Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Χρ. Κατσαβριά στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών

 

Η Χρ. Κατσαβριά από το βήμα του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θεσσαλών:
«Όλοι μαζί θα εκπληρώσουμε το ιστορικό μας χρέος στην πατρίδα, τον τόπο μας και τη νέα γενιά»

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών που διεξήχθη στην πόλη μας και με θέμα “Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ”, έχει ως εξής:

«Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Χαιρετίζω το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα των Θεσσαλών, που διεξάγεται φέτος, και φιλοξενείται από το Δήμο μας, εδώ στην Καρδίτσα.

Εσείς, οι Απόδημοι Θεσσαλοί, κι εμείς εδώ, όλοι μαζί μια αγκαλιά και μια σφιχτή, ενωμένη γροθιά για το μέλλον του τόπου μας.

Στη  Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της Ελλάδας ήδη από τους μυθικούς χρόνους.

Εδώ γράφτηκε ιστορία, δόθηκαν και κερδήθηκαν αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Δημιουργήθηκαν παραδόσεις και μεγαλούργησαν σημαντικές προσωπικότητες  που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πορεία του ελληνισμού. Αναπτύχθηκαν συλλογικά σχήματα οργάνωσης της οικονομίας και αναδείχτηκαν πρωτοπόρα κοινωνικά κινήματα.

Όλα αυτά συνιστούν έναν πλούσιο πολιτισμό για τον οποίο έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι.   Έχουμε όμως και το χρέος να τον διατηρήσουμε και να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές, προκειμένου να συνεχιστεί το ταξίδι μας στην ιστορία.

Σήμερα, με την εμπειρία της χρεοκοπίας και της πολύχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι η ώρα να αναμετρηθούμε με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο για όλους, για την πολιτεία και την κοινωνία, για όλο τον ελληνισμό.

Σε λίγες μέρες η χώρα βγαίνει από τα μνημονιακά προγράμματα. Έχει πλέον διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης για τη νέα πορεία της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει το δικό της Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη και μπορεί να πατήσει αυτοδύναμα στα πόδια της. Ωστόσο, η Παραγωγική Ανασυγκρότηση πρέπει να επιδιωχθεί στα πλαίσια ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, το οποίο θα αποτρέπει την πιθανότητα να ξαναγυρίσουμε σε πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Παράλληλα, οφείλουμε όλοι να πάρουμε μέρος στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού κινήματος το οποίο θα δώσει ώθηση στην παραγωγή, τη σύγχρονη εκπαίδευση, την καινοτομία, την υγιή επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα. Οφείλουμε, επίσης, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή μέσα από ένα ολοκληρωμένο Κοινωνικό Κράτος που δεν θα αφήνει κανέναν απροστάτευτο. Η πλήρης απασχόληση, η δίκαιη διανομή του εισοδήματος και η δίκαιη κατανομή των βαρών είναι τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά κριτήρια με τα οποία θα κριθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας και της κοινωνίας στο μέλλον.

Βεβαίως, όλα τούτα συγκροτούν τον πυρήνα του οράματός μας, το οποίο συνοψίζεται στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης. Η Ελλάδα του μέλλοντος, η Θεσσαλία του μέλλοντος, μπορούν και θα σηκώσουν τη σημαία τη δίκαιης ανάπτυξης.

Στο Περιφερειακό Συνέδριο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο, καθορίστηκαν οι στόχοι της περιοχής μας και προσδιορίστηκαν τα μέσα και οι πολιτικές με τις οποίες θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια.

Η Θεσσαλία έχει πολλές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς, στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες – ιδιαίτερα στον τουρισμό, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να  φέρει την Περιφέρειά μας στην πρώτη θέση, ανάμεσα στις περιφέρειες της Ελλάδας.

Θεωρώ πως ανάμεσα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είσθε κι εσείς, οι Απόδημοι Θεσσαλοί. Έχω πει, και σε άλλες ευκαιρίες, ότι οι Απόδημοι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνισμού. Μάλιστα, το έχω διαπιστώσει προσωπικά, καθώς είμαι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι όλο το Κοινοβούλιο περιβάλλει με αγάπη τον απόδημο ελληνισμό καθώς και το γεγονός ότι η πολιτεία είναι σε εγρήγορση, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα εκπαίδευσης και διοικητικής εξυπηρέτησης των αδελφών μας που ζουν στο εξωτερικό.

Είμαι βέβαιη ότι οι Απόδημοι Θεσσαλοί μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής μας, συνεισφέροντας τη γνώση, την εμπειρία, τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις που διαθέτουν εκεί που ζουν καθώς και τις επενδύσεις τους σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πολλά από τα αντικίνητρα που εμπόδιζαν τις επενδύσεις έχουν ήδη αρθεί, ενώ οι ευκαιρίες στην οικονομία μας είναι πολλές. Ο αναπτυξιακός νόμος, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ένας υγιής πια Τραπεζικός χώρος, προσφέρουν αξιόπιστα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν πολλές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Επιπλέον, ο δραστικός περιορισμός των πελατειακών σχέσεων,  η θεσμική θωράκιση του ελέγχου και της διαφάνειας των δημόσιων πόρων που αποκλείουν την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα καθώς και η ανάσχεση της γραφειοκρατίας – που βρίσκεται σε καλό δρόμο, δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για υποψήφιους επενδυτές. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτουμε δομές Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνητικά Ιδρύματα που μπορούν να υποστηρίξουν ουσιαστικά την παραγωγική διαδικασία. Διαθέτουμε, επίσης, σύγχρονο δίκτυο μεταφορών που ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς και προοπτικές ολοκληρωμένης ψηφιακής δικτύωσης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Οι δεσμοί που μας συνδέουν, σφυρηλατούνται στη βάση του κοινού μας παρελθόντος. Αλλά, η από κοινού αναζήτηση του ελπιδοφόρου μέλλοντος της Θεσσαλίας μπορεί να αναδείξει, και έτσι θα συμβεί, τη δύναμη των διαχρονικών μας αξιών και της συλλογικής μας προσπάθειας. Όλοι μαζί θα εκπληρώσουμε το ιστορικό μας χρέος στην πατρίδα, τον τόπο μας και τη νέα γενιά.

Η πατρίδα σας έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Να είσθε όλοι καλά».

10o synedrio thessalwn




Total
0
Shares
Previous Article

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση το "4ο Αντάμωμα Βατσουνιωτών"

Next Article

Ένταξη οκτώ έργων για τη Θεσσαλία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων