Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιστολή του Δημάρχου Μουζακίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΦΑΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

 Επιστολή απέστειλε νωρίτερα σήμερα 27/3/2020 ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με σεβασμό στο έργο σας καθώς και στην προτεραιότητα των προγραμματισμένων δράσεων της κυβέρνησης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα και αφορούν μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. 

Αρχικά, η κατανόησή μας και η υποστήριξή μας ως Δημοτική Αρχή αλλά και ως συνάνθρωποι για την πρωτόγνωρη αυτή πανδημία που πλήττει και τη χώρα μας είναι αμέριστη, δε σταματά όμως την έκβαση της ζωής σε άλλους τομείς πέραν της υγείας και κυρίως της οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των αγροτών. 

Ο Δήμος Μουζακίου αποτελεί κατά βάση μια αγροτική περιοχή, όπου η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία και ενώ τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση αναφέρονται στις επιχειρήσεις μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, δεν έχουμε λάβει ακόμη ως Δημοτική Αρχή κάποια σχετική απόφασή της, για τις ίδιες τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που αναγκαστικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους, ενώ πλήττονται σε μεγάλο βαθμό και αυτές από την πανδημία. 

Οι κτηνοτρόφοι που ένα μεγάλο έσοδο για τις μονάδες τους αποτελούν τα αμνοερίφια, ενώ κάθε χρονιά, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνάπτονται συμφωνίες με εμπόρους, λόγω της αγοραστικής αδυναμίας των καταναλωτών, της απαγόρευσης μετακίνησης τους στην επαρχία και δεδομένης της γενικότερης στασιμότητας της αγοράς βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.

Χωρίς να υπάρχει εικόνα σχετικά με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα πρέπει να υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο σενάριο στήριξης, για τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων προς τα αστικά κέντρα και την Ευρώπη και για τον προγραμματισμό οικονομικής στήριξης σε περίπτωση που η καραντίνα συνεχιστεί και για τους επομένους μήνες και δεν θα μπορέσει να υπάρξει ζήτηση. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια μέτρα όπως η διοχέτευση στην ελληνική αγορά μόνο ελληνικού κρέατος, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης να δοθεί η απαραίτητη παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ και η άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Με εκτίμηση,

Φάνης Στάθης

Δήμαρχος Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article
agorastos 14

Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Next Article
tsiakos vasilis

Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα αγρότες της Καρδίτσας