Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιεί το «Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου»

Σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από το έργο «Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια πρόκειται να υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις:

1) “Το Άγγιγμα Μυθολογίας και Παράδοσης στη Σύγχρονη Εποχή”

2) “Όλυμπος, το Βουνό των Θεών – Εξελικτική Πορεία στο Πέρασμα των Αιώνων”

3) ”Όλυμπος: Τοπική Οινική Παραγωγή και Γευσιγνωσία”

4) “Η Φύση του Ολύμπου”

5) “Ο Όλυμπος της Λαογραφίας και των Παραδοσιακών Εθίμων”

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του έργου «Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου» υλοποιούνται:

• Την Παρασκευή 23.10.2015
σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα, στους χώρους του Κέντρου, Διαγωνισμός με θέμα “Η Φύση του Ολύμπου” και Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής για την Πανίδα και Χλωρίδα της Περιοχής – Θεατρικό Παιχνίδι με Θέμα τον Όλυμπο.

• Την Κυριακή 25.10.2015:
στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα στo Χώρο Εκδηλώσεων Πυργετού (διασταύρωση Πυργετού και Εθνικής Οδού), γευσιγνωσία, με παραλλαγές γεύσεων τοπικών προϊόντων και παράλληλη εισήγηση από τον ΣΕΦ Λευτέρη Κουτσιμανή. Το θέμα της εισήγησης είναι η διατροφική αξία των προϊόντων της περιοχής και η αξία ένταξής τους στη γενικότερη διατροφή μας.

• Το Σάββατο 31.10.2015:
στο Μουσείο Οίνου – Αμπέλου Ραψάνης, ημερίδα με θέμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών οινικών προϊόντων, περιοχής Ολύμπου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει αναγνωρισμένου κύρους Σομελιέ (sommelier), ο οποίος σε συνεργασία με τον σύλλογο των γυναικών της περιοχής θα προσφέρει και θα δίνει συμβουλές για γευστικές δοκιμές.

• Το έργο θα κλείσει με την υλοποίηση του τελικού συνεδρίου που θα περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση του «Βουνού των Θεών», της «εξέλιξής του στο πέρασμα του χρόνου» και ανάδειξη Παραδοσιακών Εθίμων και Χορών. Παράλληλα θα λάβουν χώρα δράσεις για να αναδείξουν τον εναλλακτικό χαρακτήρα της περιοχής, ειδικά στον τομέα του τουριστικού προϊόντος, όπως ορειβασία, ιππασία, περιήγηση.

Το έργο είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της περιοχής Ολύμπου, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ώστε να οδηγήσει στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας, την ενίσχυση των τουριστικών ροών, την παροχή προστιθέμενης αξίας στις τοπικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στην προβολή των ιδιαίτερων πολιτιστικών, ιστορικών, λαογραφικών στοιχείων περιοχής Ολύμπου, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, φέρνοντας πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλίας σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του Ολύμπου.

Οι Δήμοι Ελασσόνας και Τεμπών, στους οποίους θα λάβουν χώρα οι δράσεις, διαθέτουν μοναδικά στοιχεία που θα αναδειχθούν, που θα αποτελέσουν συστατικά του γενικότερου τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας.

Στις εκδηλώσεις παράλληλα με τους δήμους Λάρισας, Ελασσόνας και Τεμπών θα εμπλακούν τοπικοί φορείς, πολιτιστικά σωματεία, σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις και φυσικά, ιδιώτες.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να ακολουθήσετε και να συμμετέχετε σε ακόμα μια μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας!




Total
0
Shares
Previous Article

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο των ασφαλτοστρώσεων στην Δ.Ε. Καλλιφωνίου

Next Article

Επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα την Κυριακή στην Καρδίτσα

Related Posts