Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Η Εκδήλωση στο Μουζάκι (φωτο-video)

 

Μνήμη Ιερή του Αγωνιστή του Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη από το 1ο Γυμνάσιο και τον Δήμο Μουζακίου

evagoraspallikaridissmall
«Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά»

13 Μαρτίου του 1957 Κύπρος, Λευκωσία. Ο 19χρονος μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται από τους Άγγλους δήμιους, στη αγχόνη.

Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για απονομή χάριτος, η αγγλοβασίλισσα Ελισσάβετ και το όργανό της στην Κύπρο, ο κυβερνήτης Χάρντινγκ, αρνούνται πεισμόνως.Ο εθνομάρτυρας ανεβαίνει γαλήνιος τα σκαλοπάτια της θυσίας και της δόξας. Το εικονοστάσι του Γένους, το Συναξάρι της πατρίδας λαμπρύνεται μ’ έναν ακόμη ήρωα.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1955 ο Ευαγόρας άφημε τα μαθητικά θρανία και ανέβαινε «κλέφτης στα βουνά», προσχωρούσε στη θρυλική Ε.Ο.Κ.Α. Γράφει ο πατέρας του Μιλτιάδης Παλληκαρίδης:

«Φεύγοντας από το σπίτι ο Ευαγόρας, κατά τις 4 μ.μ. επέρασεν από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, και αφήνει επί της έδρας το εγερτήριο σάλπισμά του. Και γράφει προς τους συμμαθητές του, και γράφει προς τους φίλους, γράφει σε κάθε τίμιο μαθητή, γράφει σε κάθε Κύπριο:

Παλιοί συμμαθηταί:

Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας˙ κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγον ελεύθερο αέρα˙ κάποιος που μποορεί να μην τον ξαναδείτε, παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του. Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό μονάχα”.

Και στη συνέχεια γράφει στον μαυροπίνακα ο ήρωας – ποιητής τον «Θούριό» του: “Θα πάρω μιαν ανηφοριά / θα πάρω μονοπάτια …” »

evagoraspallikaridissmall1Σταθμός για τα δεδομένα του Μουζακίου η εκδήλωση για την μνήμη του αγωνιστή και εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο και τον Δήμο Μουζακίου, με συντονιστή και εμπνευστή τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Λακωνίας κ. Εμμανουήλ Στεργιούλη, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Μουζακίου.

Στους άνυδρους καιρούς της εποχής όπου αξίες, πρότυπα και ιδανικά έχουν ξεθωριάσει επικίνδυνα έρχεται η ηρωική μορφή του Ευγόρα ως ηλιαχτίδα για να μας τονίσει πως δεν ξεχνάμε, δε μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε, δε δικαιούμαστε να ξεχάσουμε.

Ο Παλληκαρίδης φλογερός έφηβος, συνεπής στα ιδανικά του ως την έσχατη ώρα – θρέμμα μιας αγωγής που πατούσε γερά και αταλάντευτα στις ρίζες της εθνικής μας ταυτότητας – ανήσυχο πνεύμα και φύση λογοτεχνική, είναι σε θέση να αποτελέσει φωτεινό οδοδείκτη των μονοπατιών των σημερινών εφήβων μαθητών.

evagoraspallikaridissmall2Οι σπουδαίοι μαθητές μας έγιναν πρωταγωνιστές της εκδήλωσης καταθέτοντας ψυχή, ενσαρκώνοντας με επιτυχία τις τελευταίες στιγμές του ήρωα, συνεπικουρούμενοι από τις συγκινητικές αφηγήσεις του συναγωνιστή του, αλλά και της αδελφής του. Σχολική χορωδία, χοροί Κυπριακοί και θεατρική παράσταση δημιούργησαν ρίγη συγκινήσεως και υπερηφάνειας προκαλώντας άπαντες να αισθανθούν τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.

Τέλος, έγινε τελετή ονομασίας της αίθουσας συνεδριάσεων των καθηγητών του σχολείου μας στην ιερά μνήμη του εθνομάρτυρα εφήβου Ευαγόρα. Ράγισαν όντως οι καρδιές όλων μας. Αναπτερώθηκε η Ελπίδα, γιγαντώθηκε η πίστη στα ιδανικά μας που τόσο πολεμούνται σήμερα ποικιλοτρόπως.

evagoraspallikaridissmall3Ως επίλογο, ας αναπνεύσουμε λίγο απ΄ τον αέρα που φτέρωνε τον Ευαγόρα μέσα από τους στίχους του νομπελίστα ποιητή μας Οδ. Ελύτη:

“Θέλει μελτέμι γερό γεννημένος στην Τήνο που να ‘ρθει με την ευχή της Παναγιάς και να καθαρίσει τον τόπο απ’ όλων των λογιών της Τουρκίας και της Γηραιάς Ευρώπης τα απομεινάρια”

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

evagoraspallikaridisyoutube

evagoraspallikaridisyoutube1

[RPG id=67333]

 




Total
0
Shares
Previous Article

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για την Πρωτομαγιά

Next Article

Συναυλία των παραρτημάτων της Σχολής Βυζαντινής μουσικής στην Λαζαρίνα

Related Posts

Dimarxos Dimotiko Symvoulio foto arxeiou
Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς…
dimotiko simvoulio Larisas 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων για τη συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς…
Perifereiako simvoulio Thessalias 2024
Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου: «Ειδική μοριοδότηση των υποψηφίων Πανελληνίων εξετάσεων στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας»

Αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς το Υπουργείο Παιδείας για την ειδική μοριοδότηση των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας