Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εργαστήρι παραδοσιακού γυναικείου κεφαλόδεσμου της Θεσσαλής Καραγκούνας

 

Ένα ενδιαφέρον εργαστήρι οργανώνεται από το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» και την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης 2018»

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης 2018», οργανώνει την Πέμπτη 17 Μαΐου, στις 6.00 μ. μ. στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Καρδίτσας Εργαστήρι παραδοσιακού γυναικείου κεφαλόδεσμου της Θεσσαλής Καραγκούνας.

Σημαντικοί συλλέκτες, ερευνητές και γνώστες της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς θα μιλήσουν και θα δείξουν τον τρόπο δεσίματος του κεφαλόδεσμου της γυναίκας της Πεδινής Θεσσαλίας στον κύκλο της ζωής και του χρόνου.

Τους κεφαλόδεσμους του κύκλου των χωριών του Παλαμά θα παρουσιάσουν: 1) Ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και επ. Σχολικός Σύμβουλος Απόστολος Φιρφιρής. 2) Η Σοφία Τζέλλα, δασκάλα χορού-καθηγήτρια φυσικής αγωγής. 3) Ο Γιώργος Μαγαλιός, δάσκαλος χορού και 4) Ο π. Δωρόθεος Γιαννάκος.

Τον κύκλο των χωριών της Καρδίτσας θα εκπροσωπήσουν: 1) Η Μαίρη Μπάλλα, συλλέκτρια παραδοσιακών στολών και πρόεδρος της Ε.Ε. του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ, η οποία θα κάνει το δέσιμο του χαστά της Μαγούλας. 2) Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Δημήτρης Κασιδιάρης ο οποίος από κοινού με ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού του, θα παρουσιάσουν την μπερέτα της νύφης και το μπουρμπούλι της Αγίας Τριάδας και 3) Ο δάσκαλος χορού-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Απόστολος Σβάνας, ο οποίος θα δείξει τον κεφαλόδεσμο της Μητρόπολης Καρδίτσας.

Τον ιδιαίτερο κύκλο των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων θα εκπροσωπήσει η Κική Κάβουρα, πρόεδρος του ΕΛΟΚ, η οποία μαζί με άλλες συγχωριανές της θα παρουσιάσουν τον κεφαλόδεσμο της νύφης Καλυβιώτισσας, ενώ την μπερέτα του Μεγαλοχωρίου, που ανήκει στον κύκλο των χωριών των Τρικάλων, θα παρουσιάσει ο συλλέκτης και ερευνητής Γιάννης Φαφούλιας.

Το Εργαστήρι παραδοσιακού γυναικείου κεφαλόδεσμου της Θεσσαλής Καραγκούνας απευθύνεται στους ερευνητές, στους δασκάλους χορού, στους χορευτές/τριες και σ’ όλους όσοι νοιάζονται για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται γυναίκες της Κρανιάς, οι οποίες φτιάχνουν την μπερέτα της νύφης.

mperetanyfiskrania




Total
0
Shares
Previous Article

Πύλη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εθελοντική προσφορά Μυελού των Οστών

Next Article

Επιστολή Δημήτρη Γκαραβέλα, πρ. Προέδρου του Αρχ. Λαογρ. Πολ. Συλλόγου Μουζακίου "ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ"