Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Θεσσαλία κατέχει το θετικότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Ελλάδα

Η Θεσσαλία κατέχει το θετικότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Ελλάδα

Η Θεσσαλία κατέχει το θετικότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην Ελλάδα

Στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων προχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην οδό Θεοφράστου, λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας που λαμβάνονται για την πανδημία, συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας αλλά Δήμαρχοι της Θεσσαλίας, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αναλύθηκε η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάστηκαν οι κοινοτικές οδηγίες για την εφαρμογή των βιοαποβλήτων, με έμφαση στον γεωργικό τομέα, καθώς και η πολιτική «πληρώνω, όσο πετάω».

Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος παρουσίασε στα μέλη της ΠΕΔ Θεσσαλίας τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος θα τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση τον Αύγουστο και μέχρι τέλος του μήνα θα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Ο νέος ΕΣΔΑ αποτελεί ένα ρεαλιστικό και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο που για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνει οριστική λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Θα ακολουθήσουν οι περιφερικοί σχεδιασμοί που συντάσσονται από τους ΦΟΣΔΑ. Σε επίπεδο Θεσσαλίας υπάρχουν 3, επομένως ένας θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία, η οποία θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει φιλόδοξο στόχο ως το 2030, η χώρα μας να θάβει μόνο το 10% από τα απορρίμματα της (σήμερα  το ποσοστό φθάνει και το 80%).Είναι μια προσπάθεια Εθνικής εμβέλειας .Σε συνεργασία με τους πολίτες και τους Δήμους, πιστεύω ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά ανακύκλωσης της χώρας μας. Στόχος μας να καλύψουμε  το σύνολο της χώρας με υποδομές (απορριμματοφόρα, κάδους), δημιουργώντας το πλαίσιο για να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειωθούν τα ποσοστά ταφής. Λειτουργούμε με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που οι άξονες του είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που η χώρα μας έχει συνυπογράψει. Το νέο  σχέδιο προβλέπει ρεαλιστική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, καθώς και το πως θα επιτευχθεί αυτή η αύξηση. Θεσμικά είμαστε υποχρεωμένοι να στοχεύσουμε στο 50% της ανακύκλωσης ως το 2025, όμως ρεαλιστικότερο είναι να στοχεύουμε από το 20% που είμαστε σήμερα ,το 2023 να πάμε στο 30%.  Αυτό θα το επιτύχουμε αφενός αυξάνοντας το δίκτυο των μπλε κάδων και αφετέρου αναπτύσσοντας ένα δεύτερο δίκτυο, αυτό των καφέ κάδων στους οποίους θα πηγαίνουν τα απορρίμματα τροφών ,τα απορρίμματα κήπων και γενικά τα οργανικά απόβλητα. Σε αυτόν τον στόχο θα έχουμε ολοκληρώσει τις υποδομές μας πανελλαδικά  μέχρι το τέλος του 2022».

«Η ανάπτυξη που επιδιώκουμε βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε στα σύγχρονα έργα Κυκλικής Οικονομίας για την διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία ωριμάζουν , χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από τους ΦΟΔΣΑ, τους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το όραμα της Περιφέρειας, της ΠΕΔ και των ΦΟΔΣΑ είναι από το 2025 και έως το 2030 σε συμβατότητα με τις νέες απαιτήσεις της ΕΕ και του νέου ΕΣΔΑ , σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων προς ταφή , με δραστικό περιορισμό της ταφής κάτω από το 10% και σημαντική αύξηση της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης πάνω από 65%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεργαστούμε άμεσα με την ΠΕΔ και τους 3 ΦΟΔΣΑ ώστε το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας του 2016 με την εκπόνηση του ΠΕΣΔΑ από την Περιφέρεια, να συνεχιστεί  και να προχωρήσουμε -μετά την έγκριση του νέου ΕΣΔΑ -στην εκπόνηση του νέου ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας ώστε να δρομολογηθούν και χρηματοδοτηθούν νέα έργα και επιπλέον δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «η Θεσσαλία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, περιβαλλοντικά», χαρακτήρισε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων «πολύ φιλόδοξο, με γενναίο σχεδιασμό, ο οποίος θα πετύχει αρκεί να το υλοποιήσουμε ενωμένοι».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση εργασίας «ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη, λόγω της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Γραφάκου και επειδή δόθηκε η δυνατότητα, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, να εντοπιστούν και να συμφωνηθούν τα θέματα που χρήζουν διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων. Σε επίπεδο Θεσσαλίας ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, ιδιαίτερα με την ίδρυση των «πράσινων σημείων», των σημείων δηλαδή όπου θα πραγματοποιηθεί η αρχική διαδικασία της ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων, ώστε να ακολουθήσει από τους ΦΟΣΔΑ -οι οποίοι λειτουργούν άψογα- η τελική ανακύκλωση.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο το δίτομο έργο με τίτλο «Θεσσαλία-Θέματα ιστορίας και πηγές».

PED thessalias esda 2




Total
0
Shares
Previous Article
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας προσκαλεί φέτος στο 1st Online Smile Bazaar

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σας προσκαλεί φέτος στο 1st Online Smile Bazaar

Next Article
Σχέδιο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση απορριμμάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σχέδιο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση απορριμμάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας