Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Η Απαξίωση των τοπικών εκλογών συνιστά … πολιτικό υποβιβασμό της Τ.Α.

ekloges

 

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Δευτέρα 4 – ο Μάρτιος…. και ακόμα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει γνωστοποιήσει στα θεσμικά μας όργανα, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, ΕΝΠΕ, στους Αιρετούς ΤΑ, τις τροπολογίες που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στο συνέδριο ΚΕΔΕ, αρχές Δεκεμβρίου 2018…..

|. Έχουμε αναφερθεί στην απόπειρα απαξίωσης και στα όρια πλέον….”θεσμικής παραμόρφωσης” των τοπικών εκλογών, με τις συνεχείς αναβολές, τις …. αμφισημίες, τη σύγχυση μηνυμάτων με …4 ή και 5 κάλπες… την ίδια μέρα!

*Αντικειμενικά, οι τοπικές εκλογές – Κοινοτικές με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και κάλπη / Δημοτικές ομοίως / Περιφερειακές επίσης – υφίστανται σαφή … πολιτικό υποβιβασμό, σε σχέση με Ευρωεκλογές (26-5-19) και τις Εθνικές….

-Η θέση του απλού ψηφοφόρου καθίσταται…. δεινή…… μαρτυρική…..

-Των δε υπερηλίκων ή αναλφάβητων….τρισχειρότερη…..

Βέβαιη η παραμόρφωση της λαϊκής έκφρασης….τα μηνύματα των πολιτών…δεν θα μπορέσουν – τελικά – να… επιδοθούν στους… παραλήπτες….

||. Έχουμε επισημάνει το μείζον ζήτημα με τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών για τις Ευρωεκλογές και Εθνικές εκλογές…..

Πολλοί ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ (αλλά και άλλων Απόμακρων ΟΤΑ), θα στερηθούν το ιερό απαραγραπτο δικαίωμα τους να επιλέξουν τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες….

Η ένδειξη “Ε” στους εκλογικούς καταλόγους…. απαγορευτική…..

Από κύκλους ΥΠΕΣ, ακούστηκε ότι και το 2014, το ίδιο συνέβη….

*Πλανώνται, πλάνη μεγίστη!

Ας κοιτάξουν τα αρχεία των Αυτοδιοικητικών εκλογών Μαϊου 2014…

Ο Α Γύρος, δηλ.για εκλογή Δημάρχων ΔΣ και Περιφερειών διεξήχθη 18-5-2014.

Ο Χ Ι μαζί με τις Ευρωεκλογές, που έγιναν 25-5-2014……

*Συνεπώς, οι ετεροδημοτες ψήφισαν, στις 18/5/14, στους τόπους όπου είναι εγγεγραμμένοι (δημοτολόγια Δήμων καταγωγής τους).

Τη δεύτερη Κυριακή, όπου υπήρχε Β γύρος, ψήφισαν μόνο για Ευρωβουλευτές, στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών…..

Σημειώνεται ότι η αποχή, στις 25/5/2014 ανήλθε στο 40,67%….!!!

|||. Το λάθος, κυριολεκτικά το “έγκλημα” του Καλλικράτη και του “αρχιτέκτονα” Υπουργού Γ. Ραγκούση, να συμπέσουν οι Ευρωπαϊκές Εκλογές με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπήρξε ολέθριο για το κύρος, την αξία και το θεσμικό βάρος των τοπικών εκλογών….

*Τέλη Μαϊου, είναι στο φουλ…η τουριστική σαιζόν…..

*Πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα αδυνατούν να μετακινηθούν στους τόπους όπου ψηφίζουν…. Στερούνται ένα Συνταγματικά κατοχυρωμένο ιερό απαράγραπτο δικαίωμα!

*Η εποχή των Αυτοδιοικητικών εκλογών, ιστορικά- διαχρονικά, είναι το Φθινόπωρο!

|V. Ο πρόεδρος ΔΣ ΚΕΔΕ Γ. Πατουλης, με οξεία δήλωση του, έχει μιλήσει για θεσμική εκτροπή από πλευράς του ΥΠΕΣ και της Κυβέρνησης…..

*Χρονοτριβή για Τροπολογίες Κλεισθένη, σχέδιο διάσπασης… Δήμων κλπ.

Είναι βέβαιο, ότι στενόμυαλοι κομματικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, παρασύρουν τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση σε ….αντιθεσμικες ατραπούς…..

V. Η αντίδραση όλων των Αιρετών πρέπει να είναι καθοριστική, συλλογική.
———————————————————-
1. Οι Δημοτικές -Περιφερειακές εκλογές να οριστούν, χωριστά από Ευρωεκλογές.

Ο πρώτος κρίσιμος γύρος στις 19 Μαϊου 2019- χωρίς ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, για απόλυτη συμμετοχή. [Όπως το 2014].

2. Οι Κοινοτικές εκλογές σε άλλη ημερομηνία. Εχουμε καταθέσει πλήρη προταση. Για αρχές Φθινοπώρου, με επιμέλεια νέων δημοτικών αρχών.

Σημαντική η μεταρρύθμιση υπέρ της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, της ενδυνάμωσης των κυττάρων ΤΑ, αλλά χωρίς το…. αλαλούμ των πολλών καλπων.

3. Να κατατεθούν τάχιστα οι τροπολογίες Χαρίτση, που εξήγγειλε στην ΚΕΔΕ.

*Αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

* Ποσόστωση γυναικών κλπ

* Κριτήριο πληθυσμού (μόνιμου ή πραγματικού-de facto) για αριθμό εδρών ανά εκλογική περιφέρεια σε Καλλικρατικους Δήμους.

4. Σημειώνεται ότι οι Ορεινοί Δήμοι και οι μικροί νησιωτικοί, μπορεί τη χειμερινή περίοδο να έχουν μειωμένο πληθυσμό, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όμως τον υπόλοιπο χρόνο πολλαπλασιάζονται οι κάτοικοι και οφείλουν οι Δημοτικές Αρχές – να έχουν υποδομές για την υποδοχή όλων των δημοτών, μονίμων και επισκεπτών…..Η Ελλάδα είναι Χώρα με έντονα τα δύο χαρακτηριστικά:

*Την Ορεινοτητα – δεύτερη στην Ευρωζώνη, μετά την Αυστρία.

*Τη Νησιωτικοτητα – πρώτη στην Ευρώπη!!!

Άραγε… Υπάρχει η πολιτική βούληση για έντιμες καθαρές Τοπικές Εκλογές;

-Θα δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στους δημότες να ασκήσουν το απαραγραπτο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και επιλογής των τοπικών Αιρετών, σε όλη την Ελλάδα….; Από τη Φλώρινα έως τη Γαύδο….

-Απο το Καστελόριζο έως τους Οθωνούς;

-Στα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, το Γράμμο, το Μέτσοβο, το Παρανέστι;

*Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλιας. (1999-2019)
Προεδρος ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
(Δήμαρχος Αχελωου 1999-2006)/ Νομικός




Total
0
Shares
Previous Article

Ιδρυτική Διακήρυξη Υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Μουζακίου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΑ με τον συνδυασμό «Νέα Ελπίδα»

Next Article
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Δήμος Αργιθέας

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Δήμος Αργιθέας