Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ΟικόΣφαιρα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως θέμα την άγρια ζωή, την πανίδα και την διαφύλαξή της

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) έχει ως θέμα την άγρια ζωή, την πανίδα και την διαφύλαξή της.

Με τίτλο «GOWILDFORLIFE, zerotolerancefortheillegalwildlifetrade» (ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, μηδενική ανοχή στο παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής) δίνεται το σύνθημα σε χώρες οργανώσεις και φορείς να δράσουν εκεί που η άγρια πανίδα απειλείται, εκεί που η ζωή γίνεται εμπόριο και ο θάνατος σπορ. Είναι ένα μήνυμα εξορθολογισμού της ανθρώπινης δράσης, ένα μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης με την φύση και την άγρια πανίδα.

Φέτος ο επίσημος εορτασμός θα φιλοξενηθεί στην Αγκόλα (μια χώρα που επιδιώκει την αποκατάσταση των κοπαδιών των ελεφάντων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της πλούσιας άγριας ζωής της Αφρικής και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς συνεχίζει την ανοικοδόμηση μετά από έναν 25ετή εμφύλιο πόλεμο).

Η άνθηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων άγριας ζωής απειλεί την πολύτιμη βιοποικιλότητα της Γης και οδηγεί ολόκληρα είδη (χλωρίδας και πανίδας) στο χείλος της εξαφάνισης. Η θανάτωση και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων υπονομεύουν τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα, τροφοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα, ενισχύουν τη διαφθορά και την ανασφάλεια σε όλη την υδρόγειο. Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες υπολογίζεται σε περίπου 22 δις δολάρια!!

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην παράνομη αυτή δραστηριότητα. Περιστατικά παράνομης διακίνησης άγριων ειδών έχουν καταγραφεί στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ελλάδας. Πολλά είδη παραμένουν σε κίνδυνο και θα χρειαστεί μια εστιασμένη και διαρκής προσπάθεια από κάθε έναν από εμάς να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Όσο το δυνατό, περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν, ότι το παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής, προκαλεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον, στα καταφύγια των άγριων ζώων, στις κοινότητες των ανθρώπων και στην ασφάλειά μας. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε η ζήτηση για παράνομα προϊόντα άγριας ζωής να μηδενιστεί. Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δράση θ’ αναγκάσει τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να ψηφίσουν και να επιβάλουν αυστηρότερους νόμους και να πολεμήσουν εκείνους που εξακολουθούν να παρανομούν.

Η ΟικόΣφαιρα καλεί τους κατοίκους της Καρδίτσας να δράσουν συλλογικά στην κατεύθυνση που δίνει το φετινό αφιέρωμα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος και όλοι μαζί σε αρμονία με την φύση και την άγρια πανίδα να προχωρήσουμε στο μέλλον διασφαλίζοντας πως θα αποδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον στην ίδια ή σε λίγο καλύτερη κατάσταση από ότι το πήραμε από τις προηγούμενες.

 




Total
0
Shares
Previous Article

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας προβάλει την ταινία «Ξέρω ποια είσαι (Se quien eres)»

Next Article

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων στο 4ο Πανθεσσαλικό Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτικών Παιδικών Χορευτικών