Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η κοινωνία των πολλών απαιτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη δίκαιη ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή μετά την περιπέτεια της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Για πρώτη φορά επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Και είναι αλήθεια ότι η πατρίδα μας βγαίνει από την κρίση και ετοιμάζεται να ξαναπάρει στα χέρια της την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της. Είναι αυτό για το οποίο παλέψαμε όλοι μας: ο λαός μας με τις θυσίες του και η κυβέρνησή μας με τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά μας.

Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ,  αντιμετωπίστηκε η ανθρωπιστική κρίση με την παροχή στέγης, ρεύματος, τροφής και νερού στους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Στήσαμε το κοινωνικό κράτος στα πόδια του, καθιερώνοντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αυξάνοντας τα οικογενειακά επιδόματα, προστατεύοντας τις συντάξεις.

Αναπτύξαμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, για την πρώτη κατοικία, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με το νόμο Κατσέλη –Σταθάκη, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ρυθμίσεις.

Αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία, θεσμοθετήσαμε την καθολική και δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και κάναμε τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα,  με αιχμή τη σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το ίδιο κάναμε και στην παιδεία, με μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με την καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με περιορισμό σε 4 των εξεταζόμενων μαθημάτων στις Πανελλαδικές, με αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με νέο πλαίσιο για την τεχνική και την επαγγελματική εκπαίδευση. Οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ αντί να μειωθούν κατά το αντίστοιχο ποσοστό – όπως προέβλεπε η δέσμευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα υπερδιπλασιάσαμε τις δαπάνες για την έρευνα, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 1 δις €.

Όλα αυτά είναι στην ουσία το παράλληλο πρόγραμμά μας προκειμένου να μείνει η κοινωνία όρθια. Γιατί αυτές οι πολιτικές είναι εκείνες που δίνουν το προοδευτικό πρόσημο στη διακυβέρνησή μας. Κόντρα στις πιέσεις των δανειστών και τη δυσφορία – μέχρι και υπονόμευση – της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, εκτοξεύσαμε τη χώρα στην πρώτη θέση της απορροφητικότητας των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ και το πρόγραμμα Γιούνκερ. Το ΠΔΕ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος αξιοποιούνται ορθολογικά και αποτελεσματικά. Επανεκκινήσαμε όλα τα μεγάλα έργα, πολλά από τα οποία – όπως ο Ε65 – παραδίδονται σε χρήση από τους πολίτες, με μικρότερο κόστος από αυτό που προβλεπόταν αρχικά και σε απίστευτα μικρότερο χρόνο.

Ο κοινός παρονομαστής αυτής της προσπάθειας είναι η διαφάνεια και η επιδίωξη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με τα εκτεταμένα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ήδη η ανεργία έχει πέσει αισθητά, κινείται στο 20%, αλλά αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό ούτε για τη νέα γενιά ούτε και για την κοινωνία, που έχει ταλαιπωρηθεί και κουραστεί από τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Ειδικότερα, στο χώρο της αγροτικής οικονομίας: 

Επιταχύναμε τις επενδύσεις μέσω του ΠΑΑ και έχουμε ήδη δεσμεύσει το 65% των πόρων από την Ε.Ε.

Εντάξαμε όλες τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι νέοι αγρότες, διπλασιάζοντας τα σχετικά κονδύλια.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις δίνονται στην ώρα τους.

Και επιπλέον, η φορολογική μεταχείριση των αγροτικών εισοδημάτων είναι καταφανώς  ευνοϊκή, με το αφορολόγητο στο εισόδημα και τις ενισχύσεις μέχρι 12.000€,  που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού από όλους τους αγρότες.

Για πρώτη φορά οι αγρότες είναι ισότιμοι με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, γιατί έχουν ακριβώς την ίδια πρόσβαση στην περίθαλψη και την ίδια μεταχείριση από το δημόσιο σύστημα υγείας. Και αυτό παρά την κινδυνολογία για μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης,  για τους υπερχρεωμένους αγρότες στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα και με εντολή του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκαν προνομιακά μέτρα με τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές σε 120 δόσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, με «κούρεμα» του αρχικού κεφαλαίου.. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και θα γίνονται στο γενικότερο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

Όλα αυτά είναι, πλέον,  χειροπιαστή πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Τώρα, είναι η ώρα για να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Και αξίζει εδώ να σταθούμε γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα παίζει τα ρέστα του.

Η κυβέρνησή μας ήδη διαπραγματεύεται την απομείωση του δημόσιου χρέους. Συντάσσει το δικό μας αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια – θα το καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα μέσα Απριλίου. Κλείνει την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και δημιουργεί το αποθεματικό ταμείο με περίπου 20δις €. Μιλάμε για οριστική και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο. Οτιδήποτε άλλο που εκπορεύεται από τον πυρήνα του παλιού πολιτικού συστήματος για προληπτική γραμμή πίστωσης, σημαίνει τέταρτο μνημόνιο με νέους όρους και συνέχιση της επιτροπείας.

Και δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος προωθούν αυτή την άποψη. Θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, γιατί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να υπονομεύσουν και να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ.  Ο βασικός τους σκοπός είναι να αποφύγουν τον έλεγχο για τα σκάνδαλα της SIEMENS, των εξοπλιστικών, της NOVARTIS, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των απλήρωτων δανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και πολλών άλλων.

Δυστυχώς, την ίδια τακτική ακολουθούν και στα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία και ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο. Με τη στάση τους αδυνατίζουν το εθνικό μέτωπο και επιχειρούν να μετατρέψουν τα εθνικά ζητήματα σε αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Όμως, η χώρα αφήνει πίσω και τα μνημόνια και εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό. Φουλάρουμε τις μηχανές για τη δίκαιη ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση και τη δίκαιη διανομή των εισοδημάτων. Ταυτόχρονα θωρακίζουμε την πατρίδα απέναντι στις προκλήσεις του εξ ανατολών γείτονα. Και με την εξωτερική μας πολιτική αναδεικνύουμε τη χώρα μας σε αξιόπιστο συνομιλητή διεθνώς. Η Ελλάδα είναι ισχυρός πόλος σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας των λαών, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η νέα πορεία της χώρας μας είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολλών, η οποία την απαιτεί και – μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ – την εγγυάται.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Νέες ταινίες στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας

Next Article

Πανελλήνιο βραβείο απ΄ το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Βόλου