Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θάνος Σκάρλος: «Το μέλλον δεν περιμένει κανέναν»

Η Δημοτική Αρχή Σοφάδων έχει σαφή και σταθερό προσανατολισμό στην αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων και τεχνολογικών καινοτομιών προκειμένου να μειώσει  το ενεργειακό αποτύπωμα και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των Δημοτών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το Δήμο Σοφάδων που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία μάλιστα αρκετών δημοτών, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα και τη συστηματική δουλειά που επιτελείται. Είναι δείγμα του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η Δημοτική μας Αρχή, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους και επιλέγοντας συγκεκριμένους τρόπους ώστε να ολοκληρωθούν μεθοδικά έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν το Δήμο.  Είναι μία απόδειξη ότι ο Δήμος Σοφάδων, προγραμματισμένα μπαίνει στον χάρτη των μεγάλων έργων, έχοντας την ικανότητα και τη γνώση να αντλεί χρηματοδοτήσεις και επενδυτικά προγράμματα.

Η Δημοτική Αρχή Σοφάδων επαναλαμβάνει εμφατικά πως θεωρεί το έργο της αντικατάστασης όλου του φωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες τύπου LED επιβεβλημένο και δεν πρόκειται να επιτρέψει να τορπιλιστεί από την αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης που κρατά τα μάτια και τα αυτιά της κλειστά. Θα υλοποιήσει στο ακέραιο την πολιτική της δέσμευση για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών.

Τι θέλουμε να επιτύχουμε; Απλά, κάνουμε ότι κάνει ο κάθε νοικοκύρης στο σπίτι του. Αλλάζουμε το δημοτικό οδοφωτισμό και επιτυγχάνουμε:

-Τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας με άμεσο οικονομικό όφελος.

-Καλύτερη ποιότητα φωτισμού.

-Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και μείωση ρύπων.

-Μηδενισμό ακτινοβολίας, μείωση της θερμότητας.

Πώς θα το επιτύχουμε; Σήμερα οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται στον φωτισμό των ΟΤΑ είναι κατά κύριο λόγο: Ατμών Υδραργύρου και Νατρίου, Λαμπτήρες Νατρίου Χαμηλής Πίεσης, Μεταλλικών αλογονιδίων. Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκουμε την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας για ποιοτικότερο φωτισμό, καταναλώνοντας σημαντικά μικρότερα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 8077 νέα φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας

Με τι πόρους θα υλοποιηθεί; Χρήματα για μία τέτοια επένδυση, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ δεν έχουμε και φυσικά δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μας επιχορηγήσει αυτή την προσπάθεια. Γι΄ αυτό λοιπόν επιλέξαμε την δανειακή σύμβαση.

Πώς θα επιτευχθεί ή απόσβεση; Το συνολικό ετήσιο όφελος για το Δήμο, όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα έχει παρουσιαστεί στο Δημ. Συμβούλιο  ανέρχεται στο ποσό των 636.887,25 , με καθαρό τελικό όφελος  348.783,97 ανά έτος. Η  εξόφληση του δανείου βάσει των ανωτέρω μπορεί να επιτευχθεί σε 3,8 έτη ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι10ετής . Ξεκάθαρα το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με θεαματική απόσβεση. Παράλληλα ο βασικός λόγος που καθιστά μονόδρομο την εκπόνηση του σχεδίου μας είναι το πρόστιμο (κάθε τόνος CO2 επιφέρει πρόστιμο περίπου 100 ευρώ ) που θα προκύψει το 2020 για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου led.

Επομένως μετά το 2020 το όφελος για το Δήμο μας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το Δήμο μας, θα ανέρχεται σε 925.087,25 ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί από 325 Δήμους όλης της χώρας ανέρχονται σε 7, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Σοφάδων, με 4 φακέλους ολοκληρωμένους μέχρι στιγμής το 2017.  Επισημαίνω πως το πρόγραμμα είναι άκρως ανταγωνιστικό και λόγω απαίτησης από το ΚΑΠΕ ολοκληρωμένου φακέλου πάρα πολλοί Δήμοι σπεύδουν να προλάβουν τις διαδικασίες, με πρώτους ανταγωνιστές Δήμους της Θεσσαλίας.

Επιπλέον, ως Δημοτική Αρχή είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας επικροτήθηκε από την τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράστηκε στη διάρκεια του Δημ. Συμβουλίου όπου το προεδρείο έδωσε το λόγο στους πολίτες για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, «υιοθετώντας» την πρότασή μας.

Δυστυχώς, στη λογική της στείρας αντιπολίτευσης και της αγωνιώδους προσπάθειάς τους να μην γίνει το έργο, διότι γνωρίζουν καλά τα οφέλη του, κάποιοι εξακολουθούν να είναι απρεπείς, μικροπρεπείς και αμετροεπείς λέγοντας “όχι” σε μια παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας.

Επαναλαμβάνω και θα το λέω πάντα,  πως  αν ένα έργο είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο για τους συνδημότες μου δεν το παρατάω, όσα «εμπόδια» και αν τοποθετήσουν.   O τελικός κριτής έτσι και αλλιώς παραμένει ο κάθε συνδημότης και η κάθε συνδημότισσα.

Για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το σύνολο του σημαντικού ενεργειακού έργου, μέσω δανειακής σύμβασης, απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία στο Δημ. Συμβούλιο. Εμείς ζητήσαμε τη συνεννόηση και τη συναίνεση, αλλά δε μπορούμε να επιβάλουμε και τις προσωπικές συμπεριφορές του καθενός ή να αλλάξουμε τον μικροπολιτικό και πολιτικά τυχοδιωκτικό τρόπο σκέψης ορισμένων. Αυτές οι συμπεριφορές θα έχουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα να μην απολαύσουν τα οφέλη του έργου, όλοι οι συνδημότες ταυτόχρονα.

Όμως το έργο θα ολοκληρωθεί. Και είμαι βέβαιος ότι θα το χαρούν και όσοι σήμερα το «πολεμούν».

O τόπος μας χρειάζεται υπερβατικότητα. Αν θέλουμε λοιπόν να πετύχουμε οφείλουμε να σκεφτόμαστε το αύριο.  Το μέλλον δεν περιμένει κανέναν.

Θάνος Σκάρλος

Δήμαρχος Σοφάδων




Total
0
Shares
Previous Article

Ορκίστηκε η νέα περιφερειακή σύμβουλος κα Αικατερίνη Θωμά

Next Article

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα

Related Posts

dimarxeio Mouzakiou new new
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας Ενημερώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του…
paidiki xara pirosvestikis
Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου Εθελοντικές εργασίες…
gimnasio mouzakiou pagosmia imera vivliou 2024
Διαβάστε περισσότερα

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων γιόρτασαν στο 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (όπως είναι ο πλήρης ορισμός της ημέρας) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την Κοινωνιολόγο - Συγγραφέα Κατερίνα Ευαγγέλου- Κίσσα.