Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η νέα κανονικότητα του κ. Βρούτση για τις εισφορές

spyroslappas

 

Η ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ κ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 

Εγκαταλείπονται οριστικά οι παραπλανητικές προεκλογικές υποσχέσεις, για τις περιβόητες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αναδεικνύοντας τελικά την μεγάλη εξαπάτηση της ΝΔ για την μεσαία τάξη (και) με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ένα από τα σημεία του νόμου  Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) ήταν η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα. Σήμερα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουμε την επαναφορά και την θέσπιση ενός άδικου συστήματος κλάσεων  που ευνοεί τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα εις βάρος των χαμηλών εισοδημάτων. Πρόκειται για μια μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση και ταυτόχρονα μια κατάφωρη αδικία για την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν επέβαλε την επαναφορά συστήματος κλάσεων, αφού αναγνωρίζει ρητά ότι ο τρόπος εισφοροδότησης αποτελεί καθαρά πολιτική επιλογή. Επιλογή της σημερινής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες επιβαρύνονται σημαντικά στις εισφορές τους για να ελαφρυνθεί πολύ ένας στους δέκα. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την αύξηση κατά 20% των εισφορών τους, πληρώνουν την πολλαπλάσια μείωση εισφορών για τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ο κ. Βρούτσης και η ΝΔ χαρακτηρίζουν έντονα κοινωνικό το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τις εισφορές για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κατά 20% (35 ευρώ/μήνα ή 420/έτος). Η κατώτατη εισφορά από 185 ευρώ ανεβαίνει στα 220 ευρώ. Αντιθέτως πολλαπλάσια είναι η μείωση των εισφορών για έναν στους δέκα των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων.

Η ελεύθερη επιλογή κλάσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωφελεί τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Π.χ. κάποιος με 70.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000 ευρώ εισόδημα. Και οι δυο θα καταβάλλουν 220 ευρώ/μήνα. Έτσι τα 7.000 ευρώ έχουν 10πλάσια επιβάρυνση από τα 70.000 ευρώ. Ξεκάθαρα μεροληπτική υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων είναι και η πάγια εισφορά υγείας. Στη πρώτη κλάση είναι 55 ευρώ και από τη δεύτερη και πάνω 66 ευρώ σταθερή. Ετσι έχουμε  τα εξής: α) Τα ίδια θα πληρώνει για υγεία το εισόδημα των 7.000 ευρώ και των 70.000 ευρώ β)Την ίδια ώρα οι μισθωτοί πληρώνουν 7,1% επί του μισθού τους (2,55% εργαζόμενος + 4,55% εργοδότης). Η μείωση εισφορών για μισθωτούς, κατά 0,90%, ευνοεί κυρίως τους εργοδότες και είναι ανεπαίσθητη για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΔ θα στερηθεί σημαντικά ποσά, 400 εκατ. ευρώ/έτος, από την ανάπτυξη πολιτικών κατά της ανεργίας. Π.χ. Μισθωτός με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ θα έχει αύξηση 2,7 ευρώ, ενώ ο εργοδότης θα έχει ελάφρυνση 3,1ευρώ.

Η μεροληψία της ΝΔ υπέρ των υψηλών εισοδημάτων είναι εξόφθαλμη.

Η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα καταργεί την αναλογική και δίκαιη κατανομή ασφαλιστικών εισφορών, βασικές αρχές για ένα δίκαιο αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Απαξιώνεται και υπονομεύεται συνειδητά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τα υψηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορές για να κατευθύνουν τα χρήματα στην ιδιωτική ασφάλιση.

Απεναντίας, θετικό είναι το σημείο του νομοσχεδίου για πρόβλεψη χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) στα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης τους (136 ευρώ). Με το ν.4387/16 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει μειωμένη εισφορά για την πρώτη 5ετία ασφάλισης στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ.

Το ασφαλιστικό της ΝΔ αναφέρεται και σε ψέματα, όπως, ότι δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα πληρωμής υψηλότερων εισφορών στους μη μισθωτούς για μεγαλύτερη σύνταξη. Στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις, θυμίζουμε ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Οι επιλογές της ΝΔ και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, που επιχειρούν να παρουσιάσουν τις καταστροφικές ρυθμίσεις για την συντριπτική πλειονότητα ως θετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ειδυλλιακό ασφαλιστικό τοπίο σύντομα θα αποδειχθεί ότι αποτελεί «σφαγή» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μάρμαρο το πληρώνει ακόμα μια φορά η μεσαία τάξη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ε. ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ




Total
0
Shares
Previous Article
c771c1b447e9bd328381e2dac28a43c5

Νίκη με ανατροπή για την ΑΕ Μουζακίου

Next Article
kotsos vouli

Παρέμβαση Γ. Κωτσού στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό