Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εργασίες καθαρισμού του οδικού δικτύου από την υπερβολική και οχλούσα βλάστηση

 

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
Σημεία όπου γίνονται επεμβάσεις επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος

Σημεία του οδικού δικτύου στα οποία εκτελούνται εργασίες καθαρισμού της βλάστησης ερεισμάτων, πρανών και νησίδων επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, συνοδευόμενος από τον Δ/ντη της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων κ. Δημ. Κουτρομάνο και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας κ. Μαρία Γκαρνάκη. Ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τις εργασίες που γίνονται και τον τρόπο που αυτές εκτελούνται. Ο κ. Τσιάκος σε δήλωση του υπογράμμισε πως είναι μια σημαντική παρέμβαση που εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο οδικό δίκτυο ευθύνης της. «Το βροχερό καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα η βλάστηση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου να είναι αυξημένη και να δημιουργεί προβλήματα ορατότητας και προσπελασιμότητας για τους οδηγούς. Παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και βελτιώνουμε τις κυκλοφοριακές συνθήκες ώστε να αυξήσουμε την οδική ασφάλεια. Επίσης με τις παρεμβάσεις μας μειώνουμε και τον κίνδυνο πυρκαγιών αφού μειώνεται η ανεξέλεγκτη βλάστηση» δήλωσε ο κ. Τσιάκος.

Τι περιλαμβάνουν οι επεμβάσεις
Οι εργασίες αναφέρονται στον καθαρισμό της βλάστησης ερεισμάτων, πρανών και νησίδων. Οι παραπάνω επεμβάσεις θα γίνονται, όπου κρίνεται σκόπιμο, από την Υπηρεσία σε όλους τους άξονες του οδικού δικτύου, που την αρμοδιότητα συντήρησης την έχει η Δ.Τ.Ε. Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

  1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σκοπός  – Αντικείμενο

Σκοπός των προτεινόμενων εργασιών είναι:

  • η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με την κοπή της βλάστησης, που αφενός μειώνει ή δυσχεραίνει την ορατότητα των οδηγών, αφετέρου μπορεί να παρεμποδίζει την ορατότητα στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση του οδικού δικτύου.
  • η προστασία του περιβάλλοντος, με την μείωση του κινδύνου για έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιών που δημιουργείται από την ανάπτυξη πυκνής και ξερής βλάστησης στα ερείσματα των οδών.
  • η βελτίωση της εικόνας του Οδικού Δικτύου.

Στο παραπάνω πλαίσιο θα γίνει περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προτεινόμενων επεμβάσεων.

Υφιστάμενη κατάσταση

Ύστερα από μακροσκοπική και συνεχή παρακολούθηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας  Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Καρδίτσας, διαπιστώνεται κάθε χρόνο η εποχιακή έξαρση της πλευρικής φυτοκάλυψης, τόσο σε επίπεδο χόρτων όσο και σε ξυλώδεις φυτά και δέντρα σε αρκετές περιοχές – οδικά τμήματα. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της ορατότητας των οδηγών (κυρίως σε κόμβους), η απόκρυψη της κατακόρυφης σήμανσης και η επαύξηση κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε μεταγενέστερο χρόνο.

Συνοπτική Περιγραφή Επεμβάσεων

Το αντικείμενο των εργασιών είναι, ο καθαρισμός από την βλάστηση (αποψίλωση, κλάδεμα) που βρίσκεται στις τάφρους, στα πρανή, στα ερείσματα και στις νησίδες των οδών, η συλλογή των προϊόντων καθαρισμού και η απομάκρυνση τους.

Η εργασία βοτανίσματος των χώρων, η τυχόν κλάδευση των δέντρων και η περισυλλογή των απορριμμάτων εκατέρωθεν των οδών, πραγματοποιείται με την χρήση των κατάλληλων ειδικών μηχανημάτων και εργαλείων (χορτοκοπτικά, κλαδευτήρια, πριόνια κ.α.), από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Προτεινόμενη λύση – Αναλυτική Περιγραφή Επεμβάσεων

Για την άρση της υφιστάμενης κατάστασης λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

      α.  Καθαρισμοί βλάστησης.

Κοπή των ξυλωδών φυτών, κλαδιών, ή δέντρων που εισχωρούν στο οδικό δίκτυο, μειώνουν την ορατότητα των οδηγών και προκαλούν μικροζημιές σε μεγάλα οχήματα, σύμφωνα με την ΕΤΕΠ 10-06-04-01. Η κοπή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο καθώς και με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος.

Περιλαμβάνεται η δαπάνη του απαιτουμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, μηχανημάτων και εργαλείων, η επάλειψη των τομών καθώς και η δαπάνη απομάκρυνσης των προϊόντων κοπής και απόρριψής τους σε οποιαδήποτε απόσταση, σε θέσεις που επιτρέπεται.

     β.  Βοτάνισμα (κοπή) φυτοκάλυψης με χόρτα.

Η παραπάνω εργασία γίνεται τόσο πλευρικά της οδού, όσο και για βλάστηση που αναπτύσσεται σε τυχόν διαχωριστικές νησίδες του οδοστρώματος ή των κόμβων ή δίπλα στα στηθαία ασφαλείας της οδού. Το βοτάνισμα φυτών γίνεται είτε με βενζινοκίνητο χορτοκοπτικό μηχάνημα πεζού χειριστή σε περιοχές που δεν υπεισέρχεται μηχάνημα (πλησίον κατακόρυφης σήμανσης, κόμβοι, διαχωριστικές νησίδες, στηθαία ασφαλείας κ.τ.λ.) είτε με αυτοκινούμενο μηχάνημα που φέρει κατάλληλο εξοπλισμό, σύμφωνα με την ΕΤΕΠ 10-06-06-00. Περιλαμβάνεται η κοπή των φυτών, η απομάκρυνση από τους χώρους του έργου όλων των υλικών που προέκυψαν από το βοτάνισμα και η απόρριψή τους σε χώρους που επιτρέπεται, η σήμανση και η λήψη μέτρων προστασίας.

    γ.  Βοτάνισμα (κοπή) ξυλωδών φυτών, κλαδιών.

Η παραπάνω εργασία γίνεται με αυτοκινούμενο κατάλληλο μηχάνημα έργου Χλοοκοπής που διαθέτει βάση προσαρμογής βραχίονα & καταστροφέα με βραχίονα κοπής χόρτων, (ή και με εργάτες και εργαλεία στα σημεία που απαιτείται) σύμφωνα με την ΕΤΕΠ 10-06-06-00. Περιλαμβάνεται η κοπή των φυτών, η απομάκρυνση από τους χώρους του έργου όλων των υλικών που προέκυψαν από την κοπή και η απόρριψή τους σε χώρους που επιτρέπεται.

Οι ανωτέρω εργασίες γίνονται περιμετρικά της οδού ή της νησίδας, σε μέσο πλάτος τουλάχιστον 2,00 m από το άκρο του οδοστρώματος στην ευθυγραμμία και τουλάχιστον 3.00 μ. στις στροφές και ύψους 2,50 m, με βάση αναφοράς το υψόμετρο της ερυθράς της οδού. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο από την Υπηρεσία, το παραπάνω πλάτος επαυξάνεται ανάλογα, έτσι ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ορατότητας. Επίσης γίνεται ο καθαρισμός εκατέρωθεν των στηθαίων ασφαλείας, καθαρισμός περιμέτρου των πληροφοριακών πινακίδων και των πινακίδων επικινδύνων θέσεων σε διάμετρο τουλάχιστον 1,50 μ. Για τις πινακίδες σήμανσης επιτυγχάνεται καθαρισμός των αυτοφυών χόρτων και κλαδιών σε ύψος ικανό ώστε να είναι ευανάγνωστες από τους διερχόμενους οδηγούς. με χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων που προσαρμόζονται σε ελκυστήρα (ή άλλο κατάλληλο μηχάνημα) ή με εργάτες.




Total
0
Shares
Previous Article

Ο ανασχηματισμός της Μαριλίζας

Next Article

Τρύγος στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας

Related Posts