Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εφαρμογή του προγράμματος ActiveAge στα Τρίκαλα από το 2017

Το επόμενο πανευρωπαϊκό βήμα για την ηλεκτρονική υγεία

Το επόμενο πανευρωπαϊκό βήμα για την ηλεκτρονική υγεία ξεκινά και από τα Τρίκαλα. Και αυτό το βήμα, μαζί με τις πρωτοπόρες υπηρεσίες e-health (ηλεκτρονική υγεία) παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε πανευρωπαϊκής σημασίας φόρουμ, στην Αθήνα.

Το πρωτοπόρο βήμα, είναι το ερευνητικό έργο ActiveAge που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους με προϋπολογισμό 22.000.000 ευρώ. Πρόκειται για τη διαμόρφωση «έξυπνων σπιτιών» που θα παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας σε 7000 Ευρωπαίους και 300 Έλληνες της Κεντρικής Ελλάδας. Όλο αυτό το πρόγραμμα μάλιστα, αξιοποιεί την επόμενη γενιά χρήσης του ίντερνετ, το Δίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), δηλαδή την πλέον πρωτοπόρα εφαρμογή παγκοσμίως

Οι πρωτοπόρες υπηρεσίες του Δήμου, είναι όσες αναπτύχθηκαν ήδη από το 2003, υλοποιήθηκαν από το 2006 με την τηλεπρόνοια και πλέον, έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Διότι, όπως τόνισε στο ελληνικό eHealth Forum (πραγματοποιείται στις 25 & 26 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών) ο κ. Παπαστεργίου, «πρέπει να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον μας».

Και αυτό το μέλλον είναι:
– η πρόληψη, μέσω των «υγιών πόλεων» και των δράσεων υπέρ ποδηλάτου, του μαζικού αθλητισμού, της ποιότητας ζωής για τους πολίτες, σε κάθε επίπεδο
– η δράση, μέσω των Κοινωνικών Δομών του Δήμου (8 ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, 2 παιδικοί, 7 βρεφικοί και 6 βρεφονηπιακοί σταθμοί, 4 ΚΔΑΠ και 5 Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας)
– η χρήση της τεχνολογίας, μέσω του δικτύου Τηλεπρόνοιας, των 10 ευρωπαϊκών έργων που υλοποιήθηκαν για τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, των ωφελειών από το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και το πιλοτικό σύστημα της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Επομένως, συνέχισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων μπροστά σε 120 ομιλητές και εκατοντάδες συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, «οφείλουμε να διερευνήσουμε την πρόνοια μέσα από την πρόκληση του Διαδικτύου των Πάντων (Internet-of-Everything), το οποίο συνιστά ένα συνδυασμό τεχνολογίας, ανθρώπων και υπηρεσιών».

Ετσι ο Δήμος,
– προωθεί την πρωτοπορία,
– εισάγει νέες δομές οργάνωσης της τηλεπρόνοιας
– διερευνά τα υπαρκτά προβλήματα
– συμμετέχει στην εξεύρεση λύσεων.

Το πρόγραμμα ActiveAge θα εφαρμοστεί και στα Τρίκαλα από το 2017 και σε πόλεις της κεντρικής Ελλάδας, που μετέχουν στο δίκτυο Citiesnet, των Ψηφιακών Πόλεων κεντρικής Ελλάδας.

Στο συνέδριο, μετείχαν ακόμη από τα Τρίκαλα, ο κ. Μιχάλης Λάππας, (Χειρ. Οδοντίατρος, Δημ. Σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα εθελοντισμού και υγείας), υπεύθυνος εκπρόσωπος Δήμου Τρικκαίων στο ΕΔΔΥΠΠΥ, και η Ελένη Πολύζου, (Ιατρός Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Γ. Ν. Τρικάλων Επίτιμη Διδάσκουσα ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Συντονίστρια Τομέα Υγείας Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων)

Εφαρμογή του προγράμματος ActiveAge στα Τρίκαλα από το 2017




Total
0
Shares
Previous Article

Τοποθετείται η στέγη του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας

Next Article

Προοπτικές και προκλήσεις για τις «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας»