Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η 7η Ετήσια ορειβατική συνάντηση των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας (7η Θ.Ο.Σ) στον Κλεινοβό Καλαμπάκας

.

Η 7η Θ.Ο.Σ, ήταν προγραμματισμένη για τις 29-30 Σεπτεμβρίου στον Κλεινοβό Καλαμπάκας, με σημείο  συγκέντρωσης  το Σάββατο  στον χώρο κατασκήνωσης του Κλεινοβού στη θέση ”Μπάλτα” (υψόμετρο 1320μ. που απέχει από το χωριό 5,5 χλμ βατού χωματόδρομου).  Όμως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και τον φόβο της επέλαση του ‘’Ζορμπά’’ η διανυκτέρευση  του Σαββάτου δεν πραγματοποιήθηκε αφού και μόνο η πληροφορία για ύπαρξη χαμηλής θερμοκρασίας και της  πιθανής βροχής απέτρεψαν πολλούς να δηλώσουν, όπως απαιτείτο έγκαιρα,  τη συμμετοχή τους.

Η επόμενη μέρα (Κυριακή 30 /9) μας βρήκε στο σημείο συνάντησης όντως  με χαμηλή θερμοκρασία και ψιλόβροχο αλλά αποφασισμένους να   πραγματοποιήσουμε τις   αναβάσεις στην Τριγγία και την  ηπιότερη στον Κοριτιάνο όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Εκεί μας περίμεναν το ζεστό τσάι που ετοίμασαν δύο  μέλη του συλλόγου  και ένας μπουφές με πλούσιο πρωινό που μας προσέφεραν οι χορηγοί.

Στο φιλόξενο χώρο με το κιόσκι και την στεγασμένη ψησταριά  και το Ξωκλήσι, όπου γίνεται και το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος, όπου αφού ανταμωθήκαμε και  τα είπαμε με τους ορειβάτες και των άλλων πόλεων πίνοντας το τσάι και τα άλλα ροφήματα και τρώγοντας τα νόστιμα εδέσματα, συνεννοηθήκαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές  συνθήκες που επικρατούσαν, να γίνει η πορεία τον Κοριτιάνο μια και η Τριγγία ήταν χαμένη στην ομίχλη.  Έτσι μετά από τα καλωσορίσματα και τους χαιρετισμούς, με το πέρας του  πρωινού, όταν η σταμάτησε η  προσέλευση άλλων ορειβατών  κατά τις 9:45  ομάδα αποτελούμενη από  70 περίπου ορειβάτες ξεκίνησε για  τον Κοριτιάνο.

Ο Κοριτιάνος είναι κορυφή της Τριγγίας η οποία είναι ένα ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Το όνομά της το έχει λάβει από την ομώνυμη υψηλότερη κορυφή της (2.204 μέτρα). Συνδέεται με το γειτονικό της συγκρότημα της Νεράιδας μέσω του αυχένα Γκολέμι (1.700 μ) και με το συγκρότημα Δοκίμι μέσω του αυχένα Ορθή Πέτρα (Κιάτρα Μπροάστα στα βλάχικα, 1.400 μ). Άλλες σημαντικές κορυφές του συγκροτήματος είναι το Δίκορφο ή Μπισερτσάου (2.096 μ), η Μπερετούλα (2.035 μ), ο Πιτσιλούς (1.917 μ.), η Πλαγιά ή Γκιόναλι (1.913 μ), η Κακούρενα (2027 μ) και η Τσατσούλη (1.912 μ).

Η Τριγγία είναι κατάφυτη από μεγάλα δάση ελάτης, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν φυλλοβόλα είδη, όπως η βελανιδιά, ο σφένδαμος και ο ψευτοπλάτανος. Σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα υπάρχουν εκτεταμένα αλπικά λιβάδια, όπου γίνεται συστηματική βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο. Οι άφθονες πηγές της Τριγγίας τροφοδοτούν μερικούς από τους πρώτους σημαντικούς παραποτάμους του άνω ρου του Αχελώου, του επονομαζόμενου και Ασπροποτάμου. Οι βόρειες και ανατολικές κλιτύες του συγκροτήματος ανήκουν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού. Στις πλαγιές της Τριγγίας βρίσκονται τα χωριά Ελάφι (Δήμος Καστανιάς), Κρανιά και Δολιανά (Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου), Κλεινός, Καλογριανή και Παλαιοχώρι (Δήμος Κλεινοβού).

Ο Κλεινοβός ή Κλεινός,είναι ορεινό χωριό της Ν Πίνδου (υψ. 848 μ.), σε απόσταση 35 χλμ. ΝΔ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του δεν υπερβαίνουν τους 500 το χειμώνα, ενώ διπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Ο Κλεινός περιλαμβάνει τον οικισμό Αμπέλια και αρκετούς μικρούς συνοικισμούς. Στο δεξί χέρι μας η νεφοσκεπής Τριγγία ενώ  στο αριστερό ο στόχος μας. Ακολουθούμε κατεύθυνση πρώτα στο δασικό δρόμο και στη συνέχεια συναντάμε  και τη βλαχόστρατα που χρησιμοποιούσαν οι Κρανιώτες και οι λοιποί Ασπροποταμίτες με τα ζώα τους που όσο προχωράμε είναι ευδιάκριτη και σε καλή κατάσταση  παρά την εγκατάλειψή της εδώ και χρόνια.  Λόγω όμως της παρατεταμένης βροχής που όσο περνούσε η ώρα γίνονταν και  πιο έντονη και της χαμηλής νέφωσης η οποία δεν επέτρεπε την ορατότητα στα γύρω βουνά φτάνοντας στο εικονοστάσι στη θέση  Μπάμπα αποφασίστηκε η επιστροφή μας στο σημείο εκκίνησης και μετά από ένα  δεύτερο ανεφοδιασμό με τσάι κλπ, κατευθυνθήκαμε στα καφενεία του χωριού για τα περαιτέρω.

Πολλές ευχαριστίες στους χορηγούς μας: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ (ΤΥΡΑΣ ΑΕ), ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΜΑΤΗΣ ΑΕ, τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την κατασκευή των αναμνηστικών κονκάρδων, τη διάνοιξη του δρόμου και σ’ ότι άλλο  ζητήσαμε, στα μέλη του συλλόγου μας για την προετοιμασία της εκδήλωσης, τη σηματοδότηση και τη συμμετοχή τους, τον πολιτιστικό σύλλογο Κλεινοβού που προσφέρθηκε να μας μαγειρέψει την παραμονή την παραδοσιακή φασολάδα και ευχόμαστε η επόμενη Θ.Ο.Σ. να πραγματοποιηθεί με καλύτερες καιρικές συνθήκες.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 9/10 θα γίνει ανάβαση στη Λουπάτα ξεκινώντας από το Παράμερο. Ώρες πορείας 8. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Ερώτηση - Αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τη μεταβίβαση ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο

Next Article

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η εκδήλωση του ΚΑΠΗ Καρδίτσας