Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση στη βουλή για την προστασία της Ελληνικής φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΕΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΠ.

Ερώτηση κατέθεσαν 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, στον αρμόδιο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Κίνδυνος για τη φέτα από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ”.

Ως γνωστόν, η ΕΕ βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP). «Ωστόσο», όπως αναφέρει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, «στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ, θα πλήξουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και κεκτημένες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Μάλιστα, όπως τονίζεται «ανάμεσα στις αμερικανικές αξιώσεις περίοπτη θέση κατέχει η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Μεταξύ των προϊόντων «που απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό είναι η ελληνική φέτα.

Δυστυχώς, στις ΗΠΑ, όπως και στον Καναδά, πωλούνται ελεύθερα τυριά, τα οποία παρασκευάζονται εκεί από αγελαδινό γάλα, και φέρουν αυθαίρετα την ονομασία “φέτα”». Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «αυτά τα τυριά να εισάγονται σε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ως “φέτα”. ‘Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom, έχει ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή “αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα”!»

Κάτι τέτοιο είναι εύλογο ότι θα επέφερε έναν πραγματικό «Αρμαγεδδώνα» στην ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφοι, ενώ οι εξαγωγές τυριών αφορούν τη φέτα σε ποσοστό πάνω από 70% και η αξία τους ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις χώρες εξαγωγής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την ονομασία “φέτα” σφετερίζονται εταιρείες και εντός της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση της δανέζικης “φέτας”, που δυστυχώς φθάνει να πωλείται ακόμη και στην Ελλάδα».

Κατόπιν όλων των παραπάνω ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Π. Σκουρλέτη, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αλλά και να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με άλλα κράτη-μέλη, με κοινά με εμάς συμφέροντα, ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ταυτόχρονα προτείνεται η στρατηγική σχεδίαση και η προώθηση ενός πλαισίου ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε ΗΠΑ και Καναδά για την ασύγκριτη ποιότητα της γνήσιας ελληνικής φέτας.

Κωνσταντίνος Τσιάρας
Βουλευτής ν. Καρδίτσας
Νέα Δημοκρατία




Total
0
Shares
Previous Article

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ συνεχίζουν μαζί μέχρι το 2017

Next Article

Εγκρίθηκε η Β' φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2019