Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Καρδίτσα μάχεται

lappas spyros

Η Καρδίτσα μάχεται

«Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην» (=η φύση δεν κάνει τίποτα ούτε ατελές ούτε μάταιο, Αριστοτέλης).  

Οι άνθρωποι όταν αποδεικνύονται αδύναμοι απέναντι στα φαινόμενα της φύσης ομιλούν για «μανία της φύσης», λησμονώντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «μανία της φύσης» αλλά «μανία του ανθρώπου για κέρδος και εκμετάλλευσή της». Ακριβώς αυτή η ανθρώπινη «μανία» για εκμετάλλευση και ανθρώπινη αβελτηρία απέναντι στις «εκρήξεις της φύσης» διαφάνηκε στην περίπτωση της ολοσχερούς καταστροφής της πόλης και του νομού Καρδίτσας. Μίας πόλης και περιοχής κατ΄εξοχήν αγροτικής, δηλαδή «κοντά στη φύση», που πλήρωσε και θα συνεχίζει για πολλά χρόνια να πληρώνει σκληρό τίμημα για το πλήγωμα της φύσης και του κλίματος, αλλά, και κυρίως, για την αβελτηρία των «αρμοδίων», κρατικού μηχανισμού, Περιφέρειας, Δήμου. Που την ώρα της καταστροφής αποδείχθηκαν ολίγιστοι και μικρότατοι, αφού  ψοφοδεείς, τρομοκρατημένοι από τα έργα τους (μάλλον από τα μη έργα τους) δεν τόλμησαν (ή αδιαφόρησαν) να βρεθούν στο πλευρό των Καρδιτσιωτών που βίωναν επί ώρες τον όλεθρο και την καταστροφή.

Οι μέρες από την 18η Σεπτεμβρίου πέρασαν, αλλά πρέπει να γίνει από όλους προσπάθεια αυτή η πόλη και ο νομός να κερδίσει ξανά τη ζωή, την ελπίδα, την προσδοκία, την επιβίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών, των κατοίκων, των επιστημόνων και των νοικοκυριών ώστε να σταθούν στα πόδια τους, και να μην χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να ανακάμψει.

Κυρίως, καλείται η πολιτεία να κινηθεί αστραπιαία με γενναία μέτρα, ώστε γρήγορα να αναστραφεί το κλίμα και να ξαναγεννηθεί η αγορά και η πόλη.  Και για να γίνει αυτό «δεν πρέπει να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας», αλλά με κάθε τρόπο επιβάλλεται η Καρδίτσα και η καταστροφή της να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, γιατί γνωρίζουμε την τακτική του κράτους (ακόμα αναζητούνται αποζημιώσεις για το Μάτι και τη Μάνδρα και πρόσφατα για την Εύβοια). Ας ελπίσουμε ότι για την Καρδίτσα θα υπάρξει διαφορετική στάση και γι αυτό θα επιμείνουμε, ώστε από «δευτεραθλητής να μην γίνει πρωταθλητής στη φτώχια και την ανεργία» οριστικά και δια βίου.

Θα πρέπει να δούμε με μεγάλη σοβαρότητα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων χωρίς… τις δουλίτσες με τις οποίες στήνονται τα έργα και να αναλογιστούμε τι έρχεται λόγω της  κλιματικής αλλαγής. Επίκαιρη πάντοτε  η ρήση του Ζακ – Υβ Κουστώ: «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει».




Total
0
Shares
Previous Article
Τελικά η βόμβα έσκασε και έπνιξε την Καρδίτσα μας

Τελικά η βόμβα έσκασε και έπνιξε την Καρδίτσα μας

Next Article
Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε πληγέντες από την πλημμύρα στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου

Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε πληγέντες από την πλημμύρα στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου

Related Posts