Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Κοιλάδα του Αχελώου τιμά την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Merkouri Melina ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΜΕΛΙΝΑ

Η Κοιλάδα του Αχελώου τιμά την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου

 Η Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα στην Κοιλάδα του Αχελώου (Παρθενία Χαρίτου, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Χρήστος Βασ. Καπερώνης & Κώστας Π. Τσιάκαλος) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής για το 2020 και λαμβάνοντας υπόψη το ότι το 2020 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για τα 100χρονα από της γεννήσεώς της, αποφάσισε με τη σειρά της να τιμήσει την κορυφαία προσωπικότητα του Πολιτισμού μας, που ως άνθρωπος της τέχνης αρχικά αλλά και ως Υπουργός Πολιτισμού, έχουσα οράματα και πίστη σε αυτά, με κορυφαίο την επιστροφή των Γλυπτών του

Παρθενώνα, αγωνίσθηκε σε όλη της τη ζωή με πάθος ασύγκριτο και με επιμονή για την εκπλήρωση και των δικών της οραμάτων και του Ελληνικού Λαού!!!

Έτσι για να τιμήσει τη μεγάλη Ελληνίδα, αφιερώνει μία από τις εκδηλώσεις της στην Κοιλάδα Αχελώου και συγκεκριμένα σε ένα πολιτιστικό μνημείο αυτής, στη Γέφυρα Αυλακίου Αιτωλοακαρνανίας – στον Ορεινό Βάλτο, εκεί όπου ο μυθικός Αχελώος με τη Γέφυρα στη θέση Τριχιές σε τετραμερή ζεύξη ενώνουν την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, την Καρδίτσα και την Άρτα, ενώνουν το Αυλάκι Βάλτου με το Καταφύλλι Αργιθέας!!!

Αρκεί να αναφερθεί ότι η αείμνηστη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ως Υπουργός Πολιτισμού, είχε ανακηρύξει τη Γέφυρα αυτή και άλλα Πετρογέφυρα καθώς και Μονές στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας Αχελώου ως διατηρητέα μνημεία!!!

…..Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Ανθηρό Αργιθέας Καρδίτσας, η ίδρυση το 1985 της Μουσειακής Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων και Κειμηλίων – μετά από αρχαιοκαπηλία τον Ιούλιο 1984 στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αφαίρεση του Τέμπλου και των Εικόνων της – φέρει τη δική της σφραγίδα και σήμερα αποτελεί το 76ο Μουσείο της Ελλάδας ως ίδιο ΝΠΔΔ του Ανθηρού του Δήμου Αργιθέας!!! Μάλιστα δε τότε επιχορήγησε την ίδρυσή της με 1.000.000 δραχμές!!!

Με δική της πρωτοβουλία ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής ήρθε από τη Γαλλία στην Αθήνα, ως πρώτη πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!!

Για την τιμητική αυτή εκδήλωση στο Μουσικό μας ταξίδι για το 2020 στην Κοιλάδα του Αχελώου, που συνδιοργανώνουμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Αυλακιωτών Αιτωλοακαρνανίας «Ο Έλατος», θυμούμενοι τη δική μας ΜΕΛΙΝΑ, τους αγώνες της και την τεράστια προσφορά της, επιλέξαμε τη σπουδαία Κύπρια Μουσικό και Ερμηνεύτρια Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου και το Μουσικό της Σχήμα με τους Χρήστο Ζήση, Γιώργο Λιούλιο και Πάνο Ζαχαράκη για να αποδώσουν στα πόδια της Γέφυρας – Μνημείου τραγούδια της, θέλοντας έτσι να συμβάλλουμε και στην προσπάθεια της ανάδειξης και αποκατάστασης των ζημιών της Γέφυρας από τις κατεβασιές του Αχελώου!!!

Ενωμένοι Βαλτινοί, Αγραφιώτες, Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοί ως Συνέλληνες να εργαστούμε για τη διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών, εκκλησιαστικών και λαογραφικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας Αχελώου και για τη διάσωση και διατήρηση του Λαϊκού μας Πολιτισμού, των Εθίμων και των Παραδόσεων!!!

Τιμή και δόξα στην αείμνηστη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ!!! Αθάνατη!!!

Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

Το MouzakiNews είναι υποστηρικτής επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου

Η Κοιλάδα του Αχελώου τιμά την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη

Gefira Avlakiou Γέφυρα Αυλακιού

 

Papadimitriou Menelaos ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ




Total
0
Shares
Previous Article
panelladikes eksetaseis 2020 slide

Πανελλήνιες 2020: Τα θέματα της Βιολογίας και Κοινωνιολογίας

Next Article
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Δημοτική μουσική παράδοση στο Μάραθο Αργιθέας

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Δημοτική μουσική παράδοση στο Μάραθο Αργιθέας

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…