Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιτυχής η ολοκλήρωση του προγράμματος κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία Καρδίτσας

Με τη λήξη των μαθημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καρδίτσας, ολοκληρώθηκε και επίσημα το καινοτόμο πρόγραμμα της κολύμβησης στα Δημοτικά σχολεία, που τέθηκε σε εφαρμογή από το Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής  Καρδίτσας, κ. Βασίλειο Μέλλο.

Η σημασία και η αναγκαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος εκτιμήθηκε τόσο από το Δήμο και το ΔΟΠΑΚ  όσο και από τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όπως ήταν αναμενόμενο,  στηρίχθηκε έμπρακτα από τους συγκεκριμένους φορείς.  Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπεύθυνου Σχολικού Συμβούλου, που μέσα από τα αποτελέσματά του και τις κατάλληλες παρεμβάσεις  στο Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίστηκε  για την αναγκαιότητά του και την αξία του και από την επόμενη χρονιά θα υλοποιείται πλέον σε όλη την επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη εδώ και τρία χρόνια με την καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου, ενώ σε συνεργασία με το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρδίτσας και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, εφαρμόζεται στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, έτσι ώστε οι μαθητές κατά τη διάρκεια της γυμναστικής να πηγαίνουν στο κολυμβητήριο.

Σκοπός της κολύμβησης στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ήταν κατά βάση η απόκτηση (απ’ όλους τους μαθητές) της ζωτικής δεξιότητας της κολύμβησης, αρχικά προς αποφυγή του πνιγμού στο νερό. Ουσιαστικός στόχος του προγράμματος λοιπόν ήταν να βοηθήσει στην εξοικείωση των παιδιών με το νερό και στην καταπολέμηση του θλιβερού φαινομένου τόσων πνιγμών σε πισίνες ή στη θάλασσα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Κατ’ επέκταση, το πρόγραμμα στόχευε και στην εκμάθηση των διαφόρων τεχνικών της κολύμβησης. Ιδιαίτερα σε ένα νομό όπως η Καρδίτσα, που η απόσταση από τη θάλασσα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, άρα και η σχέση των ανθρώπων της με το υγρό στοιχείο σχετικά περιορισμένη, καταλαβαίνουμε ότι η παρουσία ενός τέτοιου προγράμματος είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί  ότι για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών από τη στιγμή της αναχώρησής τους από το σχολείο μέχρι την ώρα της επιστροφής τους στη σχολική μονάδα. Σημαντική ήταν η συμβολή της Διευθύντριας της Π/θμιας Εκπ/σης, κ. Ευθυμίας Μητσιάδη, η οποία εκτός των άλλων συνέβαλε σε αυτό και με την τοποθέτηση του εκπαιδευτικού, Σωτήρη Καρκαλέτση, σε συγκεκριμένα σχολεία της Πρωτοβάθμιας για τη διδασκαλία της κολύμβησης. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας με παιδιά από την Δ΄ τάξη.

Φιλοδοξία τέλος του κ. Μέλλου αλλά και όλων των φορέων που στηρίζουν το πρόγραμμα, είναι η συμμετοχή την επόμενη χρονιά όσο το δυνατό  περισσότερων σχολείων του νομού, έτσι ώστε τα οφέλη από την εφαρμογή του να τα οικειοποιηθούν περισσότεροι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

*Ο κ. Βασίλειος Μέλλος είναι Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Ωδείο Μουσική Πνοή: Αφιέρωμα στον Ελληνικό και Ξένο Κινηματογράφο (φωτο-video)

Next Article

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τη χαλαζόπτωση ζητά ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…