Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου

Του Νίκου Ανδρουλάκη

Το νέο αφήγημα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίους μήνες είναι η φιλική προς τις επενδύσεις, Ελλάδα. Φυσικά, η πραγματικότητα έχει την κακή συνήθεια να διαψεύδει τις όποιες επικοινωνιακές προσπάθειες όταν εδράζονται σε σαθρό έδαφος. Έτσι, βλέπουμε εγκατεστημένες από χρόνια μεγάλες επιχειρήσεις να αποχωρούν από την Ελλάδα ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους, ενώ η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό συνεχίζει να καρκινοβατεί.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και ότι η κινητοποίηση σημαντικών εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών και παραγωγικών πόρων για επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Οι περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι, η χώρα χρειάζεται γύρω στα €80δισ. καθαρών επενδύσεων μόνο και μόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010.

Το ζητούμενο βέβαια είναι όχι μόνο να βγούμε από τη κρίση αλλά να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις για να μην επαναληφθεί η παρασιτική ανάπτυξη που μας οδήγησε ως εδώ. Άλλωστε, οι ρίζες της κρίσης εντοπίζονται ακριβώς στο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο ακολουθήθηκε την περίοδο πριν από αυτή και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το οποίο βασίστηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία προσέγγισε το 74% του ΑΕΠ το 2009, το υψηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης.

Ο στόχος πρέπει να είναι σε βάθος δεκαετίας να δημιουργήσουμε 450.000 νέες και καλές θέσεις εργασίας, 50.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, να μετατοπίσουμε περίπου 10% του ΑΕΠ της χώρας στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και να επιτύχουμε τη σύγκλιση σε μια σειρά από βασικούς δείκτες υποδομών, υπηρεσιών, παραγωγικότητας και ευημερίας με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο στόχος δεν είναι ουτοπικός εάν αναλογιστούμε ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι αναμενόμενες επενδύσεις στο τομέα των κατασκευών μπορούν να φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ ενώ, ακόμα και σήμερα, ιδρύονται 15.000 νέες εταιρίες κάθε χρόνο. Το υπόλοιπο πoσο μπορεί να καλυφθεί μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε αξιοπιστία ως διεθνής επενδυτικός προορισμός.

Με οργανωμένο σχέδιο, μεθοδικότητα και πολιτική σταθερότητα η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διατηρήσιμη και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας και θα βασίζεται στην εξωστρέφεια. Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε για την επούλωση των πληγών που προκλήθηκαν από τη δεκαετή ύφεση, η οποία εξαφάνισε το 26% του ΑΕΠ της χώρας, δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και ανάγκασε τους νέους μας να μεταναστεύσουν μαζικά στο εξωτερικό.




Total
0
Shares
Previous Article

Παραλαβή εντύπων κατανομής βοσκοτόπων

Next Article

Ενημέρωση για τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Related Posts

Mitsotakis Mouzaki eksofyllo
Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες και Βίντεο από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι Φωτογραφίες: Πέτρος Ζιώγας Βίντεο: Νίκος…
2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”