Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η ΟικόΣφαιρα ανοίγει το διάλογο για την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς 

Κατά τη σχετική ημερίδα της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα   

Ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις για την προστασία και την περαιτέρω αξιοποίησή της αποτέλεσε η σχετική ημερίδα που διοργάνωσε, το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) στα πλαίσια της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης.

Η ημερίδα, που έλαβε χώρα στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, είχε ως τίτλο «Δημοτική Αγορά : από το χθες στο αύριο» και περιλάμβανε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αλλά και τοποθετήσεις.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Καρδίτσας κ. Ελένης Αντωνίου, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καρδίτσας, η οποία, αφού πρώτα εξήρε το έργο της ΟικόΣφαιρας, επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή έχει ήδη σχεδιάσει κάποια πρώτα βήματα για την αναβάθμιση του κτιρίου, όπως εργασίες συντήρησης, βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου, τοποθέτηση δέντρων, μέτρα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και απομάκρυνση των υπηρεσιών του Δήμου (μετά τη μεταφορά στο νέο Δημαρχείο).

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα ευχαριστώντας όλους τους συνδιοργανωτές, όπως και τους ομιλητές της ημερίδας, και δηλώνοντας πως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη Δημοτική Αγορά θα έχει και συνέχεια.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των πρώην δημάρχων της πόλης. Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Δημήτρης Αρχοντής συνεχάρη την ΟικόΣφαιρα για τις δράσεις της και για τη συγκεκριμένη ημερίδα και, στη συνέχεια, προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή σε όσα έγιναν από τη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για τη δημιουργία της Δημοτικής Αγοράς στα τέλη του 1970 – αρχές 1980 και μέχρι το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Επίσης, πρότεινε ο διάλογος αυτός που ξεκίνησε να συνεχιστεί από το Δήμο Καρδίτσας, να γίνουν μελέτες καλύτερης οργάνωσης της Αγοράς, όπως επίσης και να υλοποιηθεί η μελέτη της παλιάς Ηλεκτρικής.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος κ. Δομήνικος Βερίλλης έκανε λόγο για ένα κτίριο μνημειακού χαρακτήρα που συνδυάζει το τρίπτυχο εμπόριο, πολιτισμός και ψυχαγωγία. Γι ΄ αυτό και υπογράμμισε πως θα πρέπει να διατηρηθεί ο τριπλός αυτός χαρακτήρας και πρόσθεσε και εκείνος πως η Δημοτική Αρχή θα πρέπει τώρα να συνεχίσει αυτό τον διάλογο.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός τόνισε πως το κτίριο έχει ανάγκη άμεσης συντήρησης αφού αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ατονήσει η επισκεψιμότητα. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως μέσα από κάποιο σχετικό έργο του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί και μία ηχητική μελέτη, αλλά και να προχωρήσει το έργο της παλιάς Ηλεκτρικής.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Αθανάσιος Κανταρτζής δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά μέσα από ένα σχετικό μήνυμα που απέστειλε δήλωσε πως πρόκειται για μία πραγματικά σημαντική πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα της ημερίδας συνεχίστηκε με τις σύντομες τοποθετήσεις τριών πρώην ενοικιαστών-χρηστών καταστημάτων της Νέας Αγοράς πριν την ανακαίνιση. Οι κ. Μιχάλης Παπούλιας, Χαρίλαος Γούσιος και Περικλής Πρίτσας  κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες, σκέψεις και αναμνήσεις δίνοντας ένα άλλο ΄΄χρώμα΄΄.

Σειρά είχαν οι εισηγήσεις, με πρώτη αυτή του αρχιτέκτονα – ζωγράφου κ. Πολύβιου Γούζιου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Δημοτική αγορά : ένας θεσμός σε παρακμή;». Ο κ. Γούζιος συμφώνησε πως θα πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις που είναι απολύτως απαραίτητες, όπως η βελτίωση της ακουστικότητας του κτιρίου, και κατέληξε λέγοντας πως «θα πρέπει να νιώσουν όλοι ότι τους αφορά. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσμότητα».

Η επόμενη εισήγηση ήταν από την πλευρά της κ. Φωτεινής Λέκκα, υπεύθυνης του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Καρδίτσας, η οποία μίλησε με θέμα «Δημοτική αγορά – ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο». Η κ. Λέκκα έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή παραθέτοντας όλο το χρονικό της δημιουργίας και μετέπειτα της ανακαίνισης του κτιρίου ΄΄φωτίζοντας΄΄ πάρα πολλές πτυχές.

Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα : «Δημοτική αγορά Καρδίτσας – Μια προσέγγιση από ψηλά» από τον Βαγγέλη Κατσαρό, Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας. Ο κ. Κατσαρός κατέθεσε τις δικές του προτάσεις, όπως για παράδειγμα να εκπονηθεί μία μελέτη ήχου ή να δημιουργηθεί ένα πράσινο δώμα το οποίο θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, και παρουσίασε εντυπωσιακές εικόνες της Αγοράς από ψηλά μέσα από τις οποίες αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο το μεγαλείο της και, άρα, η ανάγκη, για άμεση αναβάθμιση του χώρου.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις από την πλευρά των συνέδρων τις οποίες η ΟικόΣφαιρα θα λάβει πολύ σοβαρά υπ ΄.όψιν της ώστε να καθορίσει και τα επόμενά βήματά της σε σχέση με όλη την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει.

Καθ ΄ όλη τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε  απευθείας αναμετάδοση από το κατάστημα U Shop Computer Center – Παπαβασιλείου Βαγγέλης που ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση ως χορηγός.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώνεται η Γιορτή

Η αυλαία της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης κλείνει  το βράδυ της Κυριακής.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

Κυριακή απόγευμα 10 Απριλίου 2016

Ώρα 18.00-20.00

«Παιδιά στη Δημοτική Αγορά»

Υπεύθυνη : Ευαγγελία Μανούκα – Παπακωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

Ώρα 20.30 -22.00

Προβολή των ντοκιμαντέρ :

  1. «Οι παραδοσιακές Αγορές στη Θεσσαλονίκη (από την εκπομπή της ΕΡΤ ΄΄Από πέτρα και χρόνο΄΄) – Διάρκεια 26 ΄
  2. A visit at la Boqueria market – Barcelona – Διάρκεια : 10 ΄

Παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου προσελκύει και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων.

Η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης γίνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς.

imerida-7

imerida-6

imerida-5imerida-4

imerida-3

imerida-2

imerida-1

 

 




Total
0
Shares
Previous Article

Ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στον οικισμό σεισμοπλήκτων Μουζακίου 

Next Article

Τα εγκαίνια της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης

Related Posts

Χρ. Τριαντόπουλος: Θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες - Χρ. Τριαντόπουλος: Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας από τον ΕΛΓΑ - Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται
Διαβάστε περισσότερα

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Με ετήσιο ορίζοντα η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες…