Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ηλεκτρική μηχανή κατασκεύασαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πύλης (φωτο-video)

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΕΠΑΛ Πύλης με θέμα «Ηλεκτρικό Όχημα», οι μαθητές των τμημάτων Γ΄ Ηλεκτρολόγων, Β΄ Οχημάτων, Β΄ Ηλεκτρολόγων, έθεσαν ως στόχο την κατασκευή ενός ηλεκτρικού οχήματος (αυτοκινήτου ή μηχανής). Τελικά επέλεξαν να κατασκευάσουν μια ηλεκτρική μηχανή.

Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος έπρεπε να βρεθούν κάποια υλικά, εξαρτήματα που το σχολείο δεν διέθετε. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει αναζήτηση αυτών των υλικών σε φορείς και εταιρίες του νομού μας. Συντάχθηκε και εστάλη επιστολή ζητώντας την οικονομική ή υλικοτεχνική βοήθεια.

Η εταιρία  ΒΙΟΛΑΝΤΑ COOKIES – ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ και ο Δήμος ΠΥΛΗΣ, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή και βοήθησαν οικονομικά ώστε να ξεκινήσει το εγχείρημα σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε αποφασισθεί να ακολουθηθεί.

epal_pylhs

Για την κατασκευή της «Ηλεκτρικής Μηχανής», χρειαζόταν η αγορά ενός ηλεκτροκινητήρα Συνεχούς Ρεύματος DC, ένα ρυθμιστή στροφών, μπαταρίες καθώς και μικροεξαρτήματα και διάφορα υλικά. Μαθητής της Β΄ Οχημάτων, έφερε το σκελετό μηχανής  μεγάλου κυβισμού (CB1 400cc) και έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση για συγκεκριμένων προδιαγραφών υλικών και εξαρτημάτων.

Αγοράσθηκε από το διαδίκτυο, ηλεκτροκινητήρας ισχύος 800Watt (1Hp περίπου), 36Volt  Συνεχούς Ρεύματος (DC), δόθηκε παραγγελία για κατασκευή ρυθμιστή στροφών σε ιδιώτη καθώς και αγορά τριών μπαταριών για την τροφοδοσία του κινητήρα (3*12=36V).

Μέχρι να έρθει ο κινητήρας και να κατασκευαστεί ο ρυθμιστής στροφών, ξεκίνησε να στήνεται ο σκελετός της μηχανής, ώστε να υποδεχθεί τα εξαρτήματα. Βάφηκε ξανά, προστέθηκαν βάσεις για τον κινητήρα τις μπαταρίες και το ρυθμιστή στροφών.

Προβλήματα που προέκυψαν τεχνικής φύσεως κυρίως, σοβαρά όμως για τη σωστή λειτουργία της κατασκευής, παρουσιάσθηκαν με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το όλο εγχείρημα.

Η ηλεκτρική μηχανή είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει το πρώτο δοκιμαστικό της, αμέσως μετά την επιστροφή των μαθητών από τις γιορτές του Πάσχα.

Το κόστος της κατασκευής ανέρχεται περίπου στο ποσό των 350€, που χάρη στην οικονομική βοήθεια του Δήμου Πύλης και της εταιρείας ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ,  την υλικοτεχνική βοήθεια του μηχανουργείου «RED MAN» Ευαγγελόπουλος Βασίλειος στα Τρίκαλα, «MODA CERAMIKA» Παπουτσή κ Υιοί Δ ΟΕ στο Μουζάκι και Γούλα Θεόδωρο Κατασκευές Αλουμινίου στην Πύλη, ήρθε σε πέρας.

Σκοπός του όλου εγχειρήματος, είναι οι μαθητές να χαρούν, να κατασκευάσουν, να μάθουν, να αναζητήσουν νέους τρόπους κίνησης, πιο ήπιο και φιλικό προς το περιβάλλον.

ΕΠΑΛ Πύλης – Δοκιμαστικό Ηλεκτρικής Μηχανής

epal_pylhs_4

epal_pylhs_5

epal_pylhs_6

epal_pylhs_7

epal_pylhs_1

epal_pylhs_2

epal_pylhs_3




Total
0
Shares
Previous Article

Τρίκαλα: Συνελήφθη 54χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή

Next Article

Εναρκτήρια συνεδρίαση της Ομάδας Διοίκησης του έργου INNOGROW για την Περιφέρεια Θεσσαλίας