Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ: Σχέση μας με τα γειτονικά κράτη

 

Στο φύλλο της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 28-12-18 δημοσιεύτηκε το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου «Στοίχημα ειρήνης και υπερανάπτυξης».

Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι «..Η Ελλάδα έχει όλα τα συμφέροντα της  τοποθετημένα στην πλευρά της ειρηνικής συνύπαρξης και της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας και το ευρύτερο περιβάλλον της. Μόνο μια κυβέρνηση που θα ποντάρει όλες τις «μάρκες» της σε ειρήνη και υπερανάπτυξη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια αυταρχική Τουρκία. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη και ανοικτές αγορές, αντί απειλών, τρομοκρατίας και κρατισμού που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Η ιστορία διδάσκει ότι μεταξύ της μιζέριας στα εσωτερικά θέματα και της αποτυχίας στην εξωτερική πολιτική υπάρχει δυστυχώς αλληλουχία γεγονότων και το χειρότερο, λαθών».

Η άποψη μου είναι ότι τα ανωτέρω λόγια περικλείουν με περισσή σοφία τη σωστή θέση της πατρίδας μας απέναντι στην Τουρκία καθώς και στα άλλα γειτονικά κράτη, τα οποία αν είχαν ληφθεί υπόψη στο παρελθόν, θα είχαν αποφευχθεί ταπεινωτικές- δεινές καταστάσεις. Θεωρώ ότι η «προειδοποίηση» από τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ προς τη γείτονα, περί ισοπέδωσης βραχονησίδας, δεν βοηθά στην ειρηνική συνύπαρξη και δεν είναι τυχαίο ότι η απειλή αυτή δεν βρήκε σχεδόν καμία απήχηση στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

Σημαντική, σχετική με τα ανωτέρω, θεωρώ και την άποψη του καθηγητού Διεθνούς Δικαίου κ. Άγγελου Μ. Συρίγου στο άρθρο για την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου και τις Ελληνικές εκλογές (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5 και 6/01/2019) από το οποίο μεταξύ άλλων προκύπτει ότι οι απαντήσεις στην Άγκυρα δεν πρέπει να υπαγορεύονται από το θυμικό ή να εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από όλες, τις μέσα από εκλογές, κυβερνήσεις μας γενικά τηρείται η ενδεδειγμένη θέση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Η είσοδος της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη, που ήταν μέγιστο επίτευγμα δυο πρωθυπουργών και του λαού φυσικά, μας δίνει αρκετά εφόδια για τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Total
0
Shares
Previous Article
pili iatros metakinisi

Μετακίνηση της Ιατρού κ. Νάτσινα Δήμητρας από το Κέντρο Υγείας Πύλης στα Τρίκαλα

Next Article
ekloges argitheates Trikalon

Το Νέο Δ.Σ του Συλλόγου Αργιθεατών Ν. Τρικάλων με τριετή θητεία.