Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επισφραγίστηκε το κλείσιμο του Λαογραφικού Μουσείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου

 

Με πρωτοβουλία μας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 8-5-2018, η επανεγκατάσταση του λαογραφικού μουσείου της πόλης στο κτήριο του παλιού Δασαρχείου. Την δωρεάν απόκτηση του κτηρίου από το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε ο σύλλογος και στην κατεύθυνση αυτή έγιναν πολλές προσπάθειες  από τις βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσαβριά. Μετά το κλείσιμο του λαογραφικού μουσείου από την περασμένη Κυριακή, είναι μονόδρομος να αποδεχθούμε την πρόταση παραχώρησης με το τυπικό αντάλλαγμα 100 ευρώ το μήνα προκειμένου να λειτουργήσει ξανά στο παλιό πέτρινο κτήριο.

Για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους ο Δήμαρχος κατέθεσε δική του πρόταση για δωρεάν παραχώρηση, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό και προσπαθώντας να εκθέσει την αντιπολίτευση, θέτοντας το παιδικό δίλλημα “εμείς θέλουμε δωρεάν, εσείς να πληρώσουμε”. Δεν τον προβλημάτισε που η πόλη στερήθηκε το μοναδικό αξιοθέατο που είχε, γιατί όπως τόνισε “ο Δήμος είναι ενιαίος και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να ξεναγηθούν σε αξιοθέατα των γύρω χωριών” να διώξουμε δηλαδή τον κόσμο από το Μουζάκι. Αποχωρήσαμε από τη συζήτηση της πρότασής του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όφειλε ο ίδιος να εξασφαλίσει τη δωρεάν χρήση του κτηρίου από το 2003 που το εγκαινίασε. Σήμερα γνωρίζει πολύ καλά από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τους Βουλευτές πως τα περιθώρια για δωρεάν παραχώρηση έχουν εξαντληθεί.

Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ αρμόδια για τον πολιτισμό κ. Ελένη Ρούσα καταψήφισε την πρότασή μας, δεν την προβλημάτισε που τα εκθέματα στοιβάζονται σε αποθήκες και κινδυνεύουν να καταστραφούν. Οι σύμβουλοι Μουζακίου Φάνης Στάθης και Ευαγγελία Τσιούφη δεν αντέδρασαν στην πρόταση του Δημάρχου οι επισκέπτες της πόλης να επισκεφθούν λαογραφικά των γύρω χωριών. Η κ. Φανή Τσιρογιάννη πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜ (Ωδείο-ΚΑΠΗ κλπ) έθεσε προβληματισμό γιατί να πληρώσει ο Δήμος το κτήριο για ένα σύλλογο, μη αντιλαμβανόμενη προφανώς τη σπουδαιότητα ύπαρξής Λαογραφικού Μουσείου του, χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά των μελλών του συλλόγου που απαλλάσσει το Δήμο από τη δύσκολη και πολυδάπανη λειτουργία Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου.

Για την λειτουργία του λαογραφικού μουσείου στην πόλη μας δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος από το παλιό πέτρινο Δασαρχείο και καλούμε τον Δήμαρχο και τους συμβούλους του να επανορθώσουν. Η απόφαση να κλείσει είναι δική τους, ας αναλογιστούν και την ευθύνη.

Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Η επικεφαλής Παρασκευή Ντούρβα




Total
0
Shares
Previous Article

Κρήνη Τρικάλων: το χωριό με τα περισσότερα αρχαία ονόματα

Next Article

Ν/Σ «Κλεισθένης Ι» για την αυτοδιοίκηση και αντιδράσεις

Related Posts