Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θανάσης Παπουτσής….Ο άνθρωπος πίσω από τη GRalista Farm στον Ελληνόπυργο!

gralista farm

Με τον κ.Αθανάσιο Παπουτσή τον ιδιοκτήτη της GRalista Farm βρεθήκαμε και συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν τον ίδιο καθώς και για την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό στην ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου.

Πρόκειται για έναν πολυπράγμων και υπερδραστήριο νέο που είναι κάτοχος Πτυχίου Λογιστικής Λάρισας, έκανε μετεκπαιδεύσεις στην αγροτική οικονομία από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών.Εκπαίδευση στην Αιγοπροβατοτροφία-Γαλακτοκομία του Γ.Π.Α.Είναι επίσημος συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Χωροταξίας. Τακτικό -Ιδρυτικό μέλος της ένωσης αγροτουρισμού Θεσσαλίας, μέλος της Ένωσης Νέων Αγροτών Καρδίτσας και εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού και Αγροτουριστικού Συλλόγου Μουζακίου.Υπήρξε επίσης και ο ιθύνων νους που συνέλαβε την πρωταρχική ιδέα του πρώτου Food Festival Mουζακίου (Τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίας) που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία το περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή με κύριο στόχο  την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ώστε τα προϊόντα να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό καθώς και τα σημεία πώλησής τους.

Γυρνώντας μια πενταετία πίσω στο χρόνο, ο κ.Παπουτσής… πήρε την απόφαση να μετακομίσει από τη Λάρισα  που διέμενε και  να εγκατασταθεί  μόνιμα με την οικογένειά του στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας έχοντας στο  μυαλό του πως μια οικογένεια που είναι άρρηκτα συνδεμένη  με τη χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής δημιουργεί ωραίους ανθρώπους όσον αφορά την κουλτούρα την ευαισθησία τους και την σωστή συναισθηματική τους εξέλιξή.

Ο 30χρονος Ελληνοπυργιώτης μέσα από ερωταπαντήσεις ξεδίπλωσε το βιογραφικό του και μας αποτύπωσε μια πλήρη εικόνα του εαυτού του καθώς και της κτηνοτροφίας και του αγροτουρισμού όσον αφορά την μορφή που έχουν αυτά τα δύο στην Ελλάδα το 2019…..Πως πορεύονται μέσα από τιμολογιακά κανάλια,τα προβλήματα που ενυπάρχουν στο χώρο, κόπος, χρόνος, άγχος που προκύπτει με την ενασχόληση με το τόσο δύσκολο κομμάτι της φροντίδας και διαχείρισης των ζώων και των  παραγώγων τους, η τιμή του γάλακτος και πολλά άλλα.

Εμείς ρωτήσαμε και αυτός μας απάντησε χωρίς φόβο…. αλλά με το γνήσιο πάθος των 30 χρόνων του και της αγάπης του για αυτό που επέλεξε να κάνει.

  • Κ.Παπουτσή πείτε μας ..τι ήταν αυτό που πυροδότησε της επιθυμία σας να εγκαταλείψετε την άνετη ζωή που είχατε στη Λάρισα και να έρθετε στον Ελληνόπυργο για να ασχοληθείτε με την κτηνοτροφία και εν συνεχεία θέλουμε….. δυο λόγια για τη φάρμα και τις δραστηριότητές της.
Η φάρμα ΓΡΑΛΙΣΤΑ είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου!…Γυρνώντας στο σπίτι από τον χώρο ενός λογιστηρίου για να ηρεμήσω και να χαλαρώσω έκλεινα τα μάτια και η πρώτη εικόνα που “έβλεπα ” ήταν μια φάρμα με ζώα στον αγαπημένο μου τόπο. Και επειδή έχω την τάση να εκπληρώνω τα όνειρα μου, πήρα την μεγάλη απόφαση και μέσα σε ένα 6μηνο είχα την δικιά μου φάρμα με τα δικά μου ζώα!..
Η ΦΑΡΜΑ αυτήν την στιγμή αποτελείτε από 120 περίπου πιστοποιημένες από το κέντρο γενετικής βελτίωσης αίγες Σκοπέλου. Εκτός από την παραγωγή γάλακτος και κρέατος η ΦΑΡΜΑ είναι επισκέψιμη και δραστηριοποιείται στον αγροτουρισμό…Ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκτροφή των Αιγών, να αρμέξει ,να κάνει βόλτα στο δάσος και να γευτεί διάφορα προϊόντα και βότανα,καθώς και να δει πως μέσο ενός συστήματος GPS μπορούμε να ελέγξουμε την διατροφική αξία των Αιγών …Οι υψηλές αποδόσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζώων , μας έχουν δώσει την δυνατότητα να εμπορευόμαστε τα ζώα μας σε όλο τον Ελλαδικό χώρο..
  • Πως συλλάβατε την ιδέα της δημιουργίας του Κτηνοτροφικού και Αγροτουριστικού συλλόγου Μουζακίου και τι επιδιώκετε με τη σύστασή του;
Ο κτηνοτροφικός και Αγροτουριστικός Σύλλογος Μουζακίου έχει στόχο την δημιουργία ενός φορέα ,που θα αναδεικνύει συλλογικά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου του Δήμου μας,Θα επιδιώκει την λύση αυτών των προβλημάτων μέσω της συλλογικής πίεσης αλλά και μέσο της ομαδικής δουλειάς.Ο αγροτικός κόσμος της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί σε ομάδες με σκοπό την επίτευξη ενός καλύτερου-ανταγωνιστικότερου προϊόντος .Για αυτόν τον λόγο ο Έλληνας αγρότης πρέπει να συνεργασθεί,πρέπει μέσο της ομαδικής δουλειάς να φέρνει στην εκμετάλλευση του έσοδα από όλους τους πόρους που συνδέονται με την αγροτιά όπως για παράδειγμα ο εναλλακτικός τουρισμός ή ένα τοπικό καλάθι προϊόντων!
Οδεύουμε προς την μείωση των ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων όποτε για να μην βρεθούμε σε ένα αδιέξοδο που θα οδηγήσει στην μείωση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Όσον αφορά το κομμάτι του Αγροτουρισμού η περιοχή μας είναι ένα ευλογημένο παρθένο μέρος.Με ένα καλό συνεργατικό πακέτο μπορούμε να βγάλουμε ένα τουριστικό προϊόν που θα προσελκύει κόσμο από όλη την Ευρώπη .Τα μέλη του Συλλόγου θα εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό,θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια Και θα μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητές στα αγροκτήματα τους που θα τους αποφέρουν κάποιο έξτρα εισόδημα.
  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Δήμαρχο Μουζακίου κ.Φάνη Στάθη και ποιο το προσωπικό σας όραμα για το Δήμο γενικότερα;
Ο Δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που ακούει τον κάθε δημότη ξεχωριστά και που νοιάζεται και εργάζεται όσο τίποτα για την ανάπτυξη αυτού του Δήμου σε όλους τους τομείς.
Εγώ αυτό που θα ήθελα για τον τόπο μας είναι οι νέοι να μείνουν στο τόπο τους ,αυτοί που έφυγαν να επιστρέψουν και να δημιουργηθούν νέες οικογένειες.Θα θελα τα κλεισμένα σπίτια στα χωριά να ξανανοίξουν. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα, πρέπει μέσω αποφασιστικών πράξεων να δείξουμε στους νέους ότι στην ελληνική επαρχία υπάρχει ένα ποιοτικό μέλλον….υπάρχει ΖΩΗ!
Ο Αθανάσιος Παπουτσής είναι ο άνθρωπος πίσω από τη GRalista Farm, είναι συγχρόνως και ο νέος που αποφάσισε να αφήσει τη βόλεψή του και να υλοποιήσει το προσωπικό του όραμα στο τόπο του κάνοντας αυτό  που ο ίδιος επέλεξε να.. αγαπά, δίνοντας παράλληλα ένα λαμπρό παράδειγμα στη νεολαία του τόπου μας και όχι μόνο,αποδεικνύοντας  περίτρανα πως όπου υπάρχει θέληση …υπάρχει και ο τρόπος και πως :
“Προεκτείνει κανείς τα όριά του μόνο όταν τα ξεπερνάει”.
Scott Peck
Ιωάννα Κρίκου
79671391 2163211640641066 1493919410870550528 n
78844530 2377018745942182 5544306680348540928 n
78433876 564837581002796 4886873858801401856 n




Total
0
Shares
Previous Article
korakaki

«Χρυσή» με παγκόσμιο ρεκόρ η Κορακάκη στο Βελιγράδι

Next Article
xristoygenna 1

Διαγωνισμός καλύτερα στολισμένης βιτρίνας και καταστήματος

Related Posts