργού νόσου κατά την οποία κυριαρχούν τα συμπτώματα της φλεγμονής (δακρύρροια, φωτοφοβία, πρήξιμο και κόκκινα μάτια).
  • Tην ανενεργή φάση ή φάση ηρεμίας, κατά την οποία τα φλεγμονώδη φαινόμενα βαθμιαία υποχωρούν. Υπάρχει περίπτωση, όμως, να παραμείνει η διαταραχή στη θέση των βλεφάρων, ο εξόφθαλμος ή ακόμη και η διπλωπία.

Ποια είναι η θεραπεία ;

Πρωταρχικής σημασίας στην σωστή αντιμετώπιση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθεια είναι η στενή παρακολούθηση του ασθενούς από ενδοκρινολόγο για την καλύτερη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική αφαίρεση αυτού αν χρειαστεί. Αυτό μπορεί να αρκεί για περιπτώσεις όπου η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι ελαφράς μορφής.

Σε ήπιες όμως περιπτώσεις θεραπεία με οφθαλμικές αλοιφές/ κολλύρια και τεχνητά δάκρυα είναι απαραίτητα για να τεθούν υπό έλεγχο τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η όραση και οι μύες των ματιών του ασθενούς με μόνιμη βλάβη απαιτείται έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία. Τα στεροειδή (πχ κορτιζόνη) αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις και μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα ή ενδοφλεβίως. Βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής στους ιστούς του ματιού.

Όπου η παραπάνω θεραπεία αποτύχει να ελέγξει τα συμπτώματα τότε συνιστάται η αποκατάσταση με χειρουργικές τεχνικές αποσυμπίεσης του κόγχου (εγχείρηση στην οποία ανοίγουν τα κόκκαλα γύρω από το μάτι και έτσι το μάτι έχει πλέον περισσότερο χώρο για να κινηθεί και δεν χρειάζεται να προέχει προς τα έξω), με χειρουργική των εξοφθάλμιων μυών για την διπλωπία και με χειρουργική των βλεφάρων.

Stavroula Mpoukouvala

Ιατρός Σταυρούλα Μπουκουβάλα

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ενηλίκων & Παίδων




Total
0
Shares
Previous Article

Έκθεση δημιουργών μοντελισμού

Next Article

Εξιχνιάσεις κλοπών οχημάτων στην Καρδίτσα