Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση Σπύρου Λάππα για την υποχρηματοδότηση της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς.

lappas spyros vouli

Ο Βουλευτής Καρδίτσας Σπ. Λάππας μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση  προς τον υπουργό Υγείας, για την υποχρηματοδότηση της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι  η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) περιλαμβάνει τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Συγκριμένα, στην 5η Υ.ΠΕ. υπάγονται, μεταξύ άλλων, το Γ. Ν. Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Γ. Ν. Βόλου, το Γ.Ν. Καρδίτσας, το Γ.Ν. Τρικάλων και τα Γ.Ν. Λιβαδειάς – Θήβας (διασυνδεόμενο), Χαλκίδας, Κύμης και Καρύστου.

Με την ορθή επανάληψη της 96ης απόφασης του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ., εγκρίθηκε συνολική χρηματοδότηση ποσού 30 εκ. ευρώ, στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και επακολούθως στα εποπτευόμενα αυτών νοσοκομεία, ανά Υγειονομική Περιφέρεια, για δαπάνες πλην φαρμάκου. Από αυτά τα 30εκ. ευρώ, τα 7εκ. ευρώ προορίζονταν για τα Νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ, η οποία πρέπει να αναφερθεί ότι έχει αιτηθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2019 αύξηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων της κατά 18εκ. ευρώ περίπου για λοιπές δαπάνες και 6,5εκ ευρώ για φάρμακο μέχρι το τέλος του έτους.

Με την 98η απόφαση ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ, εγκρίθηκε η μεταφορά ποσού 2.000.000€ από τα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ στα Νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η 5η Υ.ΠΕ., με την 98η απόφαση Κε.Σ.Υ.Πε., επρόκειτο να λάβει ποσό 5 εκ. ευρώ, προς διανομή στα νοσοκομεία εποπτείας της, ώστε να καλύψουν τις άμεσες εφοδιαστικές ανάγκες τους, πλην της φαρμακευτικής δαπάνης. Από το ποσό των 5 εκ. ευρώ, έχει ήδη λάβει, κατά την πρώτη κατανομή, ποσό 200.000 ευρώ και επρόκειτο άμεσα να λάβει το υπόλοιπο ποσό των 4,8 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, με την από 04-10-2019, 100η απόφαση Κε.Σ.Υ.Πε., η οποία συνεδρίασε με βασικό θέμα την κατανομή του συνολικού εναπομείναντος ποσού των 7,4 εκ. ευρώ, αποφασίστηκε η διανομή ποσού μόλις 1,8 εκ. ευρώ στην 5η Υ.ΠΕ., ποσού δηλαδή υπολειπόμενου κατά 5 εκ. ευρώ, του αρχικώς ορισθέντος.

Το ποσό των 5 εκ. ευρώ, που πρακτικά στερείται η 5η Υγειονομική Περιφέρεια από αυτά που της αναλογούσαν από την 96η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ,  με την 98η και την 100η απόφαση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ, αναδιανέμεται σε άλλες Υ.ΠΕ, συγκεκριμένα στην 3η, 4η και 6η  χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Η απόφαση αυτή οδηγεί με βεβαιότητα στον οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και της Στερεάς Ελλάδας.

Ενδεικτικά, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», είχε αιτηθεί ποσό 1.100.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του, πλην της φαρμακευτικής δαπάνης. Σήμερα, στο ανωτέρω νοσοκομείο, διατίθεται, μέχρι τέλους του χρόνου, το πενιχρό ποσό των 100.000 ευρώ.

Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο είναι μάλιστα και το μοναδικό Πανεπιστημιακό της Περιφέρειας, είχαν εγκριθεί αρχικώς 2,3 εκ. ευρώ και με την αναδιανομή, το ποσό αυτό μειώνεται στα 800.000 ευρώ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου το αρχικώς εγκεκριμένο ποσό των 800.000 ευρώ μειώνεται στις 300.000.

Το πενιχρό ποσό των 100.000 ευρώ πρόκειται να διατεθεί και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων,.

Το Γ.Ν. Καρδίτσας αιτήθηκε το ποσό των 510.000€ για την κάλυψη των αναγκών του.  Από  το ποσό αυτό, έως σήμερα, του έχει χορηγηθεί το ποσό των 50.000€, ενώ πρόκειται να λάβει επιπλέον το πενιχρό ποσό των 50.000 ευρώ, μέχρι τέλους του έτους.

Το Γ.Ν Λιβαδειάς αιτήθηκε το ποσό των 270.000€. ενώ τώρα, πρόκειται να λάβει το πενιχρό ποσό των 30.0000€, ενώ το Γ.Ν Θήβας είχε αιτηθεί το ποσό των 490.000 ευρώ και πρόκειται να λάβει μόλις 50.000 ευρώ για την κάλυψη των λοιπών δαπανών του.

Αντίστοιχα, μόλις 100.000 € έχουν διατεθεί στο Γ.Ν. Χαλκίδας, ενώ είχε κατατεθεί αίτημα 1.200.000€ για κάλυψη αναγκών του.

Η αποστέρηση της βασικής χρηματοδότησης των ανωτέρω νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μέσω της αναδιανομής ποσών σε άλλες Υ.ΠΕ., οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπολειτουργία τους και αφήνει εκτεθειμένους τους  πολίτες. Επειδή, η χαμηλή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.

Επειδή, η υποχρηματοδότηση της 5ης Υ.ΠΕ., που αγγίζει το ποσό των 3 εκ. ευρώ, μετά την νέα απόφαση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς, ενώ δεν αιτιολογείται το σκεπτικό της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες, που προκύπτουν από την περικοπή των αρχικώς εγκεκριμένων ποσών χρηματοδότησης της 5ης Υ.ΠΕ., για την κάλυψη των αναγκών των προαναφερθέντων μονάδων υγείας;




Total
0
Shares
Previous Article
agorastos toev

Στην αντικατάσταση σωλήνων άρδευσης στην Π.Ε. Καρδίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
niafas

Εξαφάνιση Ηλικιωμένου!!!