Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση που αφορά τους άνεργους – φιλοξενούμενους προς ένταξη στο Πρόγραμμα ΚΕΑ

κατέθεσε στην Βουλή η Β​ουλευτής Ν. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα

Το κοινωνικά δίκαιο αίτημα της παροχής αυτόνομης δυνατότητας σε ανέργους φιλοξενούμενους προς ένταξη στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.), περιέχεται σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η Β​ουλευτής Ν. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, στις 31 Ιανουαρίου 2017.

Στο πλαίσιο της ερώτησης γίνεται ρητή αναφορά, στο γεγονός ότι το Κ.Ε.Α. θεσπίσθηκε ως ουσιαστική ενίσχυση στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και απευθύνεται τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε άτομα που διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν εύλογο και δίκαιο να παρέχεται εξαιρετικά η δυνάτοτητα σε ανέργους (ειδικώς σε αυτούς που είναι επικεφαλής οικογενειών ή είναι άνω των 40 ετών και δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην αγορά εργασίας), οι οποίοι φιλοξενούνται σε νοικοκυριά (ιδίως, μάλιστα, όταν αυτά δεν έχουν δικαιώμα ένταξης στο Πρόγραμμα του Κ.Ε.Α.) να υποβάλλουν αυτοτελώς την σχετική προβλέπομενη αίτηση, επί τη βάσει των εκάστοτε κριτηρίων που θεσπίζει ο νόμος.​

Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάται εάν η αρμόδια Υπουργός προτίθεται, και με ποιόν τρόπο, να τροποποιήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, παρέχοντας την δυνατότητα ειδικά σε ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες ανέργων – φιλοξενουμένων, να μπορούν να υποβάλλουν αυτοτελώς αίτηση ένταξης στο Κ.Ε.Α.

Η ερώτηση απευθύνεται προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνυπογράφεται από είκοσι εννέα (29) ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Παροχή αυτόνομης δυνατότητας σε ανέργους – φιλοξενούμενους προς ένταξη στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης»

Με το άρθρο 235 Ν. 4389/2016 τέθηκε σε βαθμιαία εθνική εφαρμογή το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Κ.Ε.Α.), ενώ, εν συνεχεία, με το άρθρο 22 Ν. 4445/2016 το Κ.Ε.Α. επεκτάθηκε από 1.1.2017 σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

Ως “ωφελούμενες μονάδες” του Κ.Ε.Α., σύμφωνα με τις οικείες νομοθετικές διατυπώσεις, ορίζονται, μεταξύ άλλων: (α) κάθε ενήλικο άτομο, το οποίο διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής (μονοπρόσωπο νοικοκυριό), καθώς και (β) όλα τα άτομα, τα οποία διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, καθώς και τα φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση (πολυπρόσωπο νοικοκυριό).

Ειδικά ως προς την ανωτέρω δεύτερη περίπτωση –αυτή, δηλαδή, του πολυπρόσωπου νοικοκυριού- συνάγεται ότι εφόσον φιλοξενούνται άτομα, τα οποία τελούν σε μόνιμο καθεστώς ανεργίας (ιδίως εφόσον είναι οικογενειάρχες ή/και έχουν υπερβεί το 40ο έτος ηλικίας), στερούνται, ουσιαστικά, της δυνατότητας να υποβάλουν αυτοτελώς αίτηση προς ένταξη στο Πρόγραμμα του Κ.Ε.Α., ανεξάρτητα, μάλιστα, από το εάν το νοικοκυριό που τους φιλοξενεί (ενδεχομένως και προσωρινά) δικαιούται ή όχι να υποβάλει την αντίστοιχη σχετική αίτηση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα του Κ.Ε.Α. θεσπίστηκε ως ουσιαστική προνοιακή ενίσχυση στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, και απευθύνεται τόσο σε νοικοκυριά, όσο και σε άτομα που διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα ήταν εύλογο και δίκαιο να παρέχεται εξαιρετικά η δυνάτοτητα σε ανέργους (ειδικώς σε αυτούς που είναι επικεφαλής οικογενειών ή είναι άνω των 40 ετών και δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα στην αγορά εργασίας), οι οποίοι φιλοξενούνται σε νοικοκυριά (ιδίως, μάλιστα, όταν αυτά δεν έχουν δικαιώμα ένταξης στο Πρόγραμμα του Κ.Ε.Α.) να υποβάλλουν αυτοτελώς την σχετική προβλέπομενη αίτηση, επί τη βάσει, ασφαλώς, των εκάστοτε κριτηρίων που θεσπίζει ο νόμος.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεται, και με ποιόν τρόπο, να τροποποιήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, παρέχοντας την δυνατότητα ειδικά σε ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες ανέργων – φιλοξενουμένων, να μπορούν να υποβάλλουν αυτοτελώς αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βράντζα Παναγιώτα, Ακριώτης Γεώργιος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεννιά Γεωργία, Γκιόλας Ιωάννης, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θελερίτη Μαρία, Θραψανιώτης Eμμανουήλ, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Καστόρης Αστέριος, Κωνσταντινέας Πέτρος, Λιβανίου Ζωή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Ντζιμάνης Γεώργιος, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Ριζούλης Ανδρέας, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σεβαστάκης Δημήτριος, Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ), Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταματάκη Ελένη, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τσίρκας Βασίλειος




Total
0
Shares
Previous Article

Σύσκεψη για την Μεσοχώρα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Next Article

Η ΝΟΔΕ Καρδίτσας κοντά στους εμπόρους της πόλης