Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η επικίνδυνη παγίδα του πολιτικού συμψηφισμού

 

Της Σοφίας Τόλια, Δικηγόρου, Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Δημοτικής Συμβούλου Δ. Μουζακίου

Δεν υπάρχει τρανότερη ομολογία ενοχής για το πολιτικό σύστημα από την προσπάθεια αντιστάθμισης και εξισορρόπησης ευθυνών, από τον κοινώς λεγόμενο πολιτικό συμψηφισμό. Η χιλιοειπωμένη και κλισέ φράση «και οι άλλοι τα ίδια κάνανε» χρησιμοποιείται σε μία διελκυστίνδα εξομοίωσης ευθυνών, σκανδάλων και φαινομένων πολιτικού αμοραλισμού, με μοναδικό στόχο την αποφυγή ευθυνών και την κατοχύρωση του απυρόβλητου. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτικών απατεώνων, να μην αναφέρονται ποτέ στην ουσία των προβλημάτων, αλλά με ανούσιες καταγγελίες και φληναφήματα να επιδιώκουν ανερυθρίαστα και με περισσό θράσος τη μετατόπιση της μπάλας στην εξέδρα, αφού πάντα κάποιοι άλλοι θα φταίνε εσαεί σε αυτή τη ζωή και γιατί όχι και στην επόμενη! Η αυτοκριτική και η ανάληψη ευθύνης απουσιάζουν σκόπιμα από το λεξιλόγιό τους και η επιχειρηματολογία τους εξαντλείται στη φράση «παραλάβαμε καμένη γη»!

Καλό θα ήταν βέβαια να μας εξηγήσει κάποιος, κάποτε, πότε ξεκινάνε οι ευθύνες των παρόντων κυβερνώντων, στα δύο, τρία χρόνια διακυβέρνησης, στις πόσες θητείες εν τέλει! Ο σουρεαλισμός και το παράλογο στο μεγαλείο του! Άραγε μετά από πενήντα χρόνια οι ευθύνες θα καταλογίζονται ακόμη σε αυτούς που μας κυβέρνησαν τα τελευταία σαράντα χρόνια ή θα προσμετρηθούν και άλλοι? Ή μήπως θα εξαιρεθούν κάποιοι άλλοι? Πρόσφατο φαινόμενο πολιτικού συμψηφισμού ήταν αναμφισβήτητα η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα από τις πυρκαγιές αναφερόμενη στην εικονική έξοδο από τα μνημόνια! Με κυνισμό, αναλγησία και ωμότητα ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν, έγινε ό,τι έγινε, αλλά βγαίνουμε από τα μνημόνια!

Ο συμψηφισμός ευθυνών, οι γενικεύσεις και η ισοπέδωση των πάντων αποτελεί το βασικό οπλοστάσιο όλων όσοι στερούνται ιδεών, οράματος και ψάχνουν για άλλοθι στα εγκληματικά τους λάθη και στις παραλείψεις. Και καταφεύγουν σε αυτόν, για να διατηρήσουν την εξουσία και την καρέκλα, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, αλλά το μόνο που πετυχαίνουν τελικά  είναι να παραδεχτούν τη συνενοχή τους!

Η χώρα μας και το πολιτικό σύστημα εν γένει έχει ανάγκη από πολιτικούς τολμηρούς, που λαμβάνουν γενναίες αποφάσεις, δεν κρύβονται, δεν είναι ευθυνόφοβοι, διαθέτουν ευσυνειδησία και ευθιξία, αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, λογοδοτούν στον λαό, αν χρειαστεί παραιτούνται κιόλας και δεν κρύβονται πίσω από τη μεζούρα των συμψηφισμών!




Total
0
Shares
Previous Article

Κλείνει λακκούβες δρόμων o Δήμος Τρικκαίων

Next Article

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών

Related Posts